blog

Stránky, na které se Bára & Jana chtějí letos v létě vypravit

Léto už nabralo obrátky a my váháme, kam bychom se ještě chtěly stihnout vypravit. Na stránkách knih se můžeme podívat nejen do jiných zeměpisných šířek a délek, ale také do zcela jiných světů, a takové cestování nás moc baví! Mrkněte tedy na další porci našich letních literárních tipů.

Jana:

Malý život

Kdybych se teď mohla vypravit kamkoliv na světě, sbalila bych si kufr a vydala bych se do Lispenard Street v New Yorku, abych zakusila tu hutnou, emocemi nabitou atmosféru, která se tam podle mě nutně musí kolem jednoho činžáku vyskytovat. Bydleli tam totiž hrdinové knihy Malý život, mileniálové, kteří si nevědí rady se životem, obestírají je mnohá tajemství a vůbec, tahle kniha byla potěchou pro mou nekonzistentní a komplikovanou knihomolskou dušičku. Do posledního puntíku se při jejím čtení splnilo, co mi o ní jednou pověděla kamarádka: zlomí ti to srdce, ale bude to bolet krásně.

Osm

Málokdo by se asi chtěl na dovolenou vypravit do Ďáblic (i když, proti gustu…), ale zase byste se nechtěli kamkoliv jinam vypravit bez nového románu od Radky Třeštíkové. Proč? Protože je napínavý, čtivý, s postavami, které se doslova vyloupnou ze stránek a vy sledujete, jak se jejich životní osudy odehrávají kolem vás. Protože i když je to trochu mainstreamovka, je to hlavně chytrá kniha s duší, jsou v ní pichlavé odkazy na současné problémy české společnosti a že budete hltat stránku za stránkou, za to dám klidně ruku do ohně.

Náklaďáky Volvo

Taky jste se zamilovali do Dopplera, muže, který nechal celý svět za sebou a přestěhoval se do norských lesů s losím mládětem? Do värmlandské krajiny se letos v létě můžete s Erlendem Loem vypravit znovu. Takovou dovolenou bych taky brala! Potkávat se s osobitými postavičkami, které po kapsách vždycky vyšantročí působivé životní příběhy, střídat rozpustilou veselost s melancholickými chvilkami, dojmout se i nadchnout pro všechno kolem sebe. Norsko, těším se na tebe!

Čtěte také  Knižní horoskop na rok 2024

Do vody

Nejsem holka na pláž, netěší mě rožnit se na slunci a nebaví mě natírat se opalovacím krémem. Takže by mi bylo v deštivém, depresivním a blátem čvachtajícím britském maloměstě, o kterém opět píše Paula Hawkins ve svém novém thrilleru Do vody asi docela fajn. Ale asi bych se nesrovnala s tou ponurou atmosférou, záhadnými a znepokojivými tajemstvími, které obestírají tamní obyvatele ani s tíživou hrozbou, která tu visí nad každým, kdo do městečka přijede. Troufnete si vy?

Milk and Honey

Kdyby se dalo cestovat úplně kamkoliv, jednou bych se chtěla vypravit do mysli kanadské básnířky a ilustrátorky Rupi Kaur. Její něžnou sbírku poezie Milk and Honey, která v sobě i přes svou křehkost a oduševnělost nese zásadní a důležitá témata naší společnosti, jsem si totiž absolutně zamilovala. Nejsem velký fanoušek poezie, ale Rupi Kaur píše o všem tom nevyslovitelném, o všech mých pocitech, které nedokážu popsat a říct nahlas, píše o nich tak skvěle, že bych tu knihu nejradši vnutila úplně všem, protože kdyby si ji přečetli, možná by mě líp pochopili. Doufám, že se v ní najdete taky!

Bára:

Atlas prokletých míst

Taky chcete stihnout projet celý svět? Tak to si vezměte nějaký ten atlas! A krásnější, než je Atlas prokletých míst, asi sotva najdete. Nenechte se vyděsit názvem, nejde jen o místa, která jsou nebezpečná dnes, za každých okolností a každému. V knize ale každopádně najdete plejádu koutů světa, které ohrožují buď přírodní živly, lidé a jejich temné stránky nebo mýty, duchové a pověsti. Jde o snad nejnádherněji zpracovanou knihu, jakou jsem letos viděla, takže ať už budete cestovat s ní, nebo po jejích stránkách, jistě vás nadchne.

Sen o olympiádě

Strašně bych se chtěla se Samiou Jusuf Omar vypravit na olympiádu v Londýně. Samia se jí totiž nedožila, její sportovní kariéra skončila tragicky, i přesto ale v životě ukázala tolik síly, odvahy a odhodlání jako málokdo. Nejdříve byla atletkou, sice nebyla nejlepší na světě, ale přesto si získala uznání. Pak se ale stala uprchlicí a vydala se na cestu, která se jí stala osudnou. Reinhard Kleist, talentovaný komiksový vypravěč, vás v téhle knize vtáhne do Samiina příběhu tak, jak to dovede snad jedině on. Putujte s ní, třeba tak bude její cesta přece jen o něco lehčí.

Čtěte také  Romantika, která nezklame

Možná jednou

…si přečtu nějakou tu young adult romantiku, říkám si. Upřímně, tenhle žánr jde zcela mimo mě, ale tolik z vás – našich fanoušků, followerek, čtenářek, které potkávám na book clubu – nadchla novinka Colleen Hoover, že ji jednoduše musím také zkusit. Proto se vydám do světa Sydney, Ridge a Maggie, do světa hudby, lásky a vztahů, které jsou zamotané jako popraskané kytarové struny 😉 K téhle knize vznikl i soundtrack, takže jde o vícesmyslový zážitek. Pusťte se do něj!

Můra

Výpravy do knih mají jednu velkou výhodu – můžete se vydat na místa, kde by vám byla zima, měli byste hlad a zažívali byste určitě i nějaké příkoří, ale jen na chvíli. Když knihu zavřete, jste zase v bezpečí svého domova nebo kavárny. Přesně na takovou výpravu bych si troufla do Laponska – s Katjou Kettu v knize Můra. Jak je autorčiným zvykem, je to výprava syrová, která vás zavede mezi vězeňskou mafii, do lágru, do světa utrpení, ale také přátelství a nezdolnosti. Vydejte se tam také – a pak na nějaký ten last minute na pláž 🙂