blog

Přibalte si novou Třeštíkovou do kufru na dovolenou

Nejvíc dovolenková četba na světě, to je Radka Třeštíková a její nový román s názvem Osm, ve kterém se do ležaté osmičky proplétá hned několik komplikovaných partnerských vztahů.

V pořadí již čtvrtá kniha bestsellerové české autorky vychází 15. června a je to přesně ta kniha, kterou si s sebou chcete zabalit na dovolenou; kniha, která od vás nevyžaduje přemýšlení a hluboké úvahy, kniha, která vás příliš nerozerve a nedojme, ale nad očekávání slušně vás zabaví na pláži svou dobře budovanou napínavou atmosférou a návykovou čtivostí.

Celý příběh se točí kolem hlavní hrdinky Michaely, kterou čtenář poznává, když na jednotce intenzivní péče všichni napjatě čekají, zda se probudí z umělého spánku poté, co jí kdosi v Ďáblickém háji postřelil. Kolem ní se motají další postavy – její nejlepší kamarádka, která čeká dítě s Michaeliným snoubencem, její šéfová Julie a Juliin manžel, podezřele starostlivý doktor Max. Třeštíková pak v retrospektivním vyprávění postupně rozplétá vztahy mezi jednotlivými hrdiny, příběh, který předcházel osudné události v ďáblickém parku a přidává zpestření v podobě náhledu do policejního vyšetřování.

Chtě nechtě se musím smířit s tím, že takový román, jako byla kniha To prší moře, už autorka asi nenapíše, že po Bábovkách jsou její časy sžíravých a melancholických románů pryč. Osm (a koneckonců i Bábovky) je určeno starší věkové kategorii, s jinými problémy, s jinými očekáváními od života, s jinými prioritami. Stručně řečeno asi takhle – ztotožnit se s tím mi dělalo problém, ale moje máma se do téhle knihy zamiluje hned po první stránce. Ti “sváteční” čtenáři, kteří si čtivo šetří na své letní dovolené, z knihy budou paf a přečtou ji na jeden zátah, to se s vámi klidně vsadím – všechny správné ingredience jako čtivost & napětí & působivé osudy hrdinů tam jsou – a ti, kteří dávají přednost komplikovanějším příběhům, si u ní odpočinou a naberou dech na další mnohovrstevnatý román.

Čtěte také  Počkej na moře: Výjimečný příběh, který si vychutnáte

Vcelku vzato fakt, že jsem knihu přečetla zhruba za čtyři hodiny (v kuse) asi mluví za vše. A s chutí si přečtu, cokoliv dalšího Třeštíková napíše, protože vím, že se nemusím obávat o kvalitu nebo o chudý příběh. Vím, že budu vždycky napjatá, pokaždé se zasměju nad jejím příjemně hořkým humorem a nikdy se nebudu nudit. Jednu výtku si ale neodpustím – mrzí mě, že v románu Osm se spisovatelka bojí zajít dál, než kam je korektní, taktní a zkrátka společensky přijatelné zajít. Kniha má potenciál nadnést rasové otázky, ve kterých se Češi dlouho plahočí, ukázat v novém světle feminismus a jeho důležitost i v dnešní době, má potenciál více osvětlit a upozornit na jednu psychickou poruchu. Jenže to už by pak nebyl lehký a stravitelný příběh na horké léto, což byl, předpokládám, autorčin záměr. Tak třeba příště. A nezapomeňte si Radku přibalit do kufru na dovolenou!