blog

#copravectu: Nový Ládík Zibura, Hadrový panák a Burgessovi chlapci

Tentokrát tu pro vás máme tři románové lahůdky, každou z jiného žánru – podívali jsme se na zoubek nejnovějšímu thrilleru, cestopisu a psychologickému románu. Všechny tři jsou literárními lahůdkami, ale každá pro jiné čtenářské publikum. Přečtěte si o nich více v našich recenzích 😉

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

O čem to je? Ladislav Zibura přichází s novým dobrodružstvím – tentokrát se vydává do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Princ Ládík putuje po těch nejzapadlejších vesnicích, aby mohl naslouchat příběhům místních a načerpat něco z jejich moudrosti. Alkohol teče proudem a mladý dobrodruh důvěrně poznává kulturu plnou pohostinnosti, rozhodných slov a nostalgie po sovětských časech. Své zážitky z kavkazského putování líčí Zibura s humorem a ironií, pro které si získal popularitu nejen u příznivců cestopisů.

Proč byste si to měli přečíst? Protože prostě Zibura! <3 Čtivost mu není cizí, jeho příhody jsou vtipné a dokonale vypointované.

To nejlepší na této knize? Probudí ve vás neodbytnou chuť po dosud nepoznaných dálkách a cestování nalehko.

Co se nám nezdálo? Občas jsem si říkala, že by se mohl Zibura trochu posunout dopředu. Ne co se týče kompozice příběhu jako takového, vzhledem k objevování neustále nových a nových míst vás to vlastně nemůže přestat bavit, ale spíš co se týče stylistiky, vyjadřování, vyprávění jako takového… pořád je to to samé jako v jeho první knize.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří se chtějí jednoduše zasmát a pobavit, nepotřebují nic hlubokomyslného, ale zároveň si žádají jistou kvalitu.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbily… Pochopitelně všechny Ziburovy předešlé knihy.

Hadrový panák

O čem to je? Hadrový panák je velmi zdařilá detektivka, která si co do počtu obětí a hektolitrů krve nebere servítky. Mrtvola sešitá z šesti různých lidských těl, záhadný seznam obětí s přesnými daty jejich úmrtí a postava deetektiva, který působí jako silně inspirován legendární Harrym Holem.

Čtěte také  Shuggie Bain: Srdceryvný portrét chudoby a rodinných vztahů

Proč byste si to měli přečíst? Protože v žánru detektivky Coleova kniha vyniká kvalitou i nápaditostí. Není jednoduchá, je napsaná způsobem, který vás vtáhne do děje a neobsahuje hluchá místa v příběhu.

To nejlepší na této knize? Jde o nepředvídatelný, sofistikovaný a na detektivku zajímavě vrstevnatý příběh, napsaný svižným jazykem a za přítomnosti pestrých a pro žánr nestereotypních postav.

Co se nám nezdálo? V románu je cítit inspirace Nesbovým Harrym Holem, primárně v rovině detektivka Wolfa, který má problémy v minulosti, potíže ve vztazích, potíže s návykovými záležitostmi, má vlastní pohled na spravedlnost a morálku a občas se sám vymyká mezím zákonů a po spravedlnosti jde na vlastní pěst.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří si rádi vychutnají napínavou detektivku se svižným dějem, potrpí si na rozmanité postavy a ocení jako přidanou hodnotu prostředí Londýna.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Kterákoli detektivka z pera Joa Nesboho.

Burgessovi chlapci

O čem to je? Dětství sourozenců Burgessových bylo poznamenáno nešťastnou nehodou, při níž přišli o otce. Bratři Jim a Bob, pronásledováni přízrakem tragédie, pocitem viny i duchem rodného maloměsta, odejdou z Maine do New Yorku, jakmile je to možné, a oba si najdou práci v právnické sféře. Jejich vztah rozhodně není ideální a napětí, které mezi nimi panuje, se ještě prohloubí, když jim náhle zavolá jejich sestra Susan, která jediná zůstala v rodném městě.

Proč byste si to měli přečíst? Protože si chcete přečíst něco kvalitního od držitelky Pulitzerovy ceny, která píše tak, že vás to hladí po duši a zároveň k nesnesení drásá.

To nejlepší na této knize? Hluboký příběh, postavy, které vás zajímají od první do poslední stránky a čtivost, dámy a pánové, od tohohle se neodtrhnete, ani kdybyste sebevíc chtěli.

Čtěte také  Těla: Kniha o všem, od čeho se odvracíme

Co se nám nezdálo? Občas zbytečně rozvleklé, zdlouhavé, ale nic, co bych autorce neodpustila.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří si umí vychutnat skutečně kvalitní román.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Čekání na Bojanglese od Oliviera Bourdeauta.