blog

Sonda do vztahu dvou sester pod křídly Anděla smrti

11.11. 2016

Pořád jsem nevěřícně kroutím hlavou, když si někde přečtu, že o druhé světové válce už toho přece bylo napsáno dost. Mischling od Affinity Konar je živoucím důkazem toho, že to není pravda a že pořád existují zla té doby, na které se dostatečně neukázalo pomyslným beletristickým prstem.

Americká spisovatelka Affinity Konar debutovala románem Ilustrovaná verze věcí a Mischling je její druhé dílo, které hned po vydání zaznamenalo obrovský úspěch a jeho překlad se plánuje do devatenácti různých jazyků. Aby taky ne, když pojednává o doktoru Mengelem a hrůzách, které páchal na svých soukromých vězních. Tohle téma takovouhle beletristickou formou zatím ještě vůbec zpracováno nebylo a jsem ráda, že u nás vychází tak záhy po originálním vydání. Půvabná obálka s vlčími máky může klamat tělem, rozhodně vás nenapadne, že uvnitř na vás čeká syrový a drsný příběh o psychopatovi plný nelidského násilí. Vlčí máky mají ale své opodstatnění v textu a věřte mi, že navzdory tomu, jak zrůdné jsou všechny Mengeleho pokusy, nedokážete se od čtení odtrhnout.

Dvanáctiletá dvojčata Staša a Perla jsou mischlinge, pouze částečně židovského původu a při cestě do Osvětimi se dostanou do takzvané “zoo” doktora Mengeleho, který si mezi vězni vybírá pro své zvrácené, rádoby medicínské testy vícerčata, liliputány, obry, albíny a další. Zdánlivě to vypadá, že dostat se pod křídla “Anděla smrti” je výhra, nemusíte totiž pracovat v koncentračním táboře, dostáváte mnohem víc jídla a celkově se s vámi zachází daleko lépe. Je to ale jen zdání, protože za zdmi jeho “ordinace” se odehrávají naprosto neuvěřitelné experimenty, které jsou nad normální lidské chápání. A spisovatelka Affinity Konar vám je všechny popíše, nebo alespoň nastíní.

Mischling ale není jen o tom, co Mengele spáchal. Vyprávění si mezi sebou předávají Staša s Perlou a kniha je díky tomu mnohem víc než svědectví o tehdejších hrůzách spíš citlivou a intimní sondou do vztahu dvou sester, jejichž pouto ještě víc prohlubuje fakt, že jsou dvojčata. Konar dokázala věrohodně znázornit svět dvanáctileté holky, který je rozdupán na kousíčky a změněn k nepoznání, postihla obrovskou vnitřní sílu všech přeživších hrdinů a strhla náplast, byla první ze všech spisovatelů, který dokázal tohle téma zabudovat do uvěřitelného a čtivého příběhu tak, aby zároveň nevynechala jedinou bolestnou zkušenost Mengeleho lidských “kuriozit”.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Dozajista se najdou tací, kteří se budou od románu odvracet zkrátka jen proto, že je “příliš krutý”, ale no tak, proberte se. Dospěláci s vytříbeným literárním vkusem by si Mischling neměli nechat ujít jen proto, že se jim pak možná budou zdát zlé sny, protože tohle není vymyšlený horor nebo thriller, tohle kdysi byla skutečnost a my bychom o ní měli mít povědomí, aby se už nikdy neopakovala. Když se k jejímu čtení odvážíte, dostanete jako bonus inteligentní a netradiční vyprávění o fyzické a zejména citové újmě dvou puberťaček, pohnuté životní osudy velmi zajímavých hrdinů, kteří si získají vaše srdce a nakonec – možná, překvapivě – i něco jako happyend.