blog

#copravectu: Velké maličkosti, Magonie a Ubulená hromádka štěstí

Řekli jsme si, že místo jedné čtvrteční recenze vám od nynějška přineseme hned tři tipy na žhavé knižní novinky, které si podle nás nemůžete nechat ujít 😉 Povíme si o tom, o čem vlastně jsou, proč byste si je měli přečíst, co se nám tak docela nezdálo a co na nich naopak nejvíc oceňujeme. Dnes tu na vás čeká rozkošný komiks ze sbírky Sarah’s Scribbles, jedna magická young adultovka a jímavý román známé americké spisovatelky. Jdeme na to!

Velké maličkosti

O čem to je? Ruth je zdravotní sestra, vdova, matka a černoška. Tyhle čtyři charakteristiky orámovaly celý její život. Její pracně vystavěná spořádaná kariéra se rozsype v momentu, kdy jí při službě zemře novorozenec nacisty a vyznavače Bílé ligy. Přečtěte si podrobný popis knihy!

Proč byste si to měli přečíst? Protože vás kniha praští do hlavy, donutí vás zbystřit a zjistit, že rasismus není jen o těch zjevných skutečnostech, ale především o předsudcích a o malých, zdánlivě nepodstatných drobnostech.

To nejlepší na této knize? Je upřímná, čtivá, nebere si servítky a řeší téma, kolem kterého se občas našlapuje po špičkách.

Co se nám nezdálo? Soudní proces, který v příběhu hraje zásadní roli, je občas až příliš dramatický a přehnaný. Na jednu stranu to přitahuje pozornost i těch čtenářů, kteří by jinak o důležité a těžké sociální téma nezavadili pohledem, na druhou stranu občas některé okamžiky zlehčuje, nebo se odchyluje od tématu.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, co je neodradí tlustá bichle, chtějí se ponořit do příběhu, co je okamžitě vtáhne a nebojí se toho, že budou muset někdy během čtení vrazit sami sobě (alespoň pomyslnou) facku a pořádně zpytovat své svědomí.

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Amerikána od Chimamandy N. Adichie.

Podívejte se na další knihy od Jodi Picoult!

Magonie

O čem to je? Aza už od narození trpí vzácnou plicní chorobou, která po ní dokonce byla pojmenována. Když jednou spatří za oknem na obloze plout tajemnou loď, všichni si myslí, že jen halucinuje pod vlivem silných léků. Jenže loď je skutečná a odpluje s Azou do světa zvaného Magonie, kde se Aza konečně poprvé může pořádně nadechnout. Přečtěte si podrobný popis knihy!

Proč byste si to měli přečíst? Protože jde o dojemný příběh kurážné holky, co se dovede po svém vypořádat i s tím, že se jí mizerně dýchá. A všechny vaše problémy budou najednou vypadat strašně malé a nepodstatné.

To nejlepší na této knize? Je šmrncnutá fantasy světem i magickým realismem a zároveň si uchovává realistický základ v podobě ironického, suchého humoru hlavní hrdinky.

Co se nám nezdálo? Autorka se občas se vším tím tajemnem popasovala tak nějak… nezvykle. Zkrátka a dobře, logiku v tom nehledejte. Jakmile se v příběhu začnete rýpat trochu víc, absolutně vám přestane dávat smysl. Tohle si prostě máte jen užívat.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co hltají jeden young adult román za druhým, pro ty, co sbírají krásné obálky a hlavně pro ty, co mají rádi, když je příběh okořeněný magickým dobrodružstvím.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender od Leslye Walton.

Ubulená hromádka štěstí

O čem to je? Tenký komiks vypráví o tom, jak se žije knihomolům, kteří jsou tak trochu asociální, mají rádi kočky, vytahané svetry a vypijí hektolitry kávy. Přečtěte si podrobný popis knihy!

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

Proč byste si to měli přečíst? Protože se v tom najdete. Každá životní situace, kterou autorka popisuje, od kradení oblečení svému klukovi, přes rozhazování peněz v knihkupectví až po stočení se do klubíčka u oblíbeného seriálu, je prostě a zkrátka o vás.

To nejlepší na této knize? Je to roztomilé, vtipné, zábavné a ironické. A je to TAK výstižné!

Co se nám nezdálo? Tahle kniha by si zasloužila pěknější obálku, než tuhle nepřátelsky lesklou. Působí to lacině, a to je velká škoda.

Pro koho je kniha ideální? Pro asociály, co mají občas pocit, že jim zbytek světa vůbec nerozumí.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Hilda od Lukea Pearsona a vůbec všechny roztomilé komiksy.

Podívejte se na další knihy od Sarah Andersen!