blog

Další psychologický thriller do vaší sbírky

5.10. 2017

Slibuju, že tohle je na nějakou dobu poslední recenze o psychologickém thrilleru. Ale to víte, když přikládáte polínka do ohně, hoří čím dál víc a já jsem po přečtení každého takového kousku hladová po dalším. O čem je Záblesk, skandinávský psychothriller se vším všudy?

Příběh vás pozve na ošuntělý a bezútěšný dánský venkov. Právě sem se uchýlí hlavní hrdinka příběhu, osmadvacetiletá Ella, se svým malým synkem Alexem. Před komplikovaným sociálním systémem, který když vás jednou lapí do svých spárů, už vás jen tak nepustí, se ukryje v domě své babičky, aby tu konečně přišla na kloub své komplikované minulosti a zjistila odpověď na otázku, před kterou se roky skrývala – opravdu zabil otec její matku?

Kniha má příjemný netradiční formát a tradiční thrillerový námět, který není tak běžný, aby vás začal nudit hned po pár stránkách, ale nijak zvláštní, abyste nad ním óchali. Prostě je tu další žena, která má nějaký problém (V poslední době je takových thrillerů moc. Muži nemají psychické problémy a závislosti?), v tomto případě je to alkoholismus, záchvaty a noční můry krutého dětství stráveného po nápravných zařízeních pro mladistvé. Ještě mě to nepřestalo bavit, ale nejsem si jistá, kdy budu mít chuť přečíst si další takovou “ženu v thrilleru” 🙂 Pokud ovšem patří Zmizelá, Dívka ve vlaku, Žena z kajuty č.10 a podobné knihy do vaší topky, tohle pro vás zřejmě bude povinnost.

Co vás na téhle knize nadchne? Dánský venkov, který na vás dýchne úplně jinou atmosférou, než jste zatím poznali z jiných severských knih. Dokonale vykreslená ruina osobnosti hlavní hrdinky. Čtivost, napětí, drama v pustině, které je na jednu stranu intimní a na druhou v sobě obsahuje tolik společenských problémů, že se rozpíná do nečekané velikosti. Co vás příliš neoslní? Zápletka, která není zrovna dvakrát výjimečná. Rozuzlení příběhu, které sice nepostrádá moment překvapení, ale nese v sobě nepříjemnou dávku patosu. Když to vezmu kolem a kolem, Záblesk mě při mém aktuálním “postižení” psychologickými thrillery uspokojil, ale takové wow pocity, jako třeba z dokonalé jednohubky jménem Žena z kajuty č.10, jsem neměla. Nezbytnost pro fanoušky thrillerů, ti, co jim příliš nefandí nebo čtou jen výjimečně, pravděpodobně najdou v naší nabídce něco výjimečnějšího 😉

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?