blog

#chcemevaserecenze: Klub nenapravitelných optimistů

10.08. 2016

Chceme vaše recenze! Protože nás baví a protože dělají Martinus.cz lepším místem pro výběr knih 🙂 Každý týden od nás jeden či jedna z vás dostává za recenzi i odměnu, a tentokrát se štěstí usmálo na Katku. “Nechte se vtáhnout do čtivě napsaného příběhu s několika překvapivými zvraty a nečekaným závěrem,” píše o Klubu nenapravitelných optimistů Jeana-Michela Guenassii. Nechte se nalákat – ať už na tenhle kousek, nebo autorovu novinku Nezmar. A taky napište recenzi 😉

klubcz

Klub nenapravitelných optimistů je společenský román, který se odehrává v 60. letech 20. století ve Francii. Celkovou atmosféru příběhu dokreslují další historické aspekty s tímto obdobím spojené – studená válka, útlak železné opony a válečné konflikty v Alžírsku.

Zpočátku jsem se do knihy nemohla pořádně začíst. Dvanáctiletý, s příběhem postupně dospívající kluk jménem Michel, který je ústřední postavou celého románu, pro mě nebyl nijak zajímavý. Vzájemné sympatie však vzrostly ve chvíli, kdy jsem zjistila, že miluje čtení knih, jeho nejoblíbenější muzikou je rock’n’roll, hraje fotbálek a při rozhodování je především sám sebou.

Michelova rodina je složena ze dvou odlišných charakterů. Z otcovy strany jsou to temperamentní a přátelští Mariniové, z matčiny zas strojení a chladní Delounayové. Michelův otec Paul pochází z dělnické rodiny. Po návratu z války s údivem zjišťuje, že jeho milenka, Michelova matka Helena má téměř pětiletého syna. I přes vzájemné odcizení způsobené válkou, se rozhodnou dát věci do pořádku a vzít se.
Jak se později ukazuje, Franck i Michel mají blíže k svérázné povaze Mariniů. Franck narukuje i přes matčin nesouhlas do války v Alžírsku. Spáchá však trestný čin a je stíhán pro dezerci. Francii opouští bez rozloučení. Výjimkou není ani jeho přítelkyně Cécile, se kterou Michel naváže velice úzké přátelství.

Michelova vášeň pro hraní fotbálku přivede chlapce do podniku zvaného Balto. Zde se nachází odlehlá místnost, skrytá za tajemným závěsem. Jde o šachový klub, jehož členy jsou zejména revolucionáři, uprchlíci různých povah i národností, kteří museli kvůli stávající politické situaci opustit nejen rodnou zemi, ale i své rodiny, děti, či přátele. Tak se setkává s válečným letcem Leonidem, maďarským hercem Tiborem a jeho tajnou láskou – filmovým agentem Imrem, bývalým lékařem Igorem, nenápadným Sašou a mnoha dalšími. Jaké je Michelovo překvapení, když jednoho dne potká v klubu i samotného Sartra s Kesselem! Michel začne klub navštěvovat pravidelně a postupem času přijde na chuť nejen hře samotné, ale zároveň vyslechne životní příběhy všech klubových členů. Jednotlivé návštěvy přerostou v samotné členství, později i přátelství. To je Michelovi oporou v době dospívání, prvního milostného zklamání, smrti přítele a především rozvodu rodičů, jehož příčinnou jsou neustálé šarvátky způsobené povahovou rozdílností obou rodinných klanů.

Čtěte také  Než se stihnu rozloučit: Čtenářský zážitek provoněný kávou

Nenechte se odradit několika prvními, příběhově pozvolna se rozjíždějícími stránkami a dejte této knížce trochu času navíc, aby vás k sobě připoutala. Nechte se vtáhnout do čtivě napsaného příběhu s několika překvapivými zvraty a nečekaným závěrem. Nebudete litovat, že jste si knížku vzali do ruky. Stejně, jako toho nelituji já 🙂

Autorkou recenze je Katka Brynychová.