blog

#ChcemeVaseRecenze: Vše, co jsme si nikdy neřekli

24.07. 2016

Prázdniny běží jako splašené a my vám přinášíme už třetí vítěznou recenzi z letní výzvy Chceme vaše recenze! Tentokrát jde o hodnocení díla autorky s obtížně vyslovitelným příjmením – knihy Vše, co jsme si nikdy neřekli od Celeste Ng. Vyslovuje se to, dle vlastních slov autorky, jako “ing” :). “Tahle kniha je dokonalá! Když jsem se blížila ke konci, říkala jsem si, ne! Ať ještě nekončí,” píše o ní Martina. Tak čtěte – a pište, a zapojte se, a vyhrajte 🙂

vse co jsme si

Tahle kniha je dokonalá! Když jsem se blížila ke konci, říkala jsem si, ne! Ať ještě nekončí! A po dočtení jsem cítila prázdno. Nechtěla jsem začít číst další knihu, jak mám ve zvyku. Ten proces, kdy na dočtenou knihu dám papírový obal, který sundávám, aby se neponičil, a beru další knihu s nadšením, že uvidím, jak levá strana knihy roste a pravá se zmenšuje. Chtěla jsem knihu Vše, co jsme si nikdy neřekli začít číst znovu.

Tématem tohoto románu je problém menšiny a přistěhovalců v Americe. Čínský muž, který si změní jméno na James, aby lépe zapadl, si v dětství prochází krušným obdobím, které ho poznamená na zbytek života. I přesto, že je velice inteligentní a ve škole patří mezi nejchytřejší děti, musí se potýkat s posměšky. K tomu přispívá také fakt, že jeho rodiče jsou zaměstnáni ve škole, kde James studuje. Otec pracuje jako školník, matka jako pomocná síla v kuchyni. Finančně jsou na tom špatně, proto jeho matka bere zbytky jídla ze školní jídelny domů a ve škole je to obecně známo, což pro malého Jamese, který by si rád našel přátelé, je ponižující.

James se dostane na vysokou školu, kdy si jako hlavní obor vybere americké dějiny. Konkrétněji Indiány. Číňan aby přednášel americkým studentům o původních obyvetelech jejich země? Univerzita si z nich nejspíš dělá legraci!

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá

Avšak na jedné z přednášek pozná James Marilyn, do které se zamiluje. Marilyn je velmi ambiciozní dívka, která by chtěla být doktorkou. Což v té době je něco velmi neobvyklého.
Dvojice je do sebe velmi zamilovaná a když Marilyn zjistí, že je těhotná, James ji požádá o ruku. Od této chvíle se jejich životy naprosto změní. Marilyn posouvá svou doktorskou kariéru na neurčito, James se stále víc potýká s rasovými problémy. Kdo by se neotočil a nezačal si šeptat, když vidí typickou Američanku vedle Číňana, když v té době vládne názor, že rasy by se neměli mezi sebou míchat, jelikož jejich děti budou stvůry?

(Tady jsme kus recenze vynechali, protože prozrazovala některé momenty děje, které vás při četbě nejspíš překvapí. Takové recenze na webu uvidíte až pokud si je rozkliknete – necháme to tedy na vás 😉 )
Tahle kniha je velmi silným literárním počinem. Je ukázkou toho, že rodiče si občas chtějí splnit své touhy skrz dítě, jak můžou být rodiče slepí vůči tomu, co je dobré pro dítě a ne pro ně. Také jak je těžké rozložit lásku mezi všechny děti, jak být spokojený se svým životem a přenést tuto spokojenost a pohodu mezi rodinné konstelace.

Autorkou recenze je Martina Čuboková.