blog

#kniznimlsani: Jamie Oliver – Pohoda v kuchyni

18.04. 2016

Už dlouho mi v mojí malý kuchařský knihovničce chyběla kuchařka od Jamieho Olivera. Vydal jich opravdu hodně a já se při výběru tý první od něj nemohla rozhodnout. Rozhodovaly detaily jako název knížky, obal a podobně. A právě proto jsem si vybrala Pohodu v kuchyni. Má originální obal, slovo pohoda ve mně vyvolává pocit jednoduchých a pohodových jídel a v knihovně jí to bude určitě slušet.

Když mi kuchařka přišla domů, tak se mnou hned první večer usínala. Já totiž místo klasických knížek čtu kuchařky. A když říkám, že čtu, tak to myslím tak, že je čtu se vším všudy. Prohlížím si je, čtu si příběhy k jednotlivým jídlům, čtu si seznamy ingrediencí a čtu si i postupy. Nejsem ten typ člověka, co si koupí kuchařku, otevře ji na straně oblíbenýho receptu a jenom podle toho uvaří. Já prostě potřebuju pochopit, o čem ta kuchařka je.

No a u Jamieho jsem hned na začátku pochopila, že to s tou „pohodou“ nebude tak, jak jsem si to vyložila, když jsem si ji pořizovala. V úvodním textu totiž hned vysvětluje, že tou „pohodou“ myslí jídla, ke kterým ho váže nějaká vzpomínka z dětství nebo nějaká konkrétní událost. Píše, že „Tahle knížka je v přímém protikladu k mým kuchařkám 15 nebo 30 minut v kuchyni. Většina receptů není nijak rychlá a také není určena ke každodennímu vaření – jsou to jídla pro dlouhé letní večery, útulná domácí posezení, když je venku zima, jídla na víkendy, svátky, prázdniny a oslavy“. Sečteno podtrženo, kuchařka rozhodně není nic pro začátečníky v kuchyni nebo pro lidi, co jídlu nechtějí věnovat ten správný a potřebný čas a peníze na kvalitní suroviny.

jídlu čas věnuju dost ráda a ještě radši se učím komplikovanější jídla a jejich správný postupy. Kuchařka obsahuje 100 receptů a najdete v ní recepty z celýho světa. Přes Tikku Massalu až po klasický těstoviny z Itálie, musaku z Řecka nebo masový páj z Británie. Celou knížku doplňujou nádherný fotky Davida Loftuse, ze kterých vyzařuje přirozenost a Jamieho opravdická láska k jídlu. Nepíšu to jen tak, aby se neřeklo, takhle na mě kuchařka vážně působí.

Čtěte také  Nesčetně hvězd: Poetické čtení, které si nejlépe vychutnáte u dobrého čaje

A abych nezůstala jenom u toho nočního prohlížení, rozhodla jsem se z knížky rovnou vyzkoušet jeden náhodný recept. Náhodný říkám proto, že jsem knížku náhodně otevřela a ten recept jsem vytvořila. Je tam totiž tolik skvělých receptů, že bych se sama pro jeden nerozhodla.

Gnudi se šalvějovým máslem

Co se týče samotnýho receptu, tak věřte Jamiemu, že když napíše „Použijte tu nejkvalitnější Ricottu“, tak to myslí vážně. Já totiž koupila sice tu dražší, ale stejně to nebylo dostatečně kvalitní. Přišla jsem na to ve chvíli, kdy jsem chtěla vytvořit z ricotty knedlíčky a hmota nebyla dostatečně tuhá. Poradila jsem si nakonec s použitím lžiček, knedlíčky i tak byly skvělý, ale měla jsem zbytečný komplikace. Prostě když tu nejkvalitnější, tak běžte přímo do prodejny sýrů a kupte ji tam. A o tom ta kniha je. Nic se nesmí ošidit. Chuťově bylo jídlo naprosto výborný a určitě jsem ho nedělala naposledy.

Deset faktů o kuchařce: Jamie Oliver – Pohoda v kuchyni

  • Obsahuje 100 receptů a na na konci knížky najdete nutriční hodnoty ke každému z nich
  • Není zaměřená na konkrétní kuchyni – najdete v ní sladké i slané recepty z celého světa
  • Recepty jsou rozděleny do šesti kapitol – Chuť vzpomínek, Jídla pro dobrou náladu, Vyproštováky, Klasika, Zakázané slasti, Sladké mámení
  • Jamie v ní vypráví hodně osobních zážitků, kde vysvětluje svůj vztah ke konkrétnímu jídlu, což z klasické kuchařky dělá i moc hezké čtení
  • Z každého receptu jsem si odnesla něco, co jsem ještě o jídle nebo jeho přípravě nevěděla, takže mi knížka rozšířila obzory a stala se pro mě neskutečně přínosnou
  • Nejedná se o kuchařku se zaměřením na zdravou stravu, spíše na klasická a tradiční jídla
  • Recepty jsou časově i finančně náročnější, takže uspokojí spíš pokročilejší kuchaře
  • Skoro v každém receptu najdete minimálně jednu surovinu, kterou nemáte běžně doma – v některých receptech jsou dokonce suroviny, které u nás seženete dost obtížně
  • Obsahuje spoustu krásných fotek, ale málo fotopostupů – najdete tam spíše fotky hotových pokrmů
  • Díky krásnému a originálnímu látkovému designu se v knihovně hodně vyjímá
Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

Zajímavost na závěr:

V poděkování Jamie děkuje Gennarovi (skvělému kuchaři, který se specializuje na italskou kuchyni a hodně Jamieho naučil) za služby v gastro a porno průmyslu (což je doufám nějakej špatnej překlep? Nebo možná o něčem nevim) – a jo, četla jsem i poděkování 😀

Autorkou recenze je Kačí z blogu My cooking diary.