blog

LookBook #29: Knihomolské problémy

29.05. 2016

Knihomolové jsou báječná sorta lidí (ano, nikdy se nezapomeneme pochválit), kteří mají své typické problémky, strasti, zvyky a zlozvyky. Právě na tohle jsme se zaměřili v novém Lookbooku.

Každý knihomol má po ruce designově krásné záložky, třeba zrovna ty naše martinusácké 🙂 Nakonec to ale stejně skončí u toho, že si zakládá stránky papírovými kapesníčky, starými jízdenkami a účtenkami. V případě slušivé obálky knihy Co mě naučil tučňák se ovšem hodí víc naše záložka, co myslíte? Tahle kniha od Toma Michella je úžasně dojemná. Vypráví o mladém učiteli, který zachrání tučňáka v ropné skvrně a je prý určená všem, kdo někdy chtěli rozumět řeči zvířat.

Pravidelně zůstáváme vzhůru až do pozdních nočních hodin, protože se od knihy zkrátka nemůžeme odtrhnout. Sedmilhářky jsou jako droga, jednou se do nich začtete a nemůžete přestat. Kniha vyšla na základě stejnojmenného blogu hereček Bereniky Kohoutové a Mariky Šoposké, vtipné ilustrace doplnila Kristýna Nezvedová.

No a když pak probdíme celou noc nad skvělou knihou, ráno se nám těžko vstává a obvykle se probudíme s knihou na obličeji. Ale zatím to vždycky stálo za to. Rozhodně tomu tak je v případě knihy Moje kočka Jugoslávie od Pajtima Statovci, v níž se prolínají osudy mladého přistěhovalce a muslimské nevěsty. Taky je tu jeden hroznýš a velmi nevypočitatelná kočka. Zpočátku lehký a jednoduchý příběh, který pomalu graduje a dostane se vám hluboko pod kůži.

Ten pocit, když dočtete knížku, ve které jste pár dní doslova žili a nemohli se od ní odtrhnout. Obvykle uděláme smutný obličej a pak se do ní pustíme znovu. Dobré příběhy bychom prostě mohli číst pořád dokola. Třeba právě české fantasy Naslouchač. Spisovatelka Petra Stehlíková vytvořila ohromující svět, který Velká válka rozdělila na dvě části – jedna jedna zamořená jedovatými plyny a v druhé živoří lidé v příšerných středověkých podmínkách… Napětí, drama a čtivost zaručeno.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování

Knihomolové, kteří jsou rádi online – tak jako my – dobře vědí, kolik úsilí a kreativity občas zabere vyfotit nějakou lákavou knihu na Instagram. Čtení má před focením vždy přednost, ale i tak je fajn mít to všechno zdokumentované. A takové Ódinovo dítě, podle poroty ceny Fabelprisen nejlepší norská fantasy, se bude na vašich instagramech jistojistě skvěle vyjímat; a to nejen kvůli té velmi naturalistické obálce, ale protože je to prostě dobrá kniha. První díl trilogie Havraní kruhy od Siri Pettersen je působivý příběh o světě, kde vám přezdívají plíseň, pokud vám ze zad neroste ocas a neumíte přimknout.

Když někomu půjčíme knihu, běda když nám jim nevrátí v perfektním stavu, to si ho pak nemilosrdně škrtáme z pomyslného seznamu přátel. V určitých věcech knihomolové zkrátka neznají slitování. Zvlášť když by vám někdo chtěl poškodit tak krásnou obálku, jakou mají Andělé nad Teheránem od Giny B. Nahai. Příběh čerpá z tradic židovské a perské kultury a ocení ho především milovníci magického realismu. Vypráví o zamotaných osudech mnoha osob, z nichž nejvýraznější jsou Roxana, která umí létat a její dcera Lili. Snová a pohádková kniha vás nenechá chladnými.

Těch skvělých knih je takové množství! A pořád se vydávají další! No řekněte, kdo to má všechno stihnout přečíst? Na to rozhodně jeden život nestačí. Pokud máte rádi young-adult a romantiku, určitě byste neměli vynechat Lásku mezi písmenky. Jodi Picoult spojila síly se svou matkou Samanthou Van Leer a společně vytvořily knihu o tom, co by se stalo, kdyby se princ z knižní pohádky mohl ocitnout v našem světě. Neuvěřitelný příběh šestnáctileté Delilah rozhodně stojí za to si přečíst.

Napište nám, jaké jsou vaše největší knihomolské problémy! 🙂

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené