blog

Co číst, když chcete dobře psát? Tipy na knihy od Ernesta Hemingwaye

21.07. 2016

Před 117 lety se narodil jeden z největších amerických spisovatelů a představitel ztracené generace Ernest Hemingway. Kdo by neznal Starce a moře nebo Sbohem, armádo? Laureát Pulitzerovy ceny a Nobelovy ceny za literaturu napsal seznam knih, které by si měl přečíst každý mladý spisovatel či spisovatelka. Chcete psát dobré příběhy? Tohle si podle Hemingwaye musíte přečíst!

Spisovatel Arnold Samuelson se poprvé potkal se svým literárním vzorem, už tehdy slavným Ernestem Hemingwayem, ve vězení, kde si oba chvíli společně pobyli za blíže nespecifikované přestupky. Zřejmě si padli do oka, jelikož po propuštění z vězení začal Samuelson pracovat na Hemingwayově lodi jako jeho asistent. Aby se zlepšil ve svém psaní, Hemingway mu na kus papíru napsal seznam knih, které si rozhodně potřebuje přečíst. Je známo, že abyste psali dobré knihy, je nejdřív zapotřebí přečíst spoustu dobrých příběhů. Pokud právě startujete svou spisovatelskou kariéru, může pro vás být tento seznam dobrým odrazovým můstkem 🙂 Rozhodli jsme se, že vám přiblížíme několik knih, které nás z Hemingwayova seznamu nejvíce zaujaly.

Paní Bovaryová (Gustave Flaubert)

Díky paní Bovaryové zjistíte, že happyendy jsou leckdy jen zdánlivé. Navíc, pokud plánujete do své knihy umístit silnou a nezávislou hrdinku, možná se inspirujete i u románu z 19. století.

Dubliňané (James Joyce)

Přečtěte si Joyceovy povídky a konečně přijdete na kloub tomu, jak epifanie (tedy moment, kdy v příběhu postavy pochopí samy sebe) vypadá v praxi.

Červený a černý (Stendhal)

Zapomeňte na to, že v době vydání odsoudila kritika toto dílo k záhubě. Stal se z něj jeden z nejčtenějších klasických románů vůbec, a ne bezdůvodně. Při prožívání příběhu s Juliánem Sorelem, paní de Renal či Matyldou de la Mole si uvědomíte, jak důležité je vytvořit postavy, které vystoupí z papírových stránek a pro čtenáře se stanou skutečnými

Čtěte také  In & Out 2024: Jaký by měl být tento rok?

Anna Karenina (Lev Nikolajevič Tolstoj)

Román, který může svou tloušťkou odradit i zdatné čtenáře, se stal nesmrtelným. Kromě toho, že se tu na praktických příkladech můžete naučit spoustu věcí o budování zápletky, psychologii postav, čtivosti a jazykové virtuozitě, dozvíte se také to, jak je důležité napsat nezapomenutelný začátek knihy. Vždyť kdo by neznal ono profláklé: Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém…

Na větrné hůrce (Emily Brönteová)

Chcete, aby vaší knihou doslova zmítaly silné emoce? Chcete, aby v ní tepala ohnivá láska, aby byli hlavní hrdinové sžíráni nepředstavitelnou nenávistí, aby se při jejím čtení čtenáři báli, plakali, rozčilovali? Pokud chcete psát díla nabitá emocemi, která nebudou spadat do červené knihovny, ale jednou se z nich stane oceňovaná klasika, možná vás ve svém románu inspiruje jedna ze sester Brönteových!

Do které z těchto knih se pustíte nejdříve? Pokud vás žádná nezaujala, mrkněte na celý seznam Hemingwayových tipů níže, určitě vyberete nějakou, která vás osloví.

Zdroj: Buzzfeed.com