blog

Martinusácký výběr: Knihy roku 2016

Je tu nový rok, a proto je potřeba se ohlédnout a zjistit, jaké knižní kousky roku 2016 stojí za to, než nás zavalí novinky roku 2017 🙂 Českých i zahraničních žebříčků jsou všude mraky, čeká vás samozřejmě i náš výběr nejlepších knih roku dle kategorií, letos jsme se ale rozhodli přidat i osobnější tipy od každé a každého z nás. Nuže, tyhle knihy nás vloni zaujaly úplně nejvíc:

nej2016

Ivka: Náš život pod pěti kruhy 

Na knize mě baví fakt, že se jedná o “autobiografie” obou manželů, a tak vím, že se jedná o skutečné příběhy, nijak nezkreslené jinými autory. Zároveň i psané slovo manželů Zátopkových je velice přirozené, což přidává na autentičnosti.
Kniha je navíc velice hezky graficky zpracovaná a to je u mě dalším důlěžitý bodem.
I když tloušťka knihy na začátku trochu odrazuje, příběh se čte doslova jedním dechem a je neskutečně krásný, přirozený, pozitivní a pokorný.

Jana: Geniální přítelkyně

Při čtení máte pocit, jako byste se ocitli uprostřed černobílého filmu z padesátých let. Ukřičená a horkokrevná Itálie v hlavní roli mi zkrátka učarovala. Stejně tak i příběh o komplikovaném přátelství dvou žen, které je věčným a frustrujícím soubojem o pocit mít nad tou druhou aspoň o kousek navrch.

Janko: Modern Romance

Skvelá a bravúrne vtipná sociologická štúdia od jedného z mojich obľúbených komikov – Aziza Ansariho. Poučí, zabaví a prinesie nový pohľad na vzťahy v dobe smartfónov, tindru a instagramu. Tejto knižke dávam like, srdiečko, swipe doprava.

Lucka: Podle skutečného příběhu

Delphine de Vigan je ikonou současné francouzské literatury. Výjimečnost své tvorby dokázala posledním románem, ve kterém mistrně pracuje s fikcí a realitou, zcela si podmaňuje mysl čtenáře a kombinuje perfektní imaginaci s jazykovou baladou. Delphine je vždy zážitek číst, v tomto románu však posunula svou literární laťku o netušený level výše.

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Léňa: Leon

Já se prostě ráda lekám, bojím a děsím. A tahle krimisérie ze současného Švédska mě tudíž dostala. Čte se naprosto jedním dechem, pokud bydlíte sami, čtěte radši přes den v tramvaji 🙂 Já osobně doporučuji číst ve společnosti velkého černého psa jako je můj Falko – bez něj bych se asi nebála jen příjemně, ale příliš 🙂

Dušan: The hard thing about hard things

Jedna z mojich najobľúbenejších kníh, ku ktorej sa rád vraciam a inak tomu nebolo ani v minulom roku. Existujú tisíce manažerských knih, ktoré sú “success stories”, pekné návody na úspech, hitparáda pozitívnych a motivujúcich myšlienok. Táto kniha je iná. Táto kniha je vojna. Jej autor Ben Horowitz vie, že podnikanie je aj to, že v noci nemôžete spať, lebo vaša firma ide ku dnu. Že neviete, z čoho pošlete ľudom výplaty. Že vaša žena sa s vami rozchádza, lebo predávate dom kvôli firme. Úprimna spoveď o podnikaní vo fázach “keď sa darí, tak sa darí”. Povinná literatúra pre každého šéfa.

Bára: Sochař

Když se mi dostal komiks Scotta McClouda do ruky, zajásala jsem. Komiksy a hlavně grafické romány zbožňuji a na obálce tohoto kousku se dokonce skvělo doporučení Neila Gaimana. A tomu já věřím 🙂 Sochař je příběhem o čase, utíkajícím mezi prsty, o lásce, o snaze zanechat stopu, o duševním zdraví, o oddanosti, o hloupých pravidlech… Poslední třetinu jsem četla s neuvěřitelnou tísní na srdci, protože jsem věděla, že kniha skončí a že závěr bude svým způsobem srdceryvný. Ale stálo to jednoduše za to. Nutnost pro všechny umělce a umělkyně všeho druhu, snílky a milovnice grafických románů.

sochar_tw

Tak tohle jsou naše nejzásadnější tipy za loňský rok. Líbí? 🙂 A jaká kniha se v roce 2016 líbila ze všeho nejvíc právě vám? Dejte vědět, rádi se inspirujeme 🙂

Čtěte také  Bookerova cena i po více než 50 letech mění kariéry spisovatelů a spisovatelek. Jak?