blog

LookBook #27: Lásky čas

První máj – lásky čas. Inspiraci k novému LookBooku jsme našli příznačně v Máchově poezii. Jaro je v plném proudu a láska rozkvétá i mezi knihomoly. Do jakých knih jsme právě teď nejvíc zamilovaní?

Hilda je sice oficiálně komiks pro děti, ale my jsme si ji prostě zamilovali. Příběhy neohrožené a prostořeké modrovlasé holčičky jsou zkrátka nesmírně roztomilé. Známý britský autor Luke Pearson čerpá hodně ze severské mytologie, a tak Hilda při svých dobrodružstvích naráží na trolly, obry a další neuvěřitelné postavy, které na papíru jako by skutečně ožívaly – až tak moc je totiž tahle kniha dobrá.

Oblíbili jste si taky Sirotčinec slečny Peregrinové od Ransoma Riggse? Je tu třetí díl, který začíná přesně ve chvíli, kdy skončil ten druhý a je to opět výjimečné dílo, ze kterého vám půjde mráz po zádech. Nechte se zlákat příběhem Emmy a Jacoba a podivných dětí, kniha s podtitulem Knihovna duší vskutku stojí za přečtení. Nechybí opět ani dobové ilustrační fotografie, jenž ještě víc zhušťují atmosféru, už tak napjatou až k prasknutí.

Třetí díl detektivní série s Cormoranem Strikem v hlavní roli je opět brilantní a čtivé dílo. J. K. Rowlingová alias Robert Galbraith je ještě drsnější, syrovější a napínavější než v předchozích knihách a rafinovaná zápletka vás donutí číst knihu ve dne v noci.

Anna a Vlaštovčí muž od Gavriela Savita vypráví příběh sedmileté holčičky a záhadného cizince, jenž společně prochodili celé Polsko křížem krážem ve snaze utéct před druhou světovou válkou. Annina otce zatklo gestapo a Vlaštovčí muž je to jediné, co jí na světě zbývá. Savit citlivě a dojemně popisuje jak hrůzostrašnou a krutou válku, tak i křehký a složitý vztah mezi Annou a Vlaštovčím mužem. Příběh psaný v poetických metaforách doporučujeme zejména knihomolům-dospělákům s duší dítěte.

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek

Dramatický příběh, v němž nic není černobílé – to je thriller Červená lucerna, jehož autorem je spisovatel Graham Masterton. Třetí díl ze série napínavých knih s Katie Maguireovou vás rozhodně nenechá chladnými a diskutabilní téma samozvaných strážců pořádku ve vás bude rezonovat ještě dlouho po přečtení knihy.

Velmi krátký román Pod vlivem Jupiteru, který se vejde do každé kabelky, je až překvapivě kontroverzní a drsné dílo o čtrnáctiletém klukovi, jenž cestuje po pěstounských rodinách a hledá svou dceru Jupiter, jenž se mu narodila, když mu bylo třináct. Příběh o tom, že každá mince má dvě strany, je nesmírně citlivý a čtivý; zhltnete jej během jednoho lenivého odpoledne, ale myšlenek na něj se hned tak nezbavíte.

A nakonec bychom vás chtěli navnadit na jeden unikátní kousek, který vychází až 9. května – my už jej ale máme a nemůžeme si ho nechávat jen pro sebe. Harry Potter: Magická místa z filmů je absolutní must-have záležitost pro všechny potterofily. Jody Revenson v knize odhaluje tajemství filmových archivů; dosud nezveřejněné skicy, fotky z natáčení, návrhy a výroba všech kouzelnických míst, ve kterých se filmový Harry Potter ocitl. Doufáme, že výlet do filmových Bradavic či Prasinek si nenecháte ujít 😉