blog

LookBook #44: Mrazivo

Jaký jiný by mohl být náš další LookBook, než pořádně mrazivý 🙂 Knihy jsou teď naším nejlepším společníkem, když mráz kreslí květy na okna. Pojďte se podívat, co nového se urodilo na začátku roku. A nebojte, se všemi knihami se při focení zacházelo jako v rukavičkách. No, vlastně přeneseně i doopravdy 🙂

Jako první je tu mix napínavé detektivky a psychologického románu Před pádem. Soukromé letadlo se zřítí do oceánu a přežije pouze zchátralý malíř a malý chlapec. Jak se s tragédií vyrovnají? Jakou moc mají vlastně média při takových katastrofách? Byla to nehoda, nebo chtěl někdo zlikvidovat cestující záměrně? Dočtete se v poutavém příběhu od Noaha Hawleyho. Podobně napínavý je i román Tam, kde ji našli, který odhaluje hrozivá tajemství malého městečka. Pátrá po nich mladá novinářka Molly a nutno říct, že kniha od Kimberley McCreight je mnohem strašidelnější a temnější. Podobně na tom koneckonců je i Ďáblova svatyně vyprávějící o jednovaječných dvojčatech, která si vymění místo na klinice, jenž je ve skutečnosti tichým a nebezpečným vězením.

Pryč od thrillerů a detektivek – víte, že Kateřině Dubské vyšla nová kniha? Autorka Dcer a mého oblíbeného Člověka Gabriela napsala povídkovou sbírku Malé zázraky, v níž najdete příběhy skutečných lidí, které autorka potkala a kteří jí vyprávěli o situacích, jenž se mnohdy zdály neřešitelné. Třeba vám právě tahle kniha vlije novou energii do žil 😉 No a pak tu máme skutečnou lahůdku, Knihy Jakubovy od Olgy Tokarczukové, která, věřte mi, by díky své tloušťce byla poměrně účinnou zbraní. Tenhle opus magnum podává obraz Polska v 18. století, líčí jeho rozkvět i postupný úpadek, popisuje vrchol jeho majestátnosti i propad do propasti zájmů sousedních mocností.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

A na závěr tu pro vás máme ještě jednu oku lahodící pohádku. Krtník Terezy Ščerbové je poetický a na první pohled možná temný příběh o tvorečkovi z hor. Je tak nápaditý, že zamotá hlavu nejenom dětem, ale i dospělí na něj budou jistě dlouho vzpomínat. A možná, že zjistí, že kolem sebe taky mají falešné přátele, jako byl Medvěd, a nebo dokonce ve své blízkosti objeví příšeru Zaškvaru. No zkrátka, pro jistotu by si tu knihu měl přečíst úplně každý.

Která z knih vám tentokrát padla do oka nejvíc? Užívejte sněhu a mrazu dokud to jde, vytáhněte sáňky, brusle a lyže, ale hlavně si vychutnávejte mráz za oknem, s dobrou knihou v ruce 😉