blog

LookBook #48: Barevný Velký knižní čtvrtek

Tentokrát jsme knihy vzali ven a zahalili je do barevného dýmu. Vybrali jsme ty nejzajímavější kousky z jarního Velkého knižního čtvrtka – ať už proto, že nám jsou knihy osobně nejsympatičtější, mají nejvýraznější obálky, nebo proto, že jejich anotace slibují ten nejlepší čtenářský zážitek. Mrkněte do článku a dejte nám vědět, které knihy z VKČ už máte doma a které z nich čekají ve vašem wishlistu.

Při focení pravidelného LookBooku se nám tentokrát podařilo zabarvit celou pražskou náplavku do žluta, modra, zelena a červena. Říkali jsme si ale, že bychom mohli tenhle výjimečný LookBook pojmout trochu mystičtěji, když jde o významné tituly z Velkého knižního čtvrtka a myslíme, že výsledek stojí za to, co říkáte? 🙂

Cenu za nejhezčí obálku by od nás určitě převzala Múza od Jessie Burton, strhující příběh dvou žen plný záhad a zvratů, situovaný do Anglie šedesátých let a Španělska let třicátých. Ke kochání ale dost dobře poslouží i Marie a Magdalény, které oslní především niterným a křehkým příběhem jedné ženské rodové linie, nebo Apollinaire, což je kniha o uměleckém životě bohémské Paříže (a zejména o životě tohoto výjimečného básníka) a naše Lucie, která miluje vše dekadentní a francouzské, ji nemůže pustit z ruky.

Velký knižní čtvrtek nabídl vskutku rozmanitou paletu žánrů. Nechybí severské krimi zastoupené románem Přísně tajné, které ovšem boří vše, co jsme dosud o severských detektivkách věděli a zkouší to na čtenáře jinak – víc než cokoliv jiného je to propracovaný psychologický román. Kniha zrcadel odhaluje vraždu za pomoci jednoho rukopisu a pro knihomoly bude jistě náhled do nakladatelského prostředí velkým lákadlem. Pak tu máme něco odlehčenějšího pro mladší ročníky – Petra Dvořáková se vrátila na scénu s drzým příběhem Každý má svou lajnu. Kniha o florbalu, prvních láskách a ceně vítězství je vtipná a syrově upřímná. Významný polský novinář Mariusz Surosz napsal poutavou knihu Ach, ty Češky!, která pojednává o osmi významných ženách z české historie i současnosti; potkáte se v ní třeba s Věrou Čáslavskou, Adinou Mandlovou nebo Petrou Šáchovou. A jako poslední bychom vám rádi představili román Skleněný zámek, životopisné vyprávění o jedné nekonformní rodině se čtyřmi dětmi. Otec sice občas vykrade samoobsluhu a pár dní se doma neukáže, matka umělkyně místo oběda radši chystá barvy na svůj nový obraz, ale oba rodiče dokáží neskutečně podněcovat dětskou fantazii a vyučovat je všem komplexním přírodním vědám. Chystá se filmová adaptace a my se vůbec nedivíme, protože tenhle příběh je zkrátka nádherný.

Čtěte také  Dopřejte si knižní drinky v knihkavárně

Podívejte se na kompletní přehled knih z Velkého knižního čtvrtka v našem videu 😉