blog

Jak číst (víc)

Čtení je sexy. Pokud si to nemyslíte, pak jste na tento článek klikli omylem. A i když to na “těch instagramech” vypadá dobře a knihy mají spousty lajků, čteme z jiných důvodů. Při čtení si můžeme oddychnout, něco se dozvědět a prožít si životy svých oblíbených hrdinů.

Jenže ne vždycky nám hvězdy přejí a když se čas od času ohlédneme, zjistíme, že jsme ty své milované knihy už zase trochu zanedbávali. Při dnešním Dni nepřečtených knih se můžete inspirovat našimi tipy jak si najít #ViceCasuNaCteni nebo zkrátka – číst víc!

Odložte telefon

První rada nad zlato 😉 Na sociálních sítích a chatováním strávíme v průměru až dva dny v měsíci. Někdo vypočítal, že za stejnou dobu byste v pohodě přečetli deset knih. To možná není vaším cílem a nikdo vás ani nenutí schovat telefon pod lavici jako ve škole. Třeba si ale uvědomíte, že to s tím časem není zase tak strašné. Jen stačí přehodnotit priority.

Udělejte ze čtení rituál

Při čtení se dá skvěle relaxovat a požitek se dá ještě vylepšit tím, jak si tyhle chvíle zpestříte. Někdo si vychutná dobrou knihu nejvíc pod dekou, s kávou (a koláčem – jako třeba naše @_dzejny ;-)) v ruce, na terase bytu… Slyšeli jste už o tom, že čtení dobré knihy aspoň několik minut před spaním navozuje kvalitnější spánek? Další rituál, na který si rádi a rychle zvyknete. A kdyby vás ani tohle nepřesvědčilo: čtení skutečně zlepšuje zdraví, schválně koukněte na tohle video.

Hudební podkres

Knižní soundtrack vám pomůže vychutnat si atmosféru ještě o krapet víc. Zkuste si ke čtení pustit některé ze skladeb, které na slovenském Martinus Spotify doporučují přímo autoři známých knih. Pro naše fanoušky tu máme též český martinusácký Spotify, kde najdete soundtracky z filmových adaptací vašich oblíbených knih nebo zkrátka playlist vášnivého knihomola. Poslechněte si 😉

Čtěte také  In & Out 2024: Jaký by měl být tento rok?

Čtěte to, co vás baví

Co s knihou, které už jste dali více šancí a přesto vás neoslovila? Čtení není uklízení ani domácí úkol, na které si musíte najít čas, jinak bude zle. Pokud vás nenastartuje ani Den nepřečtených knih, nenuťte se k tomu. Zkuste se porozhlédnout ve svém okolí, jestli najdete někoho, kdo by se s touto knihou potěšil více než vy a “podstrčte” mu ji třeba ještě na dnešní DNK 😉

Zapomeňte na povinnou četbu, seznamy knih, které byste měli během svého života přečíst či na vítěze Nobelovek a Pulitzerových cen. Nechte tu správnou knihu, ať si najde vás. Mrkněte na náš web, nechte se očarovat pěknou obálkou, přečtěte si některou z našich recenzí, napište nám na Facebook nebo na e-mail naslovicko@martinus.cz a my vám rádi poradíme 🙂

Přečtěte si oblíbenou knihu z dětství

Že absolutně netušíte, jakou knihu si vzít do ruky? A co takhle vzpomenout na ty, se kterými jste vyrůstali? Pro někoho je to Alenka v kraji divů, pro někoho Vinnetou nebo verneovky. A kolik z vás dospívalo společně s nejslavnějším čarodějem všech dob, s Harrym Potterem? Nikde není psáno, že dospěláci musí číst jen dospělácké knihy 😉

Mějte rozečtenou jen jednu knihu

Ten vzrušující pocit, který provází každý nový úlovek! Jenže mít rozečtené 2-3, někdy i více knih je celkem náročné – zejména při rozhodování se, kde byste měli pokračovat ve čtení dříve. Rozhodovací paralýza často vede k tomu, že si nakonec vybereme úplně jinou činnost a knížky zůstávají na vedlejší koleji. Pokud je vám to povědomé, zkuste ovládnout své čtenářské choutky a soustřeďte se vždy jen na jednu knihu. Však čím dřív jí dočtete, tím dřív se můžete vrhnout na další!

Čtěte také  Bibliodiverzita: O co jde a proč je důležitá

Udělejte si z toho hru

Mnohým čtenářům pomáhá, když si zapisují progres, vypisují si myšlenky z knih a zdolávají výzvy v počtu přečtených knih. Znáte Goodreads? Sociální síť je určená výlučně pro knihy a jejich čtenáře a díky široké databázi českých a slovenských knih se dá plnohodnotně využívat i u nás. Možná zjistíte, že už ji používají i vaši kamarádi, se kterými si přes Goodreads můžete doporučovat nové knihy a debatovat o těch přečtených.

E-knihy si můžete vzít s sebou všude, audioknihy šetří zrak

Určitě už se vám stalo, že jste někde museli dlouho čekat. Tak dlouho, že byste za ten čas bez problémů přečetli pár stránek… jen kdybyste zrovna měli knihu po ruce. Výhodou elektronických knih je, že je můžete mít u sebe neustále. E-knihu si stáhnete do čtečky, tabletu, nebo do vašeho mobilu, který (přiznejte si) nosíte zkrátka všude s sebou. Ani audioknihy už nejsou v knižním světě žádná novinka – vezměte si jen, kolik pohádek jsme v dětství naposlouchali na cédéčkách nebo kazetách! 🙂 Dnes jsou záležitostí především řidičů, kteří si příběhy zpříjemňují čas za volantem a minimálně v Martinusu také záležitostí běžců, kteří si je při tréninzích pouští do sluchátek. Audioknihy dobře poslouží každému, kdo si chce čtení trošku zpestřit – umělecké ztvárnění mnohých audioknih totiž posouvá zážitek ze čtení na další úroveň! 🙂

Jsme si jistí, že ani tenhle obsáhlý seznam tipů, jak více číst, není kompletní. Pomozte nám nastartovat ke čtení další čtenáře a podělte se s námi o vaše tipy!

Autorka článku, Monika Zbínová, je geekgirl, která miluje slovenštinu, knihy, Apple a sociální sítě. Na svém blogu www.monicqa.sk už 8 let recenzuje knižní novinky. V Martinusu pracuje v e-knižním oddělení, kde pomáhá vydávat knihy začínajících autorů.