blog

11 knižních hrdinek pro letní románek

3.07. 2016

Před týdnem jsme vám přinesli tipy na 11 knižních hrdinů jako stvořených pro letní lásku. A protože dámy, ženy, a děvčata si vaši lásku zaslouží úplně stejně jako kluci, pánové a muži, máme tu pro vás 11 knižních hrdinek, se kterými si letošní letní románek opravdu užijete. Je jen na vás, kterým výběrem se necháte inspirovat 😉

laska1

Románky s knižními hrdinkami jsou právě tak báječné jako letní lásky s knižními hrdiny – žádné závazky, žádná zlá krev, když se za dovolenou stihnete zamilovat třeba jedenáctkrát. Prostě bájo. A tak vám, stejně jako v případě hrdinů-mužů, přinášíme jedenáct hrdinek-žen coby inspiraci na to, komu letos v létě propadnout. Od kamarádských holčiček po sebevědomé ženy – račte si vybrat!

Lou

Naším prvním tipem nemůže být nikdo jiný než Louisa Clark neboli Lou, kterou stvořila Jojo Moyes. Tahle úžasná mladá žena se totiž právě prohání nejen stránkami knihy Než jsem tě poznala, ale i plátny kin – ve filmové podobě ji ztvárnila Emilia Clarke, která se proslavila jako Daenerys Targaryen ve Hře o trůny. Je silná, věčně usměvavá, a stará se o hlavního hrdinu, který je upoutaný na vozík. A protože jde o Jojo Moyes, bude z toho romantika jako blázen – ovšem žádný stereotyp nečekejte, pokud jí také propadnete.

Hirka

Hrdinka jedné z nejlepších fantasy knih, které jsme v poslední době měli v ruce – to je Hirka. Žije ve světě, kde je zrůdou právě a jen proto, že je obyčejným člověkem. Je opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná a bezocasá. Je Ódinovo dítě. Musí proto uprchnout bránou mezi světy, a protože není žádný strašpytel, začíná tak jedna z nejlepších fantasy ság, které máte možnost chytit hned s prvním dílem 🙂 Pokud máte rádi statečné hrdinky, propadněte Hirce.

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Neni Džongová

Další hrdinkou z tak trochu jiného světa je Neni z knihy Touhy Džendeho Džongy. Odchází z chudého Kamerunu se svým synkem za mužem do USA, aby zde žili americký sen – ovšem nic nebude tak jednoduché, jak to na první pohled vypadalo. Neni může připadat emancipovaným ženám na západě trochu zpátečnická, těžko ale říct, jak by se v situacích, kterým ji status přistěhovalkyně vystavuje, zachovaly. Jejímu smyslu pro rodinu, její píli a odhodlání je snadné propadnout.

Alenka v kraji divů

Alenkou musel snad být alespoň trochu okouzlený úplně každý, kdo o ní kdy slyšel. Z obyčejného světa proklouzne králičí norou do kraje divů, kde se kočky šklebí, legrační pánové v klouboucích vaří čaj a královny hrají s kartami na válku… Tohle děvče zkrátka umí podnítit fantazii. A letos si ho můžete pořídit v obzvláště krásné podobě – jako ilustrované vydání, které získalo ocenění za vůbec nejhezčí výtvarné zpracování tohoto příběhu.

laska2

Anna

…a Vlaštovčí muž. Víte, co je nejhezčí na dětských láskách? Že nemají žádné meze, hranice a vlastně ani překážky. Protože právě taková je dětská představivost – nic pro ni není nemožné a vše má jednoduché řešení. Anna prochází s Vlaštovčím mužem válečným Polskem a v příběhu prodchnutém magickým realismem vás okouzlí právě takovým uvažováním. Například válka podle ní spočívá v tom, že je nedostatek sušenek. Anna je skvělým důkazem, že na první pohled naivní dětské oči vlastně vidí svět velice moudře.

Lena Dunham

Lena je autorkou i knižní hrdinkou v jedné osobě. Tahle úspěšná scénáristka, herečka a feministka napsala autobiografickou knihu Holka a ne ledajakáve které otevřeně popisuje své všemožné životní zápasy, a mnoha ženám (a nejen jim) tak ukázuje, že ve spoustě situací nejsou samy a co vše je možné překonat. Lena je také tváří kampaně Lean In, která motivuje ženy, aby si byly v profesní rovině vzájemně oporou, a muže, aby spolu s ženami bojovali za opravdovou rovnoprávnost. Zkrátka jestli od své letní lásky očekáváte zvýšení sebevědomí, a to zcela nepovrchním způsobem, doporučujeme Lenu.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Lily Elbe

Že se nám to tu hemží statečnými ženami? Není to náhoda, máme totiž za to, že statečnost je velmi okouzlující. Malířka Lili Elbe, hrdinka knihy Dánská dívka, svou statečnost prokazovala v době, kdy to bylo obzvláště obtížné. Narodila se totiž jako Einar. Chtít se stát ženou v době, kdy byla rovnoprávnost opravdu daleko a především v době, kdy být transgender znamenalo riskovat odsouzení a krutou psychiatrickou léčbu, to chce opravdu kuráž – a podporu rodiny. Nechte se okouzlit příběhem Einara, Lily a Grety. Tři jména, dvě osoby a jedna knižní láska.

Sedmilhářky

Pokud si svou letní lásku představujete především jako atraktivní a vtipnou mladou ženu, zamilujte se do Sedmilhářek. Dvě mladé herečky vám namíchají koktejl humoru, otevřenosti, půvabu, přátelství a ujetosti, ze kterého se vám zatočí hlava – ale jen tak zlehka, vždyť je přece léto 🙂 Jejich blog ve formě dopisů, které si vzájemně píší, si zamilujete obsahem i formou, díky krásným hravým ilustracím. Kdo by takové kombinaci odolal?

raina

Raina

Když jako letní lásce propadnete Raině, vězte, že jste se právě zamilovali do autorčina mladšího já. Raina Telgemeier je cenami ověnčená komiksová kreslířka a scénáristka, která přetavila své dětství a mládí do komiksové podoby – nebo přinejmenším jejich zásadní události. V Úsměvu se vyrovnává s rovnátky a v Ségrách zase s dárečkem v podobě mladší sestry. Zkrátka holka odvedle, se kterou se můžete ve spoustě věcí ztotožnit. Solidní základ pro platonický komiksový letní románek <3

Jean Loiuse Finchová (Čipera)

Pamatujete si Čiperu? Tu chytrou a zvídavou dcerku Atticuse Finche z knihy Jako zabít ptáčka? V pokračování, které však Harper Lee napsala jako první, je už dospělou ženou, její pohled na svět však zůstává stejně zajímavý. Dětskou zvídavost a otevřenost vystřídal rozhled, který se v knize Postav hlídku střetává se světem maloměsta Maycomb. Pokud vás okouzluje charakter a jeho vývoj, sáhněte po pokračování Čipeřina příběhu.

Čtěte také  Reese's Book Club: Studnice skvělých knižních tipů

Jana Eyrová

A nakonec trocha opravdové klasiky. Zamilujte se letos v létě do ženy, která o vás bude pečovat, i když jí zatajíte šílenou manželku. Jana Eyrová je cílevědomá, inteligentní, na první pohled obyčejná, ale ve skutečnosti jde o neuvěřitelně silnou osobnost. Charlotte Brontë spolu s postavou Jany stvořila snad první feministicky laděný román a poprvé se zaměřila na pocity a myšlenky hlavní hrdinky, které posilují intenzitu děje – Jana Eyrová zkrátka navždy změnila román. Když jí v létě propadnete, vzděláte se mimoděk v klasice 😉