blog

5 knižních zpráv, které by vám neměly uniknout

Znovu vyjde román, který je pokračováním kultovního Trainspottingu, těšit se můžeme na třetí knihu finské autorky Katji Kettu a také na knihu, která přinese úvahy nad spisovatelským řemeslem Charlese Bukowskiho. Čerstvé knižní zprávy jsou tu!

kettu

Román Porno, který je pokračováním kultovního Trainspottingu, vyšel v českém překladu už v roce 2004, dávno je však vyprodaný a proto vyjde v roce 2017 znovu. V nové grafické úpravě se na něj můžeme těšit v polovině února. My v Martinusu jsme velkými fanoušky Irvina Welshe, loni si nás získal knihou Pohlavní životy siamských dvojčat, takže tuto knihu si rozhodně plánujeme přečíst.

Chystá se také nová kniha naší oblíbené finské spisovatelky a animátorky Katji Kettu. Po románu Porodní bába a povídkové sbírce Sběratel dýmek vyjde na konci března Můra. Kniha, která se znovu vrací do historie, konkrétně do roku 1939 a sleduje příběh patnáctileté Finky Irgy. Kettu je výborná autorka, jejíž knihy si drží vysokou literární kvalitu a ve Finsku získala tamní nejvyšší literární ocenění – Runebergovu cenu. A pokud si nestíháte přečíst její první román, nedávno vyšel jako audiokniha ve výborném zpracování.

Pokud patříte ke čtenářům (nejen) vědecké literatury, jistě vás potěší, že na konci února vyjde kniha britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga. V knize Černé díry půjde o dvojici přednášek, vysílaných stanicí BBC. Vydá ji Argo a těšit se na ni můžete 28. února.

Stejně jako Stephen King či Alexandra Berková i americký autor Charles Bukowski napsat titul, který se jmenuje O psaní. Půjde o sbírku nepublikovaných dopisů, v nichž se mimo jiné zamýšlí nad spisovatelským řemeslem. Vyjde u nakladatelství Argo.

Na konci března vyjde česky třetí román Donny Tartt. Tuto spisovatelku můžete znát jako autorku velmi rozsáhlých románů, její Stehlík čítá 736 stran a Malý kamarád 578 stran, přičemž se tu bavíme o knihách velkých formátů. Tajná historie je prvním románem Donny Tartt, který vyšel už v roce 1992, stal se bestsellerem a kritika ho označovala jako geniální příběh a současnou klasiku. Co dodat, těšíme se! 🙂

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu