blog

Knižní mlsání: Vůně francouzského pečení

19.10. 2017

Francouzská kuchyně je pro Báru z ReBarbora’s Kitchen jednou z nejoblíbenějších. ,,Jásala jsem, když jsem uviděla Vůni francouzského pečení. Už když jsem ji začala rozbalovat, věděla jsem, že tohle bude pecka. Tato kniha vás pohltí už tím, jak vypadá. A co teprve obsah! Najdete tu nejen recepty, ale je zde vše pečlivě vysvětleno tak, že i pokud nemáte s pečením vůbec zkušenosti, vyšvihnete bravurní sladké i slané pečivo.” Přečtěte si, jak zkušená foodblogerka hodnotí novou kuchařku! 😉

Autor knihy – Jean Michel Raynaud vám hned v úvodu odvypráví svůj příběh a prozradí, kdy a jak se vlastně k cukrařině a pečení dostal. Dozvíte se také, že recepty nejsou náhodně vybrané, ale jsou to takové recepty, které pro J.M. Raynauda mají velký význam. Než se v knize dostaneme k receptům, projdeme se nejprve kapitolou základních ingrediencí. Myslíte si, že víte o mouce už vše? Dost možná zjistíte, že to tak není. Dopodrobna vypsáno na co jaká mouka se hodí a má používat, kdy a jaké droždí, jak které druhy soli fungují nebo třeba různé druhy smetany, to jsou jen střípky základních ingrediencí, o kterých se blíže dozvíte.

Když už víme, jak a které ingredience na co použít, je třeba zjistit jaké nástroje a pomůcky se vám budou při pečení hodit. A nebojte, nejde o žádné drahé nástroje. Sám autor hned v úvodu kapitoly vysvětluje, že není třeba žádného drahého a zbytečného vybavení, ale vystačíte si s pár základními pomůckami. Jaký robot, mixér či foodprocesor potřebujete a potřebujete ho vůbec? A jaké drobné pomůcky vám usnadní pečení? I na to v této knize dostanete odpověď.

A teď už se dostáváme k samotným receptům. Jedna kapitola je věnována jen sušenkám a drobnému cukroví. Určitě znáte mandlové suchárky, u nás známé spíše pod italským názvem cantuccini, známé vám budou určitě i florentýnky, ale věděli jste, že ve Francii se jako macarons pečou i jakési mandlové sušenky? Pro mě tohle byla novinka a jako milovník klasických macarons jsem je samozřejmě musela vyzkoušet. Ta vůně při pečení byla naprosto omamná! A co teprve ta chuť! A to jsme teprve u sušenek :).

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

V následující kapitole se můžete těšit na výborné dortíčky. V této kapitole je např. několik sladkých chlebíčků, které mi naprosto učarovali. No řekněte, dokázali byste odolat ovocnému chlebíčku s hruškami a datlemi? Nebo čokoládovému chlebíčku s ořechy a karamelem? Tomu snad ani odolat nelze. Další kapitoly jsou zaměřené každá na určité těsto a recepty z něj. Nejprve se autor věnuje křehkému těstu. Dozvíte se jak na klasické základní křehké těsto, jak na sladké křehké těsto a jak na slané křehké těsto a také jaké jsou mezi nimi rozdíly. Abyste věděli jak s těstem pracovat, je zde i detailní foto průvodce přípravou těchto těst. A když už máme hotové těsto, tak by to chtělo i nějaké tipy co do něj, že ano. Najdete zde hned několik receptů na koláče slané i sladké, netradiční i tradiční, jako je slavný citronový koláč či slaný koláč s fíky.

Dalším těstem, kterému je věnována celá kapitola i s přesným postupem a foto-postupem, je těsto odpalované. Toho jsem se vždycky bála. Kdysi dávno, snad někdy v patnácti jsem ho zkoušela a neklaplo to, tak jsem na odpalované těsto na nějaký čas zanevřela. Ale vy se ho určitě bát nemusíte, protože podle této knihy už ho zaručeně zvládnete. A pak už si z něj můžete připravit klasické banánky či mini větrníčky, ve Francii známé jako choux. A samozřejmě nejen to. Dopodrobna je zde popsáno i nafoceno těsto listové. To se sice dá dnes běžně koupit, ale zkuste si ho někdy udělat doma a zjistíte, že ten rozdíl je velice patrný. A až si připravíte těsto, najdete zde několik sladkých i slaných receptů, jak s ním naložit.

Podobné listovému těstu je těsto croissantové a i na to autor myslel, důkladně popsal i nafotil, abyste si také mohli zakusit tu chuť čerstvým voňavých a křupavých francouzských croissantů. A to nejen tak, jak je asi všichni známe.

Čtěte také  Feministické knihy, se kterými můžete oslavit MDŽ

Přesný postup jak na těsto, včetně fotografií a receptů je i u dalších dvou kapitol a to je těsto brioškové, neboli máslové kynuté a chlebové těsto, včetně receptu na pizzu. A teď už se dostáváme na samý závěr této nádherné knihy a to kapitole věnované krémům a zavařeninám, prostě všemu, co se vám bude hodit na plnění upečených dobrot. Chybět zde nemůže klasický žloutkový krém, ale najdete zde také pikantní ovocnou zavařeninu či klasické ovocné zavařeniny podtržené nevšedními chutěmi.

A pokud by vás v knize zaskočil nějaký vám neznámý termín, nebojte, na konci knihy je i malý pekárenský slovníček. A také rejstřík receptů, v obsahu totiž najdete jen kterému těstu se daná kapitola věnuje, ale už ne jaké obsahuje recepty z toho daného těsta. Celá kniha je protkána i překrásnými fotografiemi, avšak najdou se i recepty bez finální fotografie, což ale díky detailním popiskům ničemu nevadí. Pokud rádi pečete, tuto úžasnou knižní publikaci si určitě nenechte uniknout, pro mě je to úplná cukrářsko-pekařská bible :). A pokud s pečením zkušenosti nemáte, ale chtěli byste si doma připravovat ty výborné francouzské dobroty, jděte do knihy Vůně francouzské pečení taky, protože s ní budete péct jako francouzští mistři.