blog

Coming out a první láska v režii Simona Spiera

Obálka young-adult románu s názvem Probuzení Simona Spiera od Becky Albertalli hlásá, že jde o “jeden z největších objevů ve světě young-adult”. K tomu jsem byla lehce skeptická, protože jsem věděla, že jde o první lásku a coming out šestnáctiletého kluka, což už před Albertalli mistrně zpracovali Green a Levithan v knize Will Grayson, Will Grayson. Má tedy Simon Spier vůbec co nabídnout?

Vtipných a čtivých knih pro mladé, které ničí tabu a možná třeba někomu pomohou uvědomit si, že být jiný než většina je naprosto v pořádku, není nikdy dost. Román, jehož hlavní zápletka se točí okolo první lásky Simona a záhadného Bluea, s nímž si pravidelně dopisuje, rozhodně není zbytečný. Jeden ze Simonových spolužáků, Martin, si ve školní knihovně náhodou přečte jejich konverzaci a začne Simona vydírat – Simon se sice za svou orientaci nestydí, ale ještě není tak docela připravený s ní vyjít na světlo, proto se postupně podvoluje tomu, co si Martin vymínil. Chce, aby ho Simon dal dohromady s krásnou spolužačkou Abby, ale to není tak jednoduché, protože Abby obletuje Nick, který se zas líbí někomu jinému… Dá se vůbec tenhle milostný mnohoúhelník rozmotat? A kdo je tajemný Blue, který se Simonem chodí do školy?

Na férovku – prvních pár stránek a bylo mi jasné, že na tuhle knihu už jsem velká. Nebo spíš stará. Úroveň dialogů a vyprávění bych přirovnala kupříkladu ke knihám od Zoe Sugg. Nesou se v pozitivním duchu, najdete tu spoustu jednoduchých vtípků (které ale většinou fungují) a objeví se tu i pár hluchých míst, které nepřebijí ani občasné Simonovy ironické poznámky. Najdete tu spoustu přívětivých popkulturních narážek, od Harryho Pottera až po Tegan a Saru a celkově vzato jsem si říkala, že to vlastně vůbec není špatné, jen je to zkrátka pro mnohem mladší ročníky, než jsem já. Ráda věřím, že v patnácti bych si přála, aby se Simon Spier stal mým nejlepším kamarádem.

Čtěte také  Kéž bys tu byl: Čtivý příběh na pozadí koronavirové pandemie

Pokud tedy máte chuť na místy legrační a místy romantickou knihu o prvních láskách a o tom, že je vlastně úplně jedno, s jakým pohlavím tu první lásku prožijete, směle se pusťte do čtení. Kvalitám Willa Graysona tahle kniha nesahá ani po kotníky, ale na prvotinu mladé autorky to není vůbec špatné. Doufám ovšem, že v její další knize, která vychází v angličtině v dubnu, už svůj styl přece jen trochu vybrousí a její příběh půjde víc do hloubky. Jednou za čas si dopřát něco jednoduššího, po všech těch hlubokomyslných drásavých románech, ale není na škodu 😉 Probuzení Simona Spiera je kniha, po jejímž přečtení budete mít takový ten lehce připitomělý úsměv na tváři a v hlavě spoustu vzpomínek na svou první lásku.