#kniznimlsani: Cukrfree

Je tu další recenze v rámci projektu #kniznimlsani! Tentokrát se podíváme na kuchařskou knihu, která má ambice změnit váš pohled na to, co kupujete, vaříte a jíte. Cukrfree Janiny Černé vás naučí spoustu zdravých receptů bez jedné z největších závislostí západní civilizace – bez cukru. Recenzi pro vás sepsala Kamila z blogu Tvoříme domov.

Kuchařku Janiny Černé jsem mnohokrát vzala do ruky, vrátila ji do regálu a zase si ji napsala na seznam. Kromě nádherných fotografií z autorčiny dílny mě totiž zaujal Janin nelehký příběh, ze kterého našla vlastními silami cestu ven, chuť do života a přístup, jakým inspiruje každého kolem sebe. Nicméně jsem pořád nevěděla, zda je cukrfree, tedy život bez cukru, směr, který bych chtěla sama následovat. Když mi však přišla na testování, pustila jsem se do zkoumání skutečně s vervou.

Teorie je totiž hezká věc, ale praxe mi přišla vždy důležitější. Stránky knihy proto prošly pořádným zátěžovým testem – svolali jsme přátele na cukrfree mejdan. Hned na úvod tedy mohu říct, že recepty (pokud při vaření zrovna nerozebíráte nesmrtelnost chrousta nebo nepečujete o dítě) jsou snadné, rychlé a nezaneřádí vám kuchyň. Hodně se využívá zelenina a jelikož jsou všechny recepty zároveń bezlepkové, vyzkoušíte i netypické „mouky“ jako je mandlová a kokosová.

Celkem jsme vyzkoušeli 7 receptů napříč všemi kapitolami. A jak jednotlivá jídla dopadla z pohledu zúčastněných? Jak už jsem psala výše, příprava je skutečně jednoduchá a rychlá. Obrovským překvapením pro nás byla avokádová majonéza – plná chuti, lehká a k hranolkům z čerstvé zeleniny jako dělaná. Horší už to bylo se samotnými dezerty – zvláštní bylinková chuť stévie prostě není tím, co bychom od dezertu chtěli. My jsme však (stejně jako většina západní populace) závislí na cukru.

Struktura kuchařky je tradiční – v úvodu vás Janina seznámí se svým vlastním příběhem a důvodem, který ji ke stravování bez cukru přivedl. Mnoho let se potýkala s poruchou příjmu potravy. Ze začarovaného kruhu hladovění a následného přejídání jí vytáhla kompletní změna životního stylu – odstěhovala se do Austrálie, kde objevila cukrfree stravování. Nic nelakuje na růžovo a ve vaší případné snaze vás dokáže povzbudit nejen tím, že přizná, že jí samotné se závislosti nepodařilo zbavit napoprvé. Vy díky tomu přijdete na to, že nikdo není bezchybný a zároveň zjistíte jak vlastně dojít k tomu, aby vás cukr neovládal.

Kniha je přehledně rozdělená na 5 kapitol:

  • Základní, která vás naučí, jak si vyrobit domácí ořechové mléko či máslo, majonézu nebo sýr,
  • Snacky & Přílohy, obsahující plno receptů na party jídla a přílohy k hlavním chodům,
  • Snídaně se zásobou „sladkých“ i slaných jídel, která vás po ránu pořádně nastartují,
  • Hlavní jídla jsou nejobsáhlejší kapitolou a vy si podle ní můžete připravit maso i zeleninu na zhruba milion způsobů,
  • Dezerty, které jsou podle Janiny nejvyhledávanějšími recepty.

Na samém konci kuchařky najdete seznam nejpoužívanějších ingrediencí. Dozvíte se, které využívat a jak s nimi naložit. Zároveň vám autorka vysvětlí, jakou upřednostnit kvalitu a proč.

Stále nevíte, co od kuchařky čekat? Hodně záleží na tom, co je vaším cílem. Chcete-li do jídelníčku zařadit neotřelé a pro tělo přínosné recepty, jistě si zde najdete mnoho favoritů. Kniha vás donutí o jídle (a především cukru v něm obsaženém) přemýšlet jinak. Budete se díky ní více soustředit na potřeby svého těla a do košíku jen tak něco zbytečného nepřidáte. Pokud to s cukrfree životním stylem myslíte vážně a bojíte se všelijakých zaškobrtnutí, je tu právě tato kniha, která vám podá pomocnou ruku, nasměruje vás na správnou cestu a povzbudí vás ve chvíli, kdy už nebudete vědět, co vlastně máte jíst.

Ve zkratce

  • v knize najdete recepty bez cukru (v jakékoliv formě) a bez lepku
  • poradí vám co jíst od rána do večera
  • uvaříte podle ní téměř cokoliv, aniž byste měli pocit, že si něco odpíráte
  • na cestě za cukrfree životem pro vás tato kuchařka bude nejlepší kamarádkou
  • rozhodně musíte vyzkoušet koláč ze špagetové dýně, avomajo a taco salát
  • výčet surovin není příliš široký, některé z nich však bude možná složitější sehnat v malém městě (na internetu se dá naštěstí koupit ledasco)
  • avokádo připravíte na desítky různých způsobů

Více o cukrfree směru i Janině Černé najdete na jejím blogu cukrfree.cz, kde se můžete kromě receptů kochat nádhernými fotografiemi z jejích cest po světě. Pokud je kniha tím, co vážně nutně potřebujete, najdete ji zde.

Autorkou recenze je Kamila Opl z blogu Tvoříme domov.

 

    Napište komentář
  1. Povinný údaj
  2. Váš web nebo blog
Sociální sítě
Happy Birthday, @Patrick_Ness! 🎂🎉 It was a blast to meet your 45yo self, hoping to meet the 46yo version as well 🙂 https://t.co/V059m3W5Lm
17. 10. 2017
@Amywiel Hmmm, asi bychom používali něco jako "objeví se v knihkupectvích" a "všichni milovníci takové a makové lit… https://t.co/LmxX9IUNnJ
16. 10. 2017
#kniznizpravy: Nový Dan Brown vyjde česky, Margaret Atwood převezme v Praze Cenu Franze Kafky, pětina Čechů nečte 👉… https://t.co/WXPamS85cY
16. 10. 2017
@yorick_fx Asi se to může trochu prolínat... Jen nespadnout do díry :-)
16. 10. 2017
@Amywiel Jo, to známe. A tolik, tolik skvělých knih, o kterých se v životě ani nedoslechneme, ach jo! :-)
16. 10. 2017
Muž, který hledal svůj stín
David Lagercrantz