blog

#kniznimlsani: Lahodně s Ellou

22.04. 2016

Chystáme pro vás parádní kuchařsko-knihomolskou stránku, na které najdete novinky a zajímavosti ze světa kuchařských knih a především recenze. Taky bude ukrývat všechny vaše úžasné fotky s kuchařkami, dobrotami a knihami které označíte hashtagem #kniznimlsani. No a protože trhy jsou plné čerstvých surovin, přinášíme jednu kuchařskou recenzi už teď – Kačí pro vás hodnotí knihu Lahodně s Ellou, které právě vyšel druhý díl! Připravte se na něj s recenzí dílu prvního 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poprvé se mi do ruky dostala kniha Lahodně s Ellou chvíli poté, co se dostala na trh. Byla to doba, kdy téměř nikdo v České republice nevěděl, kdo to ta Ella vlastně je. Ani já ne. Samozřejmě.

Kniha mě hned zaujala obalem a rozměrem. Nemám ráda velké bichle, ani úzké měkké kuchařky. Mám ráda takový rozměr, který se mi vejde do každé kabelky. Také mám ráda takovou tloušťku, která na mě nepůsobí dojmem “Za tu cenu mě ošidili”. Ale ani knihu, u které nejsem schopna dojít do konce.

Když jsem knihu otevřela poprvé, byla jsem zvědavá, co mě čeká uvnitř. Většina kuchařek je spojení těch nejlepších receptů od daného autora seřazených dle kapitol. Ella to ale napsala šikovně a jinak. Přesně tak, jak bych vydala svou vlastní kuchařku já.

Začala zajímavým úvodem, až by se dalo říct autobiografií. To mě naprosto pohltilo. Začetla jsem se do kuchařky stejně tak, jako kdybych četla nějaký román. Napětí střídalo úžas. Úžas hlavně nad Ellou samotnou. Když člověk vidí obal, řekne si, co tak krásné a usměvavé děvče mohlo potkat. A možná kvůli tomu, co jí potkalo působí Ella tak silně, krásně a usměvavě. Protože si prošla těžkým obdobím a nyní (dá se říct) nad ním vyhrála.

Čtěte také  Knihy na e-booky na jakoukoli dovolenou (nebo na kanape)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotografie nejsou škrobené. Vlastně to vypadá, že je stáhla z blogu a nějak je neřešila. Někomu to může vadit. Na mě to působí tak, že je to normální holka, která vydala normální kuchařku pro normální lidi.

Každá kapitola má svůj úvod. Úvod do daného tématu a surovin. Uvedu příklad. Než začnou recepty o luštěninách, tak potkáte pár stránek, kde Ella popisuje svůj vztah k luštěninám a proč je má ráda. Pak zde najdete několik stránek o daných surovinách. Jako, co je to hrách, k čemu je dobrý, proč by se měl jíst a podobně. Takže vám vysvětlí u použitých surovin, proč je dobré je jíst. Je to hodně poučné. Člověk pak ví, co jí.

Jsou zde recepty zaměřené na obiloviny, ořechy a semínka, fazole a luštěniny, zeleninu, ovoce, smoothies a šťávy.

Kniha je hlavně o zdravé, bezmasé a bezlepkové stravě. Tohle může mnoho z nás vyděsit. Ale nenechte se zmást. I taková strava je velmi chutná. Mám to sama vyzkoušené. Nikdo neříká, že máme jíst pouze podle této kuchařky. Já sama se stravuji stylem “Od každého něco”. Mám bezmasé období, někdy bezlepkové a někdy i bezlaktózové. Poslouchám své tělo a řídím se jím. Takže je období, kdy do Lahodně s Ellou nahlížím často a je období, kdy téměř vůbec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jak bych tuto kuchařku shrnula? Je to přesně to, proč tak milujeme blogery. Cítím v tom lidský přístup. Není v ní nic, co by i naprostý začátečník nezvládl. Neztrácím se mezi řádky. Ella vše vysvětluje polopatě a tak vždy svůj pokrm dokončím do konce. A nakonec ještě mám pocit, že Ellu znám osobně či jsem jí zase o kousek blíže. A to rozhodně budu. S dalším dílem, který je již na trhu.

Čtěte také  Legendy a latéčka: Fantasy, kde se místo mečů bojuje s kávovarem

O autorce:

Autorkou je česká foodblogerka Kačí z blogu Smooth Cooking, která o sobě říká: “Vařím, peču, čtu, zahradničím, věnuji se manželovi, psům, práci, přátelům a všemu dalšímu, co můj život provází. Miluji cestování a cestuji hlavně za jídlem, protože zbožňuji ochutnávat jídlo. Vlastně se tím člověk stále vzdělává a učí se novým chutím. 

Nejvíce si užívám chvíli, kdy mohu uvařit předkrm, polévku, hlavní jídlo a upéct dezert, k tomu pozvat pár přátel či rodinu, krásně naaranžovat stůl, prostřít do posledního detailu, otevřít lahev lahodného bílého vína a začít servírovat, jíst, pít, povídat si a užívám dobrého pohoštění.”