blog

#kniznimlsani: Jak chutná dolce vita

16.05. 2017

Jak chutná dolce vita? Na to ve své kuchařce odpovídá Eleonora Galasso. Ve své knize vás naláká na vaření jako v Římě, na pohodu s rodinou a přáteli jako v Římě a dost možná taky k výpravě do Říma. Pro #kniznimlsani recenzi napsala Kamila z blogu Tvoříme domov.

2017-05-08 11.03.05 1

Nemáte před sebou typickou italskou kuchařku, která vás provede křížem krážem po všech regionech od slunného jihu až po blízký sever. Jak už totiž název napovídá, poznáte Řím a Lazio, tedy region, ve kterém se hlavní italské město nachází, opravdu důkladně. Pojďte proniknout do tajů tamější kuchyně!

Tuto sondu do hlubin římského žití má na svědomí Eleonora Galasso, kuchařka, instagramová hvězda, blogerka, ale především rodilá Římanka žijící v Paříži. Díky tomu mají její recepty švih a vnesou do italských tradic svěží vítr. Setkáte se tak nejen se staletími prověřenými recepturami, ale i kombinacemi, na které budete zpočátku možná nevěřícně zírat, ale pak vám dojde, že právě „tohle je ono!“.

Nečekejte strohý soupis receptů. Balíček lákavých jídel a fotografií není tím jediným, co v krásné obálce dostanete. Získáte navíc ještě deník, průvodce, pohádkovou knihu a historický román v jednom. Je nad slunce jasné, že Eleonora má Řím v krvi. Miluje jeho atmosféru a neváhá vám ji do srdce vtisknout také (a to tak, že nejpozději při druhé kapitole budete hledat batoh a plánovat prodloužený víkend v křivolakých uličkách). Je skvělé, že na trh čím dál tím více přicházejí podobné knihy. Dovolí nám tak seznámit se s člověkem, který kolikrát i celý rok pracuje na něčem, čím by se rád spojil se svými čtenáři. Přesně tohle se autorce povedlo na jedničku.

2017-05-08 11.03.03 1

Nicméně, zpět k tomu nejdůležitějšímu – k receptům. Jednotlivé kapitoly vás provedou celým dnem od probuzení až k plným talířům na nočních hostinách. Suroviny jsou, stejně jako je v celé italské kuchyni zvykem, převážně čerstvé a na jejich kvalitu je kladen velký důraz. Některé z nich bude možná v menších městech složité sehnat, což je jediné negativum, se kterým se můžete setkat. Důležité však je, že recepty zde uvedené opravdu fungují. Zkoušela jsem jich tradičně několik a vždy jsem byla jako mávnutím kouzelného proutku přenesena do té nádherné, voňavé země.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Kniha je rozdělená do poměrně velkého množství kapitol (celkem jedenácti), které však mají řád a vy díky tomu budete velmi rychle vědět, na kterou stránku nalistovat, chcete-li připravit „jen“ romantickou večeři nebo ohromit celou bandu přátel. Fotografie nejsou dílem nikoho jiného, než kouzelníka v oblasti food fotografie a dvorního fotografa samotného Jamieho Olivera, Davida Loftuse.

  • U Snídaní strávíte spoustu času pozorováním pozvolně kynoucího těsta, které vám nádherně provoní byt,
  • Svačiny, neboli Merende, přilákají ke stolu i děti pobíhající venku,
  • Oběd v poklusu přinese návod na ta nejrychlejší, ale zároveň plnohodnotná jídla,
  • na Rodinné obědy a Slavnosti budou před vašimi dveřmi stát zástupy těch, kteří nebudou toužit po ničem jiném, než se zúčastnit úžasných hostin, které budete rádi a často pořádat,
  • název Dorty & spol. mluví za vše, cukr se zde sype ve velkém a vy určitě musíte vyzkoušet Torta della nonna (babiččin koláč),
  • mou absolutně nejoblíbenější kapitolou celé knihy je ovšem Spižírna – recepty na ty nejzákladnější suroviny, které budete s nadšením vyvářet nebo jimi ohromovat návštěvy.
  • 2017-05-08 11.03.02 1

A protože Řím není jen o italské kuchyni, ale místem, kam již dávno vedly známé „všechny cesty“, poznáte na svém talíři celý svět. Máte-li rádi ryby a mořské plody, už teď se můžete radovat. Nakupte zásobu mouky, protože pravděpodobně upečete vše, co uvidíte. Těšte se na letní trhy a nadílku čerstvého ovoce, které bude ve velkém mizet v dezertech, salátech i hlavních chodech. Uvaříte jídla malá, jídla pro davy i taková, o která se rozhodně nebudete chtít dělit.

Závěrem lze říct snad jen to, že tato kuchařka není jen o vaření. Je o životě, lásce, rodině a tradicích. Je typem knihy, která společně s beletrií leží na nočním stolku a vy v ní před spaním hladově listujete, ale především čtete. Čtete krásná slova, kterými jsou stránky doslova nabité. Musím říci, že i když mám velký přehled v italských kuchařkách, je tato úplně jiná, než všechny ostatní. Chcete-li i vy mít takový originální poklad ve své knihovně, seženete jej zde u Martinusu, pro který jsem tuto recenzi s velkým nadšením sepsala.

Čtěte také  6 skvělých knih, které vás spolehlivě rozpláčou

Autorkou recenze je Kamila Opl z blogu Tvoříme domov.

2017-05-08 11.03.05 2 2017-05-08 11.03.04 1