blog

#kniznimlsani: Škoda nevařit 2

20.06. 2017

Martin Škoda vydal první kuchařku v sedmnácti letech a udělal s ní bez přehánění díru do světa. Teď přichází s druhou knihou, ve které vás přesvědčí, že konvence v kuchyni nepotřebujete stejně jako složité postupy nebo rutinu. Mrkněte na recenzi knihy Škoda nevařit 2, pro projekt #kniznimlsani ji napsala reBarbora’s kitchen.

Kuchařka nekonvenční jako autor sám, taková je v pořadí již druhá kniha Martina Škody, která získala ocenění Gourmand World Cookbook Awards nejen za třetí místo v kategorii Best TV Chef Europe, ale také speciální ocenění, které vždy získá jen jen z celého světa.

Bojíte se, že recepty světového mistra na vás budou příliš vysoká liga? Nebojte! Recepty jsou koncipované tak, že je hravě zvládne opravdu každý, i začátečník. Martin totiž klade důraz na to, by recepty byly ze snadno dostupných surovin a snadno zvládnutelné. Pokud tedy hledáte kuchařku, kterou v kuchyni naplno využijete, právě jste ji našli!

Kniha je nekonvenční nejen designem, kde vás na první pohled zaujmou průhledné desky jako u školních sešitů, ale nekonvenční je i obsahem. V knize Škoda nevařit najdete hned dvacet kapitol a každá kapitola, skládající se ze čtyř jídel, představuje určitou akci.

A na jaké akce se v knize můžete těšit? Martin vás např. zavede do Maďarska nebo ke všem našim pohraničním sousedům, ukáže vám, že kouzlit v kuchyni můžete i s minimem základních surovin, vezme vás do “domácího fast foodu” a jakožto rodilý jihočech nevynechá ani ryby, kterým je jedna kapitola celá věnována. Stanete se s ním vegetariánem, ale ukáže vám i chlapské recepty nebo babičkovskou kuchyni. Recepty jsou ve většině kapitol jako celé menu, ale skvěle vám budou fungovat i samostatně.

Martin je i výborný “grill man”. Dali byste si steak z grilu nebo grilovaný ovocný špíz, ale chybí vám gril? Nevadí! I na to má Martin v knize své řešení. A nejen jedno.

Co se týče surovin, je kniha velice pestrá, uvaříte si těstoviny i tarhoňu, kuřátko i pstruha a nechybí ani čokoláda jakožto dort či bonbóny. A když na vás bude mlsně koukat váš psí mazlíček až budete všechny ty dobroty z knihy jíst? Uděláte mu psí dort!

Tato výjimečná kuchařka má i svého výjimečného hosta, S Martinem si zavařil i Marcel Ihnačák a tak v kapitole Škoda Ihňačáka najdete od každého po dvou receptech.

Každá z kapitol má svůj úvod a spoustu fotografií a tak se u ní nebudete nudit ani když nebudete zrovna vařit. Ale dlouho vám to samotné prohlížení nevydrží, já dostala chutě hned u první kapitoly :). Pustila jsem se tedy do přípravy lívanečků podle Martina a musím říct, že jsme z nich doma měli všichni boule až za ušima.

Je vám receptů a fotek málo? Chcete něco navíc? I na to Martin u obou svých knih myslel. V první knize dal ke každému receptu tip na svůj oblíbený song, ale přece se v druhé knize nebude opakovat, nýbrž posune se zase o level výš. A tak tato výjimečná a nekonvenční kuchařka má i jako jediná u nás i svůj soundtrack. Ve spolupráci s Jirkou Burianem tak ke kuchařce vyšel i hudební singl doprovázený videoklipem.

Tak teď už určitě nepochybujete o tom, že vám kniha „českého Jamie Olivera“, jak se Martinovi přezdívá,  nesmí uniknout .

Autorkou recenze je reBarbora’s kitchen.

Čtěte také  Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat