blog

LookBook: Knihomolský podzim je tu!

LookBook je zpět! Máme pro vás nálož tipů na nové knihy, které se podle nás budou číst skvěle právě na podzim. Tak si přichystejte čaj nebo kávu, pohodlně se uvelebte a nezapomeňte si do svého wishlistu poznamenat knihy, které byste si podle nás měli přečíst v nejknihomolštějším měsíci v roce.

Rok 2017 je šťastným rokem pro všechny milovníky Harryho Pottera. Knižní úroda je vskutku bohatá, ať už mluvíme o klasických vydáních s novým překladem, o exkluzivních ilustrovaných vydáních nebo o bradavických učebnicích a filmových knihách. Rozhodně je z čeho vybírat! Nás teď nadchl třetí díl – Vězeň z Azkabanu – na jehož půvabné obálce, která odkazuje k zaklínadlu Expecto Patronum, můžeme oči nechat!

Kniha, která splňuje všechny požadavky populárního Hygge? To jsou Šlehačková oblaka blogerky Terezy Salte alias Terezy in Oslo. Terezina kniha reflektuje její životní osudy, nechává nahlédnout pod pokličku jejích norských i dalších dobrodružství a nabije vás pozitivní energií a optimismem – uznejte, to při lehce depresivních podzimních dnech občas potřebujeme všichni 🙂

Je libo pořádně napínavý psychologický thriler? Tumáte Záblesk! Skandinávská novinka, která nabízí výlet do nitra osmadvacetileté ženy, jenž se potýká se současnými problémy i temnou minulostí. Je to příběh, který se vám zažere až do morku kostí a nebudete moci přestat číst, dokud se nedozvíte, jak to s Ellou a jejím malým synkem Alexem dopadne. A i když Ella není typická kladná hrdinka, budete jí držet palce ze všech sil, protože dobře víte, že nic na světě není černobílé.

Máte chuť vypravit se do historie, ale trochu netradičním způsobem? Možná právě pro vás je tu Sexkomiks, tedy první komiksové dějiny sexuality, které jsou vtipné, ironické, feministické, drzé a listování jimi vás bude bavit určitě víc, než učebnicí dějepisu.

Čtěte také  Knižní dárky ke Dni matek

Kdo je Chuligán? Outsider a ztroskotanec, mladý muž s velkým srdcem, který se rve, aby ochránil svou partu a její odkaz. Nepochybuje, že se jednou zapíše do dějin, ale prozatím musí brát život takový, jaký je – otec alkoholik, matka rodinu opustila, on se živí podřadnou prací ve strýcově posilovně. Tohle je román o tom, že každý máme dvě rodinu: jednu, do které se narodíme a pak druhou, kterou si sami vybereme.

Další kniha, která vás ohromí svou velikostí a stane se chloubou vaší knihovny? To je Pod zemí / Pod vodou, další kniha od autorů Mizielińských, kteří už mají na svědomí výpravné Mapy. Velkoformátová kráska plná propracovaných ilustrací a detailních průřezů je nabitá informacemi a netradičně oboustranná. Ať už začnete odkudkoliv – zavrtáte se pod zem nebo potopíte pod vodu – na konci se setkáte v zemském jádru, se spoustou poučných a zábavných informací o světě pod námi.

Tlapku nahoru, kdo by rád něco nového na způsob Jojo Moyes? My tu pro vás samozřejmě máme i romantiku 😉 Zoe a Ed se znají už od mládí, vždy si byli nablízku, ale nikdy ne spolu. Až později se něco zlomí a dají se dohromady. Jednou Zoe řekne svému manželovi pár zlostných slov; toho dne, který je Edův poslední. Román Než odejdeš je o návratu v čase, o výčitkách a chybách, které děláme, celou dobu provází otázka: můžeme změnit naši minulost? Zjistěte to 😉

Prvotina Jmenuju se Leon od neznámé britské autorky způsobila nečekanou senzaci po celém světě. Není divu, okamžitě nás zaujala svým dojemným a strhujícím příběhem rozdělených sourozenců, který navíc vychází z autorčiných vlastních zkušeností. Příběh vyprávěný z pohledu devítiletého Leona si vás okamžitě získá a podmaní.

Čtěte také  Zakázaných knih v Americe přibývá. Které patří mezi ty nejkontroverznější?

Se spisovatelkou Helle Helle jsme nedávno natočili rozhovor o její nové knize Tohle jsem měla napsat v přítomném čase. Je to originální literární zážitek, který v sobě mísí bolestný smutek a potměšilý humor. Hlavní hrdinka Dorte bydlí sama v malém domku naproti nádraží, předstírá, že studuje literaturu na univerzitě a místo toho jen leží v posteli a nechává plynout čas kolem sebe.

Jen zvířata nám dokáží vysvětlit, co to vlastně znamená být člověkem. Souhlasíte? Přečtěte si o fantastických, pohádkových, dojemných, smutných, krutých, radostných, vtipných a zábavných příbězích zvířat z celého světa, z různých dob. Setkáte se s ruskou želvou, která byla mazlíčkem Tolstého dcery, s americkým delfínem v Iráku, který píše dopis Sylvii Plathové, poznáte ústřici v Pearl Harboru. Elegantní spletenec historie, mytologie, folkloru a astrologie – to je kniha Jen zvířata.