blog

Svět knihy 2016 už je za rohem!

11.05. 2016

Dvaadvacátý ročník největšího českého knižního veletrhu se nese ve znamení severské literatury. Na co všechno se můžete těšit? A co když se náhodou na veletrh nedostanete? Čtěte, máme tip i pro vás.

svet-knihy-2016-foto

Od 12. do 15. května se to na Výstavišti Holešovice bude hemžit knihomoly. Aby taky ne, vždyť Svět knihy je takový jejich každoroční jarní svátek. Veletrh je ideální příležitostí seznámit se s tvorbou všech českých nakladatelství, poslechnout si zajímavé debaty, přednášky a autorská čtení, nechat si podepsat knihu od svého oblíbeného spisovatele, vyčmuchat ty nejlepší a nejkrásnější nové knihy, setkat se se spisovateli, redaktory, blogery a dalšími stejně nadšenými čtenáři.

Každý Svět knihy má svého speciálního hosta. Letos jsou to severské země a celý veletrh je tedy zaštiťován severskoliterárním projektem Read Nordic. S velkým nadšením je očekáván zejména příjezd norského spisovatele Josteina Gaardera, autora oblíbených knih Sofiin svět, Dívka s pomeranči nebo Jako v zrcadle, jen v hádance. Mezi další severské literární hvězdy rozhodně patří autorka Porodní báby Katja Kettu, dánský spisovatel Kim Leine, Siri Pettersen, jejíž Ódinovo dítě u nás právě vyšlo, dále pak Yrsa Sigurdardóttir, islandský Sjón či švédská Majgull Axelsson, která mimo jiné napsala Dubnovou čarodějku. Co se témat týče, soustředí se letošní Svět knihy na fenomén krimi a město jako literární kulisu.

Protože na veletrhu se odehrává opravdu velké množství akcí najednou a když se milovník knih dostane dovnitř, obvykle neví, kde mu hlava stojí a chce se vrhnout do všech světových stran najednou, připravili si organizátoři online pomůcku, díky které teď můžete prohledávat celý program, vybírat si akce, které vás zaujmou a sestavit si tak svůj osobní program Světa knihy. Nejdřív jsme si říkali, že nám to usnadní život, ale stejně bychom se chtěli podívat úplně na všechno, včetně výstavy fotografií Krásy severu a naučné stezky četbychtivého losa. Tip pro organizátory na další rok: co takhle ke vstupenkám přidat i malý obraceč času? 🙂

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

Svět knihy je každoročně pro knižní nadšence prostě jedinečným zážitkem. Je nám ovšem jasné, že ne všichni knihomolové se ho budou moci zúčastnit – někdo bude mít jiné povinnosti, další by se kvůli němu musel trmácet přes celou republiku. Rozhodli jsme se tedy, že Svět knihy zprostředkujeme pomocí vlogu online na našem YouTube! Pokud ještě neodebíráte náš kanál, je nejvyšší čas s tím začít a my slibujeme, že se pokusíme co nejvíce z báječné atmosféry Světa knihy přenést až do vašeho pokoje 🙂 Určitě nás taky sledujte na Snapchatu (Martinus.cz), i tam na vás bude čekat nějaké to okénko ze Světa knihy 🙂

Tak ahoj na veletrhu! 🙂