blog

8 knih z povinné četby, které si doopravdy užijete

10.09. 2016

Pamatuji si, když jsem si sestavovala svůj maturitní seznam četby a byla z toho úplně zoufalá, protože klasiku jsem tehdy zkrátka nečetla a neměla jsem po ruce nikoho, kdo by mi řekl, která z těch knih by se mi doopravdy mohla líbit, tak, abych se o ní informace o ní jen nešprtala nazpaměť, ale doopravdy si ji užila. Abyste to měli snazší než já, dáme vám pár tipů na klasickou literaturu, která je jednoduše #mustread.

Lolita

Lolita, světlo mého života, žár mých slabin… Navždycky se mi tahle slova vryla do paměti. Lolita od Vladimira Nabokova je jednou z těch výjimečných knih, které mě neomrzí číst znovu a znovu a na mém vyzývavě růžovém paperbacku je to vidět. Čtu ji vždy s větším časovým odstupem a pokaždé se na ten příběh dívám z jiného úhlu pohledu. Čtyřicátník Humbert Humbert, literární vědec, se v něm zamiluje do dvanáctileté Dolores. Vezme si za ženu její matku, aby mohl být své “nymfičce” neustále nablízku a po matčině smrti Dolores alias Lolitu unese z dětského tábora. Napínavá, dramatická a emočně vyčerpávající kniha je navíc dokonalým literárním zážitkem – věřte mi, že stojí za to ozkoušet Nabokovův vytříbený styl psaní.

Nebezpečné známosti

Z padesátých let minulého století pojďme ještě dál až do osmnáctého století, do časů markýz a hraběnek a spletitých milostných intrik. Než jsem si přečetla Nebezpečné známosti od Choderlose de Laclose, tak jsem nevěřila, že by mě mohl nějaký epistolární román – totiž román v dopisech – tak moc bavit. A vida, ono to bylo v mnoha ohledech zajímavější než klasicky vyprávěný příběh. Markýza de Merteuil spřádá jako pavouk své sítě kolem vikomta de Valmonta, paní de Tourvel, rytíře Dancenyho a dalších účastníků její hry, a to tak dlouho, až se její intriky, lži a podvody obrátí proti ní.

Čtěte také  5 zajímavostí, které jste o Kafkovi možná nevěděli

451 stupňů Fahreinheita

Teplota, při níž papír hoří. V temné vizi autora této knihy, Raye Bradburyho, papír hoří často – požárníci tu totiž nemají vodní stříkačky, nýbrž plamenomety, kterými ničí knihy. Jenže pak si jeden z nich začne klást otázky a nikdy už není nic tak, jak bývalo. Bradburymu se podařilo napsat jednoduché, čtivé a přitom zásadní dílo literatury, v němž ukazuje její důležitost a to, jak strašlivé a zkázonosné je, když je omezováno lidské myšlení.

1984

Podobně zlověstná kniha jako Bradburyho dílo. George Orwell v roce 1948 nastínil, jak by to jednou mohlo vypadat – absolutní totalita, jakákoliv individualita je zločin, válka je mír a svoboda je otroctví – a znepokojivě přesně znázornil budoucí léta vlády komunismu v Evropě. Hlavní hrdina, úředník Winston Smith, se zamiluje do Julie, s níž jako s jedinou může hovořit úplně o všem, ačkoliv si je vědom toho, že dřív nebo později je ideopolicie najde a zničí. Protože Velký bratr tě sleduje. Kniha z budoucnosti, která vám skvěle přiblíží minulost a zanechá ve vás hořkou pachuť.

Jana Eyrová

Krásný román Charlotte Brönteové (těžko říct, jestli je lepší tohle nebo Na větrné hůrce od její sestry Emily Brönteové), který vypráví o útrapách a úskalích, jenž musela překonat Jana Eyrová, aby konečně našla své štěstí. Tenhle vtipný, ironický a břitký příběh je o lásce, ale tak trochu hořkosladké, žádné hluboké pohledy do očí a romantiku až za hrob nečekejte. V době, kdy ženy neměly v podstatě žádné slovo, dokázala Charlotte Brönteová stvořit úctyhodně sebevědomou a samostatnou hrdinku, jenž se dokáže poprat se vším, co jí přijde do cesty a leckomu tak může být vzorem i dnes.

Romeo, Julie a tma

Sophiina volba je sice nádherným a naprosto jedinečným románem zachycujícím druhou světovou válku, ale rozhodli jsme se, že vám doporučíme něco lehčího, stravitelnějšího a kratšího – přece jen mají většinou čerství maturanti spoustu povinností a opravdu tlusté bichle si mohou nechat až na dobu po maturitě, až budou mít #vicecasunacteni. Otčenáškovo kniha Romeo, Julie a tma vás přivádí do českého protektorátu, kruté doby, v níž student Pavel schovává Židovku Ester, do které se postupně zamiluje. Krásný a smutný milostný příběh pohne i s těmi nejledovějšími srdci, to mi věřte.

Čtěte také  Maturita z literatury snadno a rychle

Bylo nás pět

Petr, Antonín, Pepek, Éda, Čeněk… Tyhle kluky si budu navždycky pamatovat. Víceméně autobiografický příběh Karla Poláčka už baví několik generací a vsadím se, že nadchne i vás. Je to plné zábavných klukovin, pod kterými prosvítá hořké líčení tehdejší doby, ale jen tak, aby vás to nikdy nezačalo nudit. O tom, že když jste malý kluk, tak nic není nemožné, pokud máte dobré kamarády a velkou fantazii.

Stařec a moře

Hemingwayovy knihy a vůbec spousta další klasiky vychází u Odeonu v minimalistických designových obálkách od Martina Peciny a tak nejenže vás obohatí na duši, ale také vám jaksepatří zkrášlí vaši knihovničku. Tenhle kousek o rybáři, který o svůj úlovek bojuje nejprve s obrovským marlínem a poté s přesilou žraloků, se líbil, co si tak pamatuju, u nás ve škole úplně všem, spolužáky co do té doby přečetli jen Dášeňku nevyjímaje. Je to krátký příběh, v němž držitel Nobelovy ceny dokázal vytvořit ohromné a jímavé drama o hrdinství, vůli a vnitřní síle.

Tak co, která z knih vás zaujala nejvíc? A na jakou knihu z vaší povinné četby nedáte dopustit?