blog

LookBook #30: Sbal si knihu na cesty

V jubilejním třicátém LookBooku vám připomínáme, že začíná čas prvních letních dovolených, prázdnin u babičky, balení kufrů k moři, plánování trasy k vaší vysněné destinaci. Nejdůležitější je samozřejmě udělat vždy dostatek místa pro knihy.

Cestování překvapivě není určeno ani tak moc skutečným cestovatelům, jako spíš nerozhodným studentům, kteří právě dokončili střední nebo vysokou školu a neví co dál. Je to příběh Lukáše Kerharta, který vás nakopne a inspiruje k vybudování vlastní kariéry – třeba právě pomocí cestování, jako se to podařilo jemu.

Nemůžeme se nabažit krásných fotografií cizích zemí, které si donekonečna prohlížíme při rozhodování, kam se letos vypravíme. Sice nevíme, kde strávíme prázdniny, ale dobrou knihu na cestu už máme dávno vybranou. S novým Irvingem nemůžete udělat chybu – román Ulice záhadných tajemství je příběh o tom, čeho se nejvíc bojíme, o nacházení a následném ztrácení lidí, které milujeme. Irvingovi se v mnohovrstevnatém, intelektuálním díle podařilo rozprostřít jednoduchý, smutný a výjimečný osud chlapce Juana Diega, který vyrůstal na skládce odpadu a měl sestru, která dokázala číst myšlenky.

Představte si to – manžel vás opustí, nemáte ani penny nazbyt, vašeho syna šikanují spolužáci, dcera chce jít na školu, kterou si nemůžete dovolit. A pak najdete svazek bankovek, který jejich majitel rozhodně nebude postrádat a vám by hodně pomohly. Jess je rozhodne vzít netuše, že jí díky tomu arogantní milionář Ed převrátí život naruby. Odpočinkový příběh Jeden plus jedna z “dílny” na romantické romány Jojo Moyes vám ve vaší letní výbavě na dovolenou rozhodně nesmí chybět.

Už máte zabalené kufry? Jestli se v nich najde ještě místečko, vezměte s sebou na prázdniny Božského milence. Ve čtvrtém dílu ze série Božský od Christiny Lauren je pro vás připravený žhavý příběh upjatého Nialla a dobrodružné Ruby, kteří se seznámí na pracovní cestě. Užívat si laškování v cizí zemi je snadné, ale vydrží jejich vztah i po návratu do každodenní reality? Odlehčené čtení patří do každé kabelky na prázdninách 🙂

Čtěte také  PF 2024: Přečtěte si novoroční přání od knižních hrdinů

Hledíte zálibně na mapy a představujete si, na jaké místo se letos vypravíte? A hledíte taky zálibně na své knihy a přemýšlíte, která z nich dostane přednost a bude vám dělat společnost? My bychom to zkusili s citlivým románem Julie v červnu, Romeo na konci listopadu. Napsal jej Oliver Burian a začíná v blízké budoucnosti. Líčí v něm poslední chvíle starce, který mladičké dívce předává knihu, jenž pro ni napsal. V ní se Claudie dozvídá vše o vztahu dvou lidí a zjišťuje, jaká byla předchozí generace, ještě než ji definitivně zničil nezastavitelný technický pokrok.

Auto napěchované knihami, připravené vyrazit na výlet? Taková představa se nám líbí! Utečte před deštěm někam do tepla a vezměte si s sebou třeba Let 305 od A.G. Riddle. Pokud máte rádi sci-fi a akční příběhy, dozajista si tento román vychutnáte. Má hned pět hlavních hrdinů, kteří se po pádu letadla ocitají na anglickém venkově, který se ale úplně liší od současného světa, který znají – jako by se snad ocitli v jiné realitě.

Klub radosti a štěstí je ideální kniha na léto. Na konci 40. let se čtyři Číňanky těsně po svém přestěhování do Ameriky začaly pravidelně scházet, aby pojedly smažené závitky, zahrály si madžong a vyprávěly si příběhy. Když po čtyřiceti letech jedna z nich zemře, její dcera má zastoupit její místo. Dozvídá se tak o matčině celoživotním přání, o všech radostech, smutcích, šťastných i tragických událostech, které za čtyřicet let ženy prožily. Je to oduševnělá kniha plná vzpomínek; báječně se hodí, pokud chcete strávit ničím nerušené prázdniny na venkově. Vezměte knihu, láhev s vodou a vyražte ven.

Cestovní pas připravený, máte už ale i tu ideální knihu? A co takhle Šampaňské a heřmánkový čaj? Je to humorný příběh o tom, jak se postavit na vlastní nohy, když máte čtyřicítku na krku a vaše manželství je v troskách. Čtivost a zábava zaručena, navíc prý kniha od Franzisky Stalmann rozhodně není určena pouze rozvedených ženám středního věku.

Čtěte také  Nová březnová hra je tady! Vydejte se na Knižní putování