blog

12 komiksů, které milujeme

28.05. 2016

V poslední době se doslova roztrhl pytel s obrázkovými knihami. Nevím jak vy, ale my těm grafickým příběhů prostě nedokážeme odolávat (a vlastně ani nechceme). Pojďme se podívat na ty, pro něž aktuálně naše srdce planou nejvíc – jde jak o novinky, tak o pár klasických kousků.

Ačkoliv se za takové “prakomiksy” dají pokládat už nástěnné malby ze starověkého Egypta, první skutečný moderní komiks stvořil Richard Outcault – 16. února 1896 vyšlo jeho Žluté dítě a do dneška je toto datum pokládáno za “Den zrození komiksu”. Co se české tvorby týče, určitě si všichni vzpomeneme na Rychlé šípy, nejvýznamnější je však Octobriana; původně se komiks jmenoval Amazona a vytvořilo jej duo Konečný & Burian, Petr Sadecký jim jej ale odcizil, přejmenoval a v zahraničí vydával za dílo ruského undergroundu.

Historie komiksu je barvitá a pestrá a o skvělých komiksech bychom tu mohli psát stokilometrové články. My jsme horkotěžko vybrali dvanáct srdcovek, které nám připadají nejpřitažlivější.

Hilda (Luke Pearson)

Modrovlasá holčička, severská mytologie, rozkošně rozumbradovské příběhy. Tenhle britský komiks vám učaruje; okamžitě se budete chtít vydat na průzkumnou výpravu mezi obry, trolly a elfy. A kreslit kameny. A pořídit si malou lištičku s parůžky. Žádná kniha neučí děti (jakéhokoli věku) snášenlivosti tak roztomilým způsobem.

Sochař (Scott McCloud)

Epický faustovský příběh umělce, který obsal svou duši ďáblu. Kreslený román je o lásce, umění, o smyslu života. Snad jste si nemysleli, že u komiksu nelze brečet dojetím. Doporučuje ho i Neil Gaiman, a to už tak nějak mluví za vše.

Persepolis (Marjane Satrapi)

První íránský komiks všech dob… i když napsaný a nakreslený v Paříži. Autobiografické dílo o jedné paličaté holce žijící ve svazujícím ideologickém režimu, příběh o rebelství a svobodě, ale taky o prvních láskách, válce, punku a tak vůbec.

Čtěte také  5 zajímavostí, které jste o Kafkovi možná nevěděli

Karel IV.: Pán světa (Zdeněk Ležák, Jonáš Ledecký, Matyáš Namai)

Sedmisté výročí narození císaře Karla IV. bylo skvělou příležitostí pro vydání spousty knih o nejslavnějším českém vladaři. Pán světa je napůl vyprávění a napůl komiks; lákavou a vtipnou formou přibližuje mladším ročníkům zásadní události české historie.

Palestina (Joe Sacco)

Joe Sacco jezdí po světě a z jeho pozorování se stávají komiksy. Nejvíce se zatím zaměřoval na Izrael a Palestinu a také na bývalou Jugoslávii. Kniha s názvem Palestina je jeho asi vůbec nejznámějším počinem. Zprostředkovává život ve světě neustálého konfliktu nebývale přímočaře a zároveň poeticky. A předmluvu jí napsal Edward Said, významný intelektuál a zakladatel postkoloniálních studií. Další komiks, který osloví mnohem širší spektrum lidí než jen komiksové nadšence.

Sojčák (Jaako Ahonen, Lauri Ahonen)

Kafka a Disney si dali rande ve Finsku a vznikl Sojčák. Nejdepresivnější knížka o vraždící sojce. Textu je tu pomálo, ale obrázky bohatě postačí. Půjde vám z toho mráz po zádech.

Maus (Art Spiegelman)

Tak tohle je opravdová klasika. Art Spiegelman je právem považovaný za jednoho z nejvýznamnějších komiksových tvůrců vůbec. Jeho komiksové dílo Maus získalo Pulitzerovu cenu a stálo u počátku akademického zájmu o komiks, také šlo o jeden z prvních komiksů, braných vážně i za hranicemi žánru. Maus vypráví příběh Spiegelmanovy rodiny za druhé světové války. To, že židy předsavují myši a nacisty kočky, ani v nejmenším neulehčuje četbu o holokaustu. Je to krásná a děsivá kniha, kterou je potřeba znát.

Zátopek (…když nemůžeš, tak přidej!) (Jan Novák, Jaromír 99)

Běžecká trať i soukromí fenomenálního českého sportovce. Zátopkův příběh je neuvěřitelně inspirující a díky poutavému komiksu také neuvěřitelně působivý. Autorem vizuální podoby je Jaromír 99, který se proslavil především spoluprací s Jaroslavem Rudišem, tedy Aloisem Nebelem jak na stránkách, tak na plátně.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Rudo (Daniel Majling)

Nekorektní černý humor a Woody Allen jsou vám blízcí? V tom případě potřebujete tuhle černobílou lahůdku plnou depky, ironie, nadsázky a existenciálního humoru.

Moje kniha Vinnetou (Toy Box)

Další kráska z Labyrintu. Squatterka a malý kluk, který píše pokračování příběhu indiánského hrdiny je taková komiksová novela pro dospělé. Obrázky se budete dlouho kochat, nad textem budete dlouho přemýšlet. Kniha získala jak komiksovou cenu Muriel za nejlepší původní český komiks, tak Zlatou stuhu, ocenění pro nejlepší knihy pro děti a mládež.

Úsměv & Ségry (Raina Telgemeierová)

Na závěr pěkně pospolu dva autobiografické komiksy od jedné autorky. V Úsměvu líčí svou tragickou story s rovnátky, V Ségrách zase svůj tragický vztah – hádejte s kým. Tyhle knihy, to jsou životy skutečných lidí a vy se v nich dozajista poznáte. Vtip, čtivost, místy dojemno.

Která z našich srdcovek vás nejvíc zaujala? 😉