blog

Erich Maria Remarque: Naše nejoblíbenější citáty

22.06. 2016

Právě dnes uplynulo 118 let od narození výjimečného spisovatele Ericha Maria Remarqua, autora knihy Na západní frontě klid, antifašisty a tvůrce mnoha úžasných vět. “Život nemá v úmyslu nás dovést k dokonalosti. Kdokoli, kdo dokonalosti dosáhne, patří do muzea.”  Pojďte si s námi připomenout jeho život a další moudrá slova.

Spisovatel Remarque se narodil v rodině knihvazače. V pouhých osmnácti letech odešel do války, na západní frontě byl velmi těžce zraněn a konec první světové mohl pozorovat jen zdálky z lazaretu v Duisburgu. Zkušenosti prožité na frontě ho silně poznamenaly. Měl velké problémy po válce začít žít normální život, ostatně jako většina vojáků. Pracoval jako učitel, automobilový závodník, obchodník, redaktor a při tom neustále cestoval po celé Evropě. Měl dvě manželky – Ilse Zambonovou a Paulette Godard, což byla americká filmová hvězda a exmanželka Charlieho Chaplina.

Prosadit se v literárním světě se mu povedlo až s románem Na západní frontě klid, který mu okamžitě zajistil celosvětový úspěch. Během tří let se prodalo víc než tři miliony výtisků a Lewis Mileston natočil populární filmovou adaptaci. Ve svých knihách se Remarque vždy věnoval takzvané “ztracené generaci” – lidem poznamenaným válkou, kteří nemohou zakotvit v poválečném světě. Jeho díla jsou vždy silně proti fašismu; však byl také nacistickou propagandou označený za literárního zrádce a že prý se doopravdy jmenuje Paul Kramer (Remarque pozpátku), Žid, který se doopravdy nikdy první světové války nezúčastnil a nepopisuje ji tudíž autenticky. Hned od nástupu nacismu byl Remarque na seznamu zakázaných autorů.

Kromě toho se v jeho knihách často objevovaly automobily a automobilové závody; Remarque byl vášnivým a údajně i nadaným závodníkem. Kromě Na západní frontě klid mezi jeho nejslavnější romány patří Tři kamarádi, Miluj bližního svého, Vítězný oblouk, Jiskra života či Noc v Lisabonu. Která z nich je vaše oblíbená? A které Remarquovy citáty znáte? Tyhle patří mezi naše nejmilejší.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

,,Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat než to, co už máme. V tom spočívá romantika a hloupost lidského života.”

,,Dobrá paměť je základem přátelství a zkázou lásky.”

,,Vy jste zvláštní lidé, vy mladí, všichni dohromady. Minulost nenávidíte, přítomností opovrhujete, budoucnost je vám lhostejná.”

,,Rozum a srdce jsou jako přesýpací hodiny. Když se jedno naplní, druhé se vyprázdní.”

,,Na tvrzení, že válku zavinili Židé, se tenkrát odpovídalo: a cyklisti. Když se někdo zeptal: A proč cyklisti?, tak se odpovídalo: A proč Židé?”

“Život nemá v úmyslu nás dovést k dokonalosti. Kdokoli, kdo dokonalosti dosáhne, patří do muzea.” 

,,Člověk bez lásky je jen mrtvola na dovolené.”

“Může se z vás stát archanděl, blázen, zločinec – a nikdo si toho nevšimne. Ale jakmile vám chybí knoflík, všimnou si úplně všichni.”

,,Květiny všechno zakryjí. Dokonce i hroby.”

,,I kdyby byly bůhvíkde zabity statisíce lidí – když se jeden řízne do prstu, nebolí ho to proto míň.”

,,Není nic únavnějšího, než být přítomen něčí demonstraci vlastního rozumu. Zvláště, pokud žádný rozum nemá.”

,,Zásady je někdy třeba porušit. Jinak by nám nepřinášely žádnou radost.”

,,Raději zemřít, když se chce žít, než dožít se toho, že budeme chtít umřít.”

,,Ať se s vámi děje cokoliv, nic si neberte moc k srdci. Jen málo věcí na světě je opravdu důležitých.”

(Čerpali jsme z téhle, téhle a taky téhle stránky s citáty.)