blog

Jak vám #knihotriko změní léto

27.07. 2017

Knihotriko je tričko s názorem, byť je to podle nás názor, který by měl sdílet skoro každý – dal by se shrnout do věty “Čtení je skvělé!” 🙂 Nu, a jako každé veřejné vyjádření názoru, i knihomolské triko vás může dostat do spousty zajímavých situací. Takže neříkejte, že jsme vás nevarovali, a pojďme se mrknout na nové motivy 😉

IMG_8782

Četl/a jsem to dřív, než to natočili

Jedno z našich nejnovějších triček pro ty, kdo milují filmy (skoro) stejně jako knihy. Nos do kina i do knihovny.

Scéna I.

Místo: Kino

Blíží se k tobě divák či divačka, kteří si právě koupili lístek na stejný film jako ty. Film s literární předlohou, samozřejmě. “Ahoj, můžu si prosím sednou vedle tebe, abychom si mohli povídat o tom, co režisér vynechal?” Jsi za znalce a ještě z toho kouká popcorn zdarma 😀

IMG_6215

Scéna II.

Místo: Knihkupectví

Vcházíš do knihkupectví, hruď pyšně vypnutou. Knihkupkyně nenápadně schovává knihy s filmovými obálkami a promlouvá k tobě úslužným hlasem. “Mohu vám doporučit Sněhuláka? V kinech bude už na podzim. Nebo co třeba nějaké sci-fi? Tady Ready Player One jde na plátna v březnu…”

Scéna III.

Místo: Na ulici

Blíží se k tobě potterhead, náušnice ve tvaru Relikvie smrti, na tričku nějakou tu hlášku z filmu, v ruce Kámen mudrců v barvách Nebelvíru. Evidentně čte nápis na tvém triku. Skoro běží. A pak spustí proud slov. “Jako, já miluju Harryho Pottera, ale prostě mi byly teprve tři, když poprvé vyšel, neuměla jsem číst, a naši mě pak vzali na jedničku do kina, já za to nemůžu, já jsem stejná fanynka jako ty, vážně…” Rozpláče se, ty nabídneš k tomuto účelu rameno.

Čtení je sexy

Tahle věta je 100% pravdivá, tak proč si ji nedat i na tričko, že? Ovšem pozor, je přece jen vyzývavá 🙂

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

IMG_8502

Scéna I.

Místo: Bar/klub

Přitočí se k tobě jakýsi Evžen, lovec žen. “Ahoj kotě, já taky rád čtu!” – “Vážně? Super, a co čteš teď?” – “Umm… No, naposledy… Naposledy jsem četl… Dana Browna, toho s Tomem Hanksem v hlavní roli!” Protáčíš oči a odcházíš.

Scéna II.

Místo: Knihovna

Den 1. Sedne si vedle tebe čtenář či čtenářka s knihou v ruce. Podívá se na tvoje triko. Podíváš se na něj/ni. Dělá, že se nedívá. Podívá se na tvoje triko. Podíváš se na něj/ni. Dělá, že se nedívá. Podívá se na tvoje triko. Podíváš se na něj/ni. Dělá, že se nedívá. Po hodině odchází. Záložku má na páté straně.

Den 2. Tentýž čtenář/ka si opět sedne vedle tebe. Nedívá se na tebe, a to opravdu usilovně. Když si odskočíš, najdeš ve své knize lísteček s nápisem “souhlasím” a telefonním číslem.

*a žili šťastně až do smrti*

I always swipe left

Tenhle Tinder-fórek pobaví nejen uživatele a uživatelky seznamovací sítě, protože jde už o součást popkultury. Má navíc potenciál oboustranně obohatit – tindermania(č)ky přiměje zamyslet se nad čtením a knihomol(k)y třeba zase naláká k vyzkoušení nové appky 😉

DSC_0135

Scéna I.

Místo: Pláž v Egyptě

Vedle tebe si čte místní knihomol či knihomolka. Ty si vezmeš bílé #knihotriko proti spálení, protože tvoji předkové byli nejspíš Keltové a už jsi jak rak. Tričkem zaujmeš. Plážový soused či sousedka si ho všimne. Několikrát zmateně obrací stránky vlastní knihy. Pak mu/jí to nedá. “Promiň, vím, že to má být slovní hříčka, ale já to nějak nechápu,” ukazuje čísla stránek ve své knize. Která je arabsky. A stránky se v ní obracejí doprava. Pak se tomu spolu zasmějete a ty napíšeš do Martinusu napůl vtipný, napůl rozhořčený mail o tom, že pro arabštinu, hebrejštinu nebo třeba perštinu ten vtípek nefunguje.

Čtěte také  Zuzana Dostálová: Psát text je podobné jako interpretovat melodii

Scéna II.

Místo: Tinder rande

První věta tvého protějšku: “Doufám, že tohle je jediná věc, o které jsi v profilu lhal/a ;-)”

Napadají tě další možné scénáře? Napiš nám je 🙂