blog

#kniznimlsani: Nalož to!

18.05. 2017

V další recenzi v rámci projektu #kniznimlsani se zaměříme na nakládání všemožných mňamek k uzobávání do octa či oleje. Daniela Turecká svou knihou Nalož to! dokáže udělat nadšence do nakládání z každého. Mrkněte na recenzi z pera reBarbora’s kitchen.

DSC05353X

Chcete si doma naložit do oleje sýr, do octu rybičku nebo udělat svou vlastní hořčici a nevíte jak na to? Pak by vám určitě neměla uniknout tato kniha, která je plná nejen receptů, ale Daniela Turecká vás nakládáním provede krůček po krůčku, takže rozhodně nemůžete šlápnout vedle.

Po knize Nalož to od Daniely Turecké jsem pokukovala dlouho. Pár let už také nakládám všechno možné a inspirace není nikdy dost. Miluju nakládané sýry, zeleninu i maso a tak mi bylo jasné, že kniha se mi bude líbit. Líbila. A naprosto mé očekávání předčila. Jak vizuální stránkou, tak obsahem.

DSC05311X

Mám ráda, když detaily dokreslují celek, takže oblé rohy knihy a reliéfní nápis bylo první, co mě na knize nadchlo. Ovšem když jsem se začetla, mé nadšení se stupňovalo. V knize nenajdete pouze recepty na cokoliv vás napadne, ale Daniela vás dopodrobna zavede do tajů nakládání tak, že vytvoříte prvotřídní dílo, i kdybyste nakládali poprvé. To se bude hodit nejen těm co s nakládáním nemají zkušenosti, ale i pro toho, kdo už nějaký ten pátek nakládá je to velice přínosné.

Ještě než se Daniela dostane k samotným receptům, dozvíte se od ní základní pravidla nakládání, dozvíte se i to, do čeho nakládat, s čím nakládat, co nakládat, jak nakládat a také charakteristiku různých druhů olejů.

Pak už přichází na řadu recepty, ty jsou rozděleny do několika kapitol. Jelikož je Daniela milovník naložených sýrů, receptů na sýry zde najdete hned několik a to rovnou ve třech kapitolách – zrající, čerstvé a tvrdé sýry. V dalších kapitolách nechybí ani několik receptů na zeleninu, dochucovadla a různé specialitky, z kterých mě velmi zaujala naložená vajíčka na kyselo, což určitě co nejdříve vyzkouším. Vajíčka mám moc ráda na všechny způsoby a takto upravené jsem je ještě nikdy nejedla, takže na to se těším moc.

DSC05309X

Pokud jste masožrouti jako já, přijdete si v knize na své taktéž. Ať už jsou to tradiční utopenci netradičně a nebo zavařené masíčko. A také ryby, kyselé ryby. Ty já naprosto zbožňuju, takže určitě vyzkouším i Danielin recept.

Na receptech mě hodně nadchla jejich neotřelost. I z klasických receptů jsou v knize udělané recepty nevšední a velice zajímavé. Pokud si myslíte, že vás na nakládání už nic nepřekvapí, Daniela vás z toho vyvede.   

A když všechny ty dobroty naložíte a sníte, možná vás napadne co ale s těmi všemi sklenicemi? I na to autorka knihy myslela a tak v závěru najdete i několik tipů, jak sklenice následně zužitkovat v domácnosti. Nechybí samozřejmě i tip na to, jak ze zavařené sklenice vykouzlit efektní jedlý dárek.

Danielina kniha je plná návodů, nápadů a velmi neotřelých receptů, ale také nádherných fotografií, které má na svědomí její manžel. A jak Daniela hned na začátku píše – je pro všechny, kteří ztratili své srdce v oleji…

Autorkou recenze je reBarbora’s Kitchen.

DSC05295X DSC05303X DSC05318X DSC05329X DSC05339X

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti