blog

Další knižní nezbytnost pro milovníky Harryho Pottera

30.03. 2017

Tak tu máme další knihu, kterou si každý potterlover nutně potřebuje zařadit do své knihovničky – původní scénář filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Tohle nebude recenze v pravém slova smyslu, spíš představení knihy a jakožto zatvrzelý dlouholetý fanoušek zodpovím i tu nejzásadnější otázku – má tahle kniha vůbec smysl?

Vzhledem k tomu, že rok 2017 je už dvacátým výročím od vydání prvního dílu Harryho Pottera, usmyslelo si nakladatelství Albatros, že způsobí celoroční Vánoce pro všechny fanoušky a nejenže vydá reedici všech dílů s novými obálkami, ale vyjdou také všechny tři bradavické knihy (Bajky barda Beedleho, Famfrpál v průběhu věků a učebnice Fantastická zvířata a kde je najít od Mloka Scamandera) a spoustu dalších doplňkových knih, včetně nových verzí všech sedmi dílů ilustrovaných Jimem Kayem (který, jak jsem se dozvěděla teprve nedávno, má na svědomí i krásné ilustrace v knize Volání netvora). No a jelikož se nedávno přiřítila do kin filmová adaptace Fantastických zvířat s Eddiem Redmaynem v hlavní roli, je nasnadě, že knižní podoba filmového scénáře na sebe nenechala dlouho čekat.

V první řadě – je to krásné. Strašně moc. Pohádková a přitom vznešená obálka se zlatým písmem vás okamžitě přenese do Bradavic, skoro jako byste tu knihu nenápadně pronesli z bradavické knihovny pod neviditelným pláštěm navzdory bedlivému dozoru madame Pinceové. Kniha je navíc dokonale vypiplaná jak zvenčí, tak zevnitř. Příběh dobrodruha Mloka Scamandera, který se snaží vyrovnat s odlišným světem amerických čarodějů a zároveň zachránit početné stádo kouzelných tvorů, je tu vykreslen nikoliv v literárním scénáři, který by se lépe a snáze četl, ale v klasickém filmovém scénáři, jaký obdrží všichni na filmovém place.

Pro běžného čtenáře, který se čtením scénářů nemá příliš zkušeností, je milionkrát snazší nejprve si pustit film a vychutnat si pak každý detail, každou drobnou nuanci a každý nenápadný vtípek ve scénáři, a pak si film pustit ještě jednou a všímat si díky scénáři věcí, na které byste – pokud sami nejste od filmařského řemesla – nikdy nepřišli. Mnohem víc také doceníte umění těch, kteří film vytvořili, herecký um hlavních hrdinů a nekonečný talent J. K. Rowlingové, která je autorkou celého scénáře.

Čtěte také  Kvíz: Jaká jsi postava z Harryho Pottera?

V knize se ovšem myslelo na to, že jste se třeba s filmovými termíny ještě nikdy nesetkali, a proto na vás na konci knihy čeká přehledný glosář všech filmařských termínů, se kterým čtení bude brnkačka. Nakonec zjistíte, že Fantastická zvířata je radost číst a že ten příběh sám o sobě je tak dobrý, že je vlastně úplně jedno, jakou formou je čtenáři předkládán. Tak či tak se ovšem díky téhle knize do kouzelnického světa nezamilujete – je to dílo stvořené pro fajnšmekry, pro ty, co vědí, kdo může a kdo nemůže vidět testrály, pro ty, co znají hesla do nebelvírské věže nazpaměť. Ovšem také pro ty, co mají zvířata rádi a vědí, že se mají chránit, a to nejen v kouzelnickém světě 😉