blog

LookBook #26: Hledáme moudrost na stránkách knih

Myslíme si, že v úplně každé knize lze najít nějakou moudrost. Neexistuje kniha, která by vám nemohla předat nějakou zajímavou myšlenku, byť by to třeba bylo klišé. Tohle je jedna z věcí, které na knížkách tak zbožňujeme – ať už se jedná o young adult, thriller, psychologický román nebo sladkou lovestory, pokud čtete pozorně, vždy můžete být díky příběhu o něco moudřejší.

lookbook

Celý svět ho zná jako psychopatického Vůdce. Ona ho zná jako milujícího strýčka Dolfa. Anne Blankman napsala pozoruhodnou knihu o sedmnáctileté Gretchen Müllerové, neteři Adolfa Hitlera. Poutavý román z dílny nakladatelství CooBoo určený zejména náctiletým přibližuje události druhé světové války z jiného úhlu pohledu a samozřejmě nevynechá ani dojemnou milostnou linku mezi Hitlerovou oblíbenkyní a židovským novinářem Cohenem. Příběh s názvem Vězeň noci a mlhy vás vskutku vezme za srdce.

lookbook

A máme tu další Dívku, tentokrát z pera S. Williamse. O Dívce, která si říkala Tuesday se šeptá, že v napětí a čtivosti překoná všechny dosavadní temné thrillery. Aby taky ne, když se odehrává v dávno zapomenutých tunelech metra po celém Londýně a brutálně se mstí každému, kdo si to zaslouží. Varujeme, že jakmile se do knihy jednou začtete, nebudete moci přestat, dokud společně s detektivem Lossem záhadu jménem Tuesday nevyřešíte.

lookbook

Kniha Ve službách Spravedlnosti, která získala tu nejprestižnější z cen v žánru scifi literatury – cenu Arthura C. Clarka – je prvním dílem vesmírné trilogie. Oslovuje ovšem mnohem širší okruh čtenářů, než pouze fanoušky scifi; na své si přijdou i ti, kteří mají rádi dobrodružné, napínavé, vtipné a akční příběhy. Naprosto originální a svá hrdinka Breq se ve vyhnanství na jedné mrazivé planetě snaží dokončit svou misi, lapená v křehkém lidském těle – a ještě ke všemu ženském. Všechny nástrahy, které jí její stvořitelka Ann Leckie přichystala, doopravdy stojí za přečtení.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

lookbook

V knize Vše, co jsme si nikdy neřekli, se dozvíme hned v první větě o smrti hlavní hrdinky. Šestnáctiletá Lydia se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, jenž si chtějí prostřednictvím její osoby splnit vlastní sny. Přesto žije zdánlivě obyčejný a normální život – a pak je jednoho dne nalezena utonulá v jezeře. Znepokojivý a tragický příběh, který je hlubokou psychologickou sondou do jedné rodiny a zároveň představuje čínskou komunitu v Americe, je něco naprosto originálního a výjimečného.

Výběr těch nejlepších povídek z legendárního amerického magazínu Black Mask si prostě nesmí nechat ujít žádný milovník “staré dobré drsné školy”. Black Mask zažil svou zlatou éru ve 20. a 30. letech minulého století a přispívali do něj kupříkladu Dashiell Hammett, Raymond Chandler, Erle Stanley Gardner a další úžasní spisovatelé. Právě tito autoři položili základy kyberpunku a významně svou tvorbou ovlivnili komiksy, filmy a literaturu science fiction. Otto Penzler a Pavel Medek vybrali povídky, které by českému čtenářstvu mohly zachutnat nejvíce. Některé autory možná poznáte, někteří se v této knize v Čechách představují úplně poprvé, ale co je nejdůležitější a potřebujete to vědět – je to naprosto ojedinělá kniha, která praská ve švech pod náporem všech těch skvělých, napínavých a dobrodružných příběhů.

Máte chuť na něco poetického, možná lehce šmrncnutého magickým realismem? V tom případě vám s nejlepším svědomím doporučujeme nové vydání Dubnové čarodějky od Metafory. Neuvěřitelně křehký a kouzelný příběh vypráví o němé a ochrnuté dívce, o jejích sestrách, o lásce, o věrnosti, o tom, co je v životě skutečně důležité. Vyprávění o brilantním mozku, který je uvězněný v bezmocném těle, vás rozhodně nenechá chladnými a kulisy Švédska v padesátých letech dodávají knize jedinečnou atmosféru. Román od Majgull Axelsson nejen přečtete, ale skutečně prožijete.

lookbook