blog

#kniznimlsani: Vaření pro vegany

27.07. 2016

Veganské kuchařky jsou v kurzu. Nás v Martinusu to těší, protože jsme vlastně z poloviny vege tým, a ještě víc nás těší, kolik kvalitních knih v poslední době v češtině vychází. Jednu z nich, Vaření pro vegany od Nicole Just, nám představí velká odbornice na veganské kuchařky z celého světa a vegan stravu obecně – Bihu z blogu Veganotic.cz! Připravte si po pavlovovsku slinné žlázy, jdeme na to 😉 A nezapomeňte mrknout i na naše #kniznimlsani, kde najdete tyhle i další mňamky 🙂

kucharka_obal

S veganskými kuchařkami se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Poté, co jsem jimi zaplnila dvě poličky v kuchyni a posléze i většinu paměti svého telefonu, jsem si dala závazek pořizovat jen ty, které mě vyloženě zaujmou a kuchařka s poměrně neutrálním názvem – Vaření pro vegany – vegansky s chutí, mezi ně rozhodně patří.

Její autorka, Nicole Just, si, coby vnučka řezníka, ani na veganské stravě rozhodně nechce nic odpírat. Přestože z veganství byla nadšená již po několika dnech, kdy se rozhodla čistě rostlinnou stravu vyzkoušet, přiznává, že chuť a konzistence masa odmala formovala její zálibu v jídle. O to větší bylo její překvapení a potěšení z toho, že si i jako veganka může vychutnat téměř všechny klasické recepty, které zná z mládí (aneb jak zní “veganizovaný” popěvek oblíbené písničky “Anything you can eat I can eat vegan!”).

Do repertoáru tradičních receptů její rodiny ve vegan verzi (např. guláš, který přesvědčil i dědečka řezníka, selská omeleta, španělští ptáčci, čočková pečeně v listovém těstě, smetanová kapusta s uzeným tofu, vanilkové rohlíčky nebo třeba švestkový koláč) poté přidala recepty, čerpající inspiraci ze světové kuchyně (lasagne, burrito, pirohi, flan, čokoládový mousse…), několik moderních veganských klasik (domácí seitan, míchané tofu, vanilkové lívanečky, kešu-ricotta, tofu-tvarožník…) i momentálně velmi oblíbené zdravé trendy rostlinné kuchyně (smoothies, kešu cheesecake, chia puding, lasagne z červené řepy, salát ze soba nudlí, pohankové palačinky apod.). Výsledkem je soubor 100 receptů pro nejrůznější příležitosti včetně každodenního vaření, ve kterým si svá oblíbená jídla najde každý, a to jak vegani-mazáci, tak kuchaři začátečníci či ti, kteří zatím s veganským vařením nemají mnoho zkušeností.

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?
burgr jahelnik

Kromě samotných receptů a jejich rozmanitosti patří mezi pozitiva kuchařky určitě také:

– pěkné grafické zpracování, ilustrace a fotky ke každému receptu
výživové informace u každého receptu (kalorická hodnota, obsah bílkovin, sacharidů a tuků v porci)
– obecné i konkrétní tipy k veganskému vaření (informace k použitým surovinám, tipy na obměny receptů dle ročního období)
gastrokulturní blízkost českému prostředí – autorka pochází z Německa a uvedené suroviny a recepty jsou tak našemu prostředí často bližší, než recepty britských či amerických autorů
seznámení se surovinami často používanými ve veganské kuchyni (včetně novinek poslední doby jako jsou sůl kala namak, mladé kokosy či různé druhy řas, které dodají “chuť moře”)
jednoduché tipy, jak nahradit klasické suroviny pro pečení a vaření rostlinnými produkty
přehlednost a srozumitelnost kuchařských postupů

kucharka

Nutno upozornit, že kuchařka se svým hlavním zaměřením na veganizovaná “masitá” jídla a tím, že se nevyhýbá cukru, bílé mouce či tukům lehce vymyká současnému trendu suprezdravých rostlinných & bezlepkových receptů z nezpracovaných ingrediencí, ale vzhledem k tomu, že tento styl vaření nevyhovuje každému (či si od něj kdekdo občas rád “odpočine”), nezdá se mi, že je to na škodu. Takže pokud při reklamě na další díl/klon Lahodně s Ellou už jen kroutíte očima a před quinoou dáváte přednost veganizované české (resp. středoevropské) klasice, neváhejte nahlédnout právě do Vaření pro vegany.

Autorkou recenze je Bihu z Veganotic.cz.

O autorce: Bihu píše jeden z nejdéle fungujících a nejúspěšnějších blogů s veganskými recepty Veganotic.cz. Dlouhá léta shromažďuje vegan kuchařky z celého světa, vytváří recepty, které následně krásně fotí, propaguje veganství v časopisech a její kuchyně je nejoblíbenějším místem všech jejích kamarádů a kamarádek 🙂