blog

LookBook #49: V rozpuku

2.04. 2017

Jaro letos nepřikráčelo po špičkách, ale najednou to všechno znenadání krásně rozkvetlo! V tomhle LookBooku jsme ještě zachytili ten úplný počátek jara s poupaty sakur a rozkvetlými krokusy. Stejně jako se to teď venku hemží květinami, v naší nabídce se to hemží samými zajímavými novými kousky. Pojďte se teď alespoň některými pokochat 😉

Začneme trochu motivačně! Robert Vlach sepsal učiněnou bibli všech freelancerů – pokud jste nebo jen zvažujete žít na volné noze, tahle kniha v sobě skýtá všechny potřebné informace, tipy, triky, rady, poučky a příběhy a zkrátka vůbec všechno, co si jen k tomuto tématu dovedete představit. Do kabelky nebo batohu na čtení venku ale vzhledem ke své tloušťce příliš vhodná není – to spíš zádumčivá novela Rekviem za Pluto či již téměř kultovní básnická sbírka Sylvie Plath nazvaná Ariel, která vyšla v novém vydání.

Fanoušci Harryho Pottera mají další kousek do své sbírky v podobě původního scénáře filmu Fantastická zvířata a kde je najít – v knihovničce jistě bude dělat parádu a v naší recenzi se o něm dočtete vše potřebné. Pohádkově působí i Volání netvora od Patricka Nesse, s nímž jsme nedávno natočili video – ale pozor, k tomuhle zčásti dobrodružnému a zčásti niternému příběhu o chlapci, který musel dospět dřív, než by chtěl, rozhodně budete potřebovat kapesníčky nebo voděodolnou řasenku. A pak je tu ještě všemi oblíbené severské podivno! Doppler vypráví o muži, který zanechal celý svůj všední život za sebou a odešel žít do lesů se sobím mládětem – nemáte taky někdy chuť všechno nechat být a prostě utéct? Vychází za týden a dokonale si díky téhle knize srovnáte své priority. No a novému finskému příběhu Pasi Ilmari Jääskeläinena se odolat nedá, zvlášť, když je v kombinaci suomikumma (alias finské podivno) + příběh, co se motá kolem vydávání knih a nakladatelství + název knihy zní Magický průvodce městem pod pahorkem. Je to prapodivné, nezvykle cizí a přece návykové.

Čtěte také  Veronika Opatřilová: Psát queer příběhy je mi přirozené

Která z knih bude vaší jarní radostí?