blog

Thrillerový podzim vrcholí Ženou v okně

19.10. 2017

Tak si teď na podzim dáme ještě jeden kvalitní thriller, co vy na to? 😉 Vychází totiž Žena v okně a ta nemůže ujít pozornému zraku žádného fanouška napínavé literatury.

Už bylo všech těch žen a dívek v oknech, ve vlacích, v kajutách opravdu hodně a trošku mě to nutí zamýšlet se nad tím, jestli je opravdu v pořádku, že jejich autoři stylizují do hlavní role (a názvu knihy) zas a znovu ženu, protože po téhle thrillerové smršti to vypadá, jako by muži snad psychické problémy a sklony k závislostem neměli. Pevně ale věřím, že Žena v okně mezi ostatními nezapadne, protože za prvé mě nadchla už anotace a za druhé, stojí za ní celý literární svět.

Fakticky: postupně by měla kniha vyjít ve 40 zemích (přičemž zajímavé je, že v České republice vychází s tříměsíčním předstihem před americkým vydáním) a rovný milion dolarů už do práv k příběhu investovala filmová společnost Fox 2000. Když se k vám dostane kniha s takovouhle pověstí, zkrátka si ji přečtete už jen ze samé zvědavosti. Jak jsem zmínila výše, mě nalákala i anotace, která slibuje tematizování dosud nepříliš probírané agorafobie na poli beletristické literatury a místo aby se tu složitě komponovalo nějaké nové, přitažlivé místo, v čem by ta žena mohla být (aspoň kvůli tomu názvu – ach ty clickbaity!), autor se pokorně vrátil ke starému dobrému oknu, čemuž samozřejmě nahrává zmíněná agorafobie. A že se i za obyčejným oknem obyčejného domu v obyčejné ulici na předměstí mohou odehrávat setsakramentsky divné a zlověstné věci

Hlavní hrdinka Anna Foxová tráví dny popíjením vína, sledováním starých filmů, vzpomínáním na staré časy a občasnými hovory se svým bývalým manželem a dcerou. Kvůli své minulosti nevychází z domu a tak je její oblíbenou zábavou špehování sousedů teleobjektivem fotoaparátu. Jednou ale uvidí něco, co vidět neměla; agorafobičce se silnými léky a sklonem k alkoholismu ale samozřejmě nikdo nevěří. Anna má jen omezený čas a možnosti k tomu, aby zjistila, co se stalo v domě jejích nových sousedů – a pochopitelně bude kvůli tomu muset bojovat zejména sama se sebou.

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá

Je to jiné, než žánrově podobné knihy, zejména proto, že tenhle román je pomalý. Můžete si ho vychutnávat. Můžete ho samozřejmě hltat jako já, protože budete zkrátka zvědaví, jak to celé dopadne, ale celkově vzato je tempo tohoto příběhu mnohem línější, než jsem zvyklá, jednotlivé situace jsou tu vždy vykreslovány do podrobných detailů, autorka si potrpí na to, aby čtenář měl vždy dokonale vypodobněnou atmosféru všech míst, snaží se přenést z papíru do reality i ty nejobyčejnější emoce. Žena v okně díky tomu vystupuje ze stránek a obklopuje vás ze všech stran, dokonce tolik, že při čtení možná budete podezíravě koukat z okna, jestli vás někdo ze sousedů náhodou nešpehuje. Nebo jestli tam náhodou nevidíte něco, co byste vůbec vidět neměli.