blog

Zjistěte s Noahem Hawleyem, co se stalo Před pádem

26.01. 2017

V podstatě za jeden víkend jsem zhltla dva psychologické romány. Ten první, o němž bude dnešní recenze, se jmenuje Před pádem a napsal ho americký spisovatel Noah Hawley. Ten druhý napsal rovněž Američanka, Kimberley McCreight a jmenuje se Tam, kde ji našli. Ačkoliv spolu tyhle příběhy nemají víc společného, pro mě ano – byly to knihy, na které jsem se koukala skrz prsty a nakonec jsem zjistila, že jen proto, že bych je bez váhání zařadila mezi “oddechovky”, neznamená to, že na mě nemohou udělat silný dojem.

Co se děje, když havaruje soukromé letadlo? Jak se vypořádat s tragédií, při které vám zahyne celá rodina? Co zrovna vás předurčilo k tomu, abyste katastrofu přežili? Jak velkou moc a roli mají v takových situacích média? Všechny tyto otázky vám autor knihy Před pádem předkládá, ale odpověď na ně musíte mezi řádky hledat sami. Zkrachovalý malíř Scott a malý čtyřletý chlapec jako jediní přežijí pád malého letadla, které mířilo z Martha’s Vineyard do New Yorku. Boj o přežití v oceánu je ale jen začátkem boje o přežití ve městě, které baží po tom dozvědět se pravdu o všech cestujících, mezi nimiž byl i televizní magnát, nekalý obchodník s financemi a zdrogovaný pilot. Víc než o skutečnou pravdu jim ale jde spíš o pořádnou senzaci.

Příběh je vyprávěný v er-formě a sleduje jak současné vyšetřování, tak to, kde se hlavní hrdina Scott zrovna nachází. K tomu si ale přidejte i charakteristiky Scottových obrazů, jenž znázorňují katastrofické scény různých druhů, a taky biografické popisy všech cestujících v letadle a dvou hlavních vyšetřovatelů. Zkrátka a dobře, spousty materiálu, ve kterém je lehké se ztratit, pokud knihu na delší dobu odložíte. Jenomže ona je tak čtivá, že ji stejně odložit nemůžete, takže je to vlastně úplně jedno. Navzdory tomu preferuji klasické retrospektivní vyprávění, dejme tomu nějakou tu malou perličku pro zpestření, takže kdyby kniha neoplývala takovou čtivostí, body k dobru bych ji za to určitě nedala. Jenže co se týče vyprávění knižních příběhů, jsem velký konzervativec, kterého rozhodí každá výraznější změna fontu. Takže knihám jako je třeba Illuminae se obloukem vyhýbám, ačkoliv uznávám, že změna může být osvěžující, když se dobře provede.

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná

Ale to jsem odbočila. V knize Před pádem je každopádně velmi emotivně a zdařile načrtnuto, jak vás může změnit katastrofa poměrně pravděpodobná pro každého z nás, a to ať se jí účastníte nebo ne. Je tu zaznamenáno, jak se lidská psychika složitě vyrovnává s faktem, že se na někoho prostě jen usmálo štěstí, což se v dnešním světě jeví podezřele a nepochopitelně. Důležitou roli zde hrají média, už jen proto, že jeden z cestujících je vlastníkem televizní společnosti. Tohle je bohužel trochu nezvládnutá část – moc by mě bavilo sledovat, jak si veřejnost utváří na přeživší svůj vlastní názor, podobně jako tomu bylo třeba u Zmizelé, vlastně je to ten hlavní důvod, proč jsem se vůbec do knihy pustila. Tady je ale smýšlení veřejnosti pouze zprostředkované, mluví se o něm, ale to je všechno.

Nicméně oceňuji čtivost, která vás ke knize doslova přiková, neotřelý pohled na rozhřešení letecké havárie a pečlivě rozpracované charaktery postav. Pokud preferujete zejména napětí a rozplétání detektivní zápletky, Noah Hawley stvořil knihu pro vás.