blog

8 britských spisovatelů a spisovatelek, se kterými bychom radši zůstali :-)

Vypadá to, že Velká Británie opustí Evropskou unii. EU má jistě svá pro a proti, ale pro nás je důležité, že jsme díky ní ve společenství také s mnoha talentovanými a výjimečnými britskými autory a autorkami. Vybrali jsme pro vás osm z nich, kteří stojí za pozornost a které bychom od sebe žádnou hranicí radši oddělovat nechtěli. Tedy kromě Kanálu. 🙂

UKO Brexitu, tedy referendu o vystoupení Velké Británie z EU, toho bylo od pátku napsáno mnoho. Právě v pátek ráno se totiž celý svět dozvěděl, že většina – sice nevýrazná, ale přece jen většina – britských občanů si přeje odejít z Evropské unie. Jako jedna z prvních vyjádřila svůj názor J.K.Rowling – ta na Twitter v reakci na rozhořčení těch, kdo si přáli, aby referendum dopadlo jinak, napsala, že si ještě nikdy tolik nepřála, aby kouzla vážně existovala.

Náš blog samozřejmě není místem pro politologickou nebo ekonomickou analýzu, to radši přenecháme povolanějším. Nicméně i zapojení J.K.Rowling nám připomnělo, že ať už nakonec dopadnou oficiální vazby Evropské unie a Velké Británie jakkoliv, mnoho britských spisovatelů a spisovatelek chceme i nadále brát jako sousedy, spoluobčanky, jako tvůrce a tvůrkyně literární tradice, do které taky tak trochu patříme, která je plná lidskosti, empatie, otevřenosti – no zkrátka doufáme, že jejich knihy budou i nadále stejně dostupné a jejich návštevy kontinentu spolu se všemi autogramiádami a autorskými čteními stejně časté 🙂

Vybrali jsme proto 8 současných britských spisovatelů a spisovatelek, kteří podle nás skvěle dokazují, proč bylo a ještě stále je skvělé být s Velkou Británii v jednom společenství. Jen pro přesnost – názor většiny níže zmiňovaných na Brexit neznáme, nicméně věříme, že své čtenáře a čtenářky z kontinentu mají rádi 🙂

J.K. Rowling

Jo, jak jí přezdívají fanoušci a fanynky, napsala příběh, který přivedl ke čtení neuvěřitelné množství kluků a holek. Harry Potter se stal nepřehlédnutelnou součástí populární kultury a jeho autorka celebritou. Její knihy jsou plné apelů na statečnost, přátelství, přijímání a obdivování jinakosti, a podobné hodnoty obhajuje i Jo v reálném světě. Myslíme si, že když má někdo díky tomu, co dokázal, tak silný hlas, měl by ho používat – a to dělá Rowling skvěle. Staví se za slabší a pomáhá získávat hromady peněz na dobročinné učely. Kéž by se slávou podobně zacházelo víc lidí.

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Julian Barnes

Jeho kniha Vědomí konce získala v roce 2011 prestižní cenu Man Booker. Česky vyšla v roce 2012, jeho knihy vycházejí v poslední době v českém překladu poměrně rychle. A to nás moc těší. Julian Barnes dovede nenapodobitelně popisovat křehkost mezilidských vztahů, jako by viděl pod jejich povrch, a na zmíněného Man Bookera je díky svému umu pravidelně nominován. Kromě toho je patronem organizace Freedom from Torture, která se stará o oběti mučení, přicházející do Velké Británie, a také organizace, zabývající se důstojným umíráním. Jeho zatím poslední česky vydaná kniha Roviny života se věnuje právě smrti, paměti, a také balonovému létání –  a je to kniha stejně smutná jako krásná.

Zadie Smith

Spisovatelka, jejíž debut sesbíral celou řadu cen a dostal se do výběru 100 nejlepších novodobých anglicky psaných románů podle TIME – to je Zadie Smith. Román Bílé zuby se odehrává v multikulturním Londýně, kde žijí lidé všech barev, přesvědčení a vyznání, ale bílé zuby je všechny spojují. Smith se takřka ve všech dílech zabývá tématy imigrace, kořenů, multikulturního světa, a hledá v něm prvky, které lidi nerozdělují, ale spojují. Inspirativní! 😉 A mimochodem, na konci roku jí vyjde nová kniha.

Neil Gaiman

Možná jste si už všimli, že Neila Gaimana máme v oblibě. Jeho knihy jsou naprosto kouzelné, propojující skutečný svět s nadpřirozenem, bourající hranice žánrů i dětské a dospělácké literatury. Jejich autor si nás získal také díky své práci pro The Reading Agency, organizaci podporující gramotnost a čtení, okouzlil nás tím, jak se staví na obranu knihoven, jak rád ve svých knihách zveřejňuje zdroje inspirace a my díky němu máme neustále dost tipů na knihy… Je prostě úžasný. Mrkněte třeba na Spáčku a vřeteno, neskutečně krásně ilustrovanou feministickou verzi Šípkové růženky, a taky mu propadněte.

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

Mark Haddon

Dalším Britem, který dokazuje, co všechno nám může literatura zprostředkovat, je Mark Haddon. Jeho knihy jsou pravidelně nadšeně přijímány jak čtenáři a čtenářkami, tak kritikou, přičemž nejznámější je Podivný případ se psem. Tahle kniha je vyprávěna z pohledu Christophera, kterému jeho učitelka navrhla, aby napsal knihu. A protože Christopher nerozumí lidským emocím, metaforám a má radši logiku, píše o vyšetřování zabití sousedovic psa. Haddon se nechal slyšet, že spíše než o autismu chtěl psát o tom, jaké to je, když je člověk jiný – a díky tomu, že “jiný” Christopher je vypravěčem příbehu, se při čtení můžete do jinakosti vžít. A takové čtenářské cvičení se vždycky hodí.

David Mitchell

Byl oceněn coby nejlepší spisovatel do 35 let, pravidelně je nominován na Man Bookera, časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa – a přesto se o Davidu Mitchellovi velká spousta lidí dozvěděla až poté, co byl zfilmován jeho román Atlas mraků. Tahle úžasná výprava napříč generacemi a časem ukazuje, že lidská podstata a povaha se všemi nedostatky je věčná, ale že i navzdory tomu se vždycky zase a znova objevují hrdinové a hrdinky, kteří ji překračují. Je mu přisuzován přívlastek “nejtalentovanějšího prozaika své generace” – a to je v Británii laťka pěkně vysoko 😉

Caitlin Moran

Nesmíme samozřejmě zapomenout na britský humor! Caitlin Moran, novinářka, sloupkařka a spisovatelka, změnila pohled spousty lidí na to, co je to feminismus. Napřímo píše o tom, jaké to je, být ženou v médiích, mezi celebritami i v partnerských vztazích, její jadrná mluva dokáže popisovat realitu, ve které to s tou rovností není zase tak horké, a je u toho neskutečně vtipná. My máme nejradši její knihhu Jak být ženou.

Luke Pearson

Obrázky ilustrátora a komiksového kreslíře Luke Pearsona můžete najít v časopisech světového formátu, podílel se na několika sériích kresleného seriálu Adventure Time a především je autorem příběhů o Hildě! Tahle modrovlasá holčička, která se kamarádí s podivnými zvířátky i obry a troly, učí čtenáře a čtenářky toleranci a otevřenosti. Díky ní dobyl Luke Pearson svět, a to mu ještě není ani třicet. A pak že Británie už není velmocí – díky Lukeovi to přinejmenším ve světě komiksu platí 🙂 Pokochejte se dalšími jeho obrázky na jeho tumblr.

Koho z ostrovních autorů a autorek máte nejradši vy? Dejme si čaj, sušenky a pojďme společně doufat, že knihy a v nich schovaná lidskost a empatie přežijí všechny byrokratické a politické změny v Evropě i dál. <3