blog

Jak by vypadala historie bez faktoru Churchill

14.07. 2016

I kdyby nebylo Brexitu a volby nového britského premiéra, tahle kniha by mě zajímala. Dřív jsem se mohla doslova utlouct po všem, co jen trochu zavánělo historií. Teď už jsem opatrnější, avšak biografie s názvem Faktor Churchill mi okamžitě připadala sympatická.

Nespletla jsem se, vskutku sympatická je. Napsal ji Boris Johnson, bývalý novinář a starosta Londýna, který byl jedním z kandidátů na nového britského premiéra. O Winstonu Churchillovi už toho bylo napsáno i natočeno mnoho – opravdu potřebujeme další biografii? Vzhledem k aktuální politické situaci v Británii je to jistě chytrý tah a mnozí se domnívali, že Faktor Churchill je jen marketingovým tahákem, který má zaujmout ty, kteří teď hltají vše, co se britského království týče. To je hloupost.

Stručný přehled životopisu Winstona Churchilla v souvětích si můžete přečíst na Wikipedii. Tato biografie je určená těm, kteří si přečetli aspoň to, nebo nejlépe i nějakou biografii, která detailně pojednává o jeho životě. Protože tyhle věci Boris Johnson neopakuje. Faktor Churchill je kniha, která chytře, neotřele a působivě vypráví o tom zlomových okamžicích Churchillovy kariéry a hloubá nad tím, co by se stalo, kdyby onen důležitý “faktor Churchill” při zásadních rozhodnutích vlády Velké Británie chyběl. Rozebírá také Churchillův přínos politice a vědě, odkaz, který zanechal v evropské a světové historii. Johnson se nevyhýbá ani kontroverzním tématům a dlouze vysvětluje chování některých tehdejších britských politiků (zejména Halifaxe) a jejich sympatizování s nacistickým Německem, rozebírá také nařčení, že Churchill byl rasista a alkoholik.

Trochu fádně na mě zprvu působilo jeho odbočení do soukromého Churchillova života – fakt, že svou druhou manželku oslovoval “pussie” mě nijak neobohatil. Je ovšem fakt, že díky tomu máte možnost na Churchilla nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Nebyl to jen reprezentativní státník a řečník, výstřední politik, nebo hloubavý vědátor. Byl to také manžel a otec a události, které se mu staly v osobním životě, utvářely jeho názory a hodnoty, které později uplatňoval v politice. No a co si budeme povídat, lidi jsou zvědaví a dozvědět se nějaké dosud nepublikované drby o jednom z nejznámějších britských politiků… málokdo by odmítl, že.

Čtěte také  Pohádka: Mistr hororu píše fantasy, může to mít šťastný konec?

Už dopředu jsem četla, že se Johnson v knize zaobírá i tím “co by kdyby” a bála jsem se toho strašně moc, protože konspirační teorie jsou skoro vždycky přitažené za uši, divné a nepatřičné. Tady ovšem ne. Zejména protože Johnson ví o historii a o osobnosti Churchilla v podstatě všechno, dokáže stvořit působivý paralelní vesmír a nastínit čtenářům, co by se dělo, kdyby se Churchill v roce 1940 nepokusil vymluvit vládě, aby uzavřela s Hitlerem dohodu. Každému čtenářovi byla tahle část historie vrývána do mozkových buněk na střední, tedy aspoň mně ano, ale tehdy jsem ji rozhodně nijak dramaticky neprožívala. Zato teď, když mi Boris Johnson ukázal velmi uvěřitelnou alternativní realitu, šel z toho mráz po zádech.

Bavilo mě, že i u žánru, jako je biografie, je možné vytvořit momenty, ze kterých jde čtenářovi mráz po zádech. Byly tu i slabší, zdlouhavé chvilky – je jasné, že Johnson je perfekcionista a snad pro každé Churchillovo mimovolné gesto musí najít nějaké podložené opodstatnění – ale nic, co by vás od čtení odradilo úplně. Faktor Churchill  mě v mnoha ohledech příjemně překvapil a nevidím důvod, proč by ti, co dlouhá léta hltají britské dějiny a vlastně historii vůbec, by z ní nemohli být doslova nadšení.