blog

#kniznimlsani: Lulus – cukrárka

17.03. 2017

Tentokrát nebudeme v recenzi pro #kniznimlsani následovat zdravou výživu. Podíváme se do cukrárny 🙂 Tahle kuchařská kniha od cukrářky Lulus skrývá ty nejlahodnější laskominy od dortíků přes makrónky po sušenky a slibuje, že potěší jak úplné začátečníky, tak zkušené cukrářky. Zhodnotila ji pro vás reBarbora’s kitchen. Mňam!

IMG_20170209_164848a

Když jsem byla malá, máma pořád kupovala kuchařky a já to nechápala, kor když podle nich ani nevařila. Ano, tušíte správně, už jsem dospěla do fáze, kdy hamounsky shromažďuji kuchařky. A ano, aniž bych podle nich vařila 😀 A pokud jste na tom stejně, knížku Lulus od Lucie Gažové prostě musíte mít, i kdybyste z ní neuvařili jediný recept (já jí říkám cukrářská bible). Jenomže to se vám tady nestane. Naopak je velice pravděpodobné, že už při prohlížení této knihy budete mít nutkání okamžitě zapnout troubu. 

Hned na začátku knihy Lucia vypráví nejen o její klikaté cestě k sladkému pečení, ale než přijde na samotné recepty, najdete zde i spoustu triků, které se vám při pečení budou hodit. Také se naučíte jak upečené dobroty správně skladovat a servírovat a v neposlední řadě si můžete přečíst i o tom, jaké suroviny jsou vhodné. S takovým manuálem se prostě v kuchyni nemůžete splést, a to i proto, že recepty jsou psány podrobně, takže jsou opravdu vhodné i pro začátečníky. Navíc složitější recepty, např. dorty a makronky jsou doprovázeny detailním fotopostupem. 

IMG_20170209_164203a

U každého receptu najdete čas přípravy, čas pečení/chlazení, na jak velkou formu je recept uzpůsoben i kolik z něj uděláte porcí. Nechybí ani informace o tom, zda je recept bezlepkový či bezlaktózový, pokud tomu tak je. Takže se opravdu není čeho bát, že :). Recepty s Luciinou podrobnou pomocí zvládne opravdu každý. Však si to Lucia také nejdříve na svých kamarádech vyzkoušela.

Čtěte také  Výběr nejlepších knih první poloviny roku, které si musíte přečíst

V této nádherné kuchařce najdete 59 sladkých receptů, které jsou rozděleny do pěti kapitol. V první části najdete dorty, dále pak koláče, moje oblíbené jednohubkové sladkosti, dobroty do pohárků a poslední kapitola je sušenkově křupavá.

IMG_20170209_164827a

Co se samotných receptů týče, velice mě potěšilo, že těsto na čokoládové cupcakes dělám prakticky totožné jako Lucia :). Moje milovaná Pavlova je v knize hned dvakrát a taky spousta sušenek, které ráda peču. Na co jsem hodně zvědavá jsou makronky, ty naprosto miluju, ale pořád se mi nedaří esteticky, takže určitě v blízké době vyzkouším makronky z této knihy. Jak už jsem na začátku říkala, nemám moc ve zvyku vařit/péct podle knih, ale tady mě láká vyzkoušet skoro vše, ať už jsou to zmiňované makronky, cookies nebo třeba čokoládový dort. Na mém předlouhém seznamu co chci udělat mám i eclairs, které jsou v knize také, takže zrovna tahle kuchařka bude myslím u mě docela využívaná.

Tato kniha tedy opravdu má vše, co by správná kuchařka měla mít, aby se podle ní povedlo dílo i úplnému začátečníkovi, ale také aby nadchla i zkušeného kuchaře. Já z ní jsem nadšená maximálně a věřím, že pokud máte rádi sladké, budete také. Tak ať se vám líbí :).

Autorkou recenze je reBarbora’s Kitchen.

IMG_20170209_165441a IMG_20170209_165151a IMG_20170209_164715a IMG_20170209_164631a