blog

#copravectu: Losos v kaluži, Řešíš/Hřešíš a nová Ferrante

Co jsme právě dočetli? Slibnou prvotinu české autorky, další díl naší milované neapolské tetralogie a už kuchtíme podle cool kuchařky herečky Anny Linhartové. Nechte se navnadit našimi nejnovějšími knižními tipy, recenzujeme pro vás samé skvělé kousky! 😉

Losos v kaluži

O čem to je? O jedné docela normální Báře, která žije v dnešním světě se svými docela obyčejnými problémy. Po ránu se jí nedaří vyfotit pěkné #nomakeup selfie, věčně řeší problémy s kluky a co nejvíc, srovnává se s bolavým odchodem nejdůležitějšího člověka ve svém životě. Všechno pichlavě komentuje, na všechno má trefný názor nebo zkušenost a vůbec, okamžitě chcete být její nejlepší kamarád/ka.

Proč byste si to měli přečíst? Protože s ní budete souznit víc, než by vám název nebo anotace napovídaly. Alespoň já jsem to tak měla. Přečtěte si ji pro ten “jo, přesně takhle to mám i já!” pocit.

To nejlepší na této knize? Je drsná a ironická, ale pod povrchem skrývá vlídnost. Je smutná a dojemná, i když se tak netváří.

Co se nám nezdálo? Bářino vyprávění se prolíná s vyprávěním její babičky, stejně jako hlavní hrdinka hovoří ke čtenáři v ich formě. To je trochu nešťastné, protože to zkrátka na rozdíl od vyprávění dvacátnice nezní tak opravdově, čas od času spíš tak trochu vykonstruovaně a zkrátka jí to nevěříte.

Pro koho je kniha ideální? Pro mileniály, co mají s těmi selfíčky taky občas potíže, tak to aspoň všechno ironicky komentují. Ale vědí, že pod vší tou ironií je schováno milion dalších pocitů.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Marta v roce vetřelce od Petry Soukupové.

Příběh těch, co odcházejí a těch, kteří zůstanou

O čem to je? Třetí díl úspěšné neapolské tetralogie graduje celou sérii, která právem slaví úspěchy po celém světě. Leitmotivem příběhu je stejně jako jsme byli zvyklí v předchozích dílech přátelství dvou hlavních hrdinek, Eleny a Lily, nyní již dospělých žen, které prožívají bouřlivá sedmdesátá léta každá po svém, ale stále tak nějak vedle sebe. V této knize více než v jiných se ke slovu hlásí politika a autorka brilantně znázornila “olověná” italská léta, kdy se ohniskem všech debat stává pravicový i levicový extremismus.

Čtěte také  5 knih, které chci číst v červnu

Proč byste si to měli přečíst? Protože jste četli předchozí dva díly a milujete to. Jinak byste se k téhle knize nedostali. A slibuji vám, že tohle je jeden z těch mála případů sérií, kdy je druhý díl lepší než první a třetí lepší než druhý 😉

To nejlepší na této knize? Dokáže vás stoprocentně pohltit a přenést do jiné doby.

Co se nám nezdálo? Ferrante dovedla svou tetralogii k naprosté dokonalosti. Třetí díl je zase jiný než předchozí, řeší se jiné problémy, které logicky nastupují s vyšším věkem. Trochu mě občas trápilo, jakým směrem se ubírají osudy mých milovaných hlavních hrdinek, protože takhle jsem si to zkrátka nepředstavovala. Je tedy docela dost dobře možné, že se u knihy budete vztekat, protože “takhle jste to zkrátka nechtěli”. Ferrante rozhodně umí vzbouřit čtenářovy emoce.

Pro koho je kniha ideální? Pokud sáhnete po knize, aniž byste přečetli předchozí díly, nebude to ono. Toto je určeno pro všechny, co chtějí zjistit, jak to dál bylo s Elenou a Lilou.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Vše, co jsme si nikdy neřekli od Celeste Ng.

Řešíš/Hřešíš

O čem to je? #annalinhartovachef alias herečka Anna Linhartová napsala kuchařku, která je dokonale vyvážená – najdete tu totiž zdravé recepty, které vás skvěle zasytí a zároveň “prasárničky”, na které by bylo škoda zapomínat. Anka Linhartová objevila způsob stravování s názvem Metabolic Balance, začala v jídle hledat rovnováhu, která jí scházela a při tom vyzkoušela asi tak milion receptů, jejichž nejlepší variantu předkládá ve své kuchařce.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to osobité, vtipné a zábavné. A hlavně tu najdete spoustu mňam receptů.

Čtěte také  Jablka ze stromu nepadají: Záhadné zmizení, rodinná tajemství a (ne)jeden tenisový úder

To nejlepší na této knize? Že má dvě verze. Takže dojde na ranní ovocnou mističku i na mac and cheese. Všechny recepty jsou polopaticky vysvětleny i pro naprosté laiky a nestraší vás tu komplikované míry ani zdlouhavá příprava. Lákavé fotky samozřejmostí.

Co se nám nezdálo? Chci víc povídání od Linhartové, víc a houšť, protože je s ní zábava. A tady je to prostě jen o těch receptech 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, co je vaření moc nebaví, ale vědí, že s asijskými nudlemi si do konce života nevystačí.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Dělám si to sám od Martina Váši.