#kniznimlsani: Manželé v kuchyni

Kamila z blogu Tvoříme domov si tentokrát posvítila na kuchařku Manželé v kuchyni, která je skutečnou královnou všech dosavadních kuchařek, alespoň podle toho, jak o ní Kamila píše. Schválně, přečtěte si sami o tom, co všechno skvělého v ní najdete a věříme, že nejeden z vás v ní uvidí i krásný dárek pod stromeček ;)

Když jsem si před více než rokem na Instagramu přečetla zprávu o tom, že Jirka s Marikou, autoři blogu kitchenstory.cz, vydávají vlastní kuchařku, juchla jsem si. O některých věcech totiž již dopředu víte, že budou stát za to. A když navíc sledujete celou tu dlouhotrvající práci, která za takovým dílem stojí, máte radost o to víc. Blogeři si knihu vydali vlastním nákladem za pomoci mnoha a mnoha lidí, ochotných přispět k realizaci tohoto skvělého nápadu. Kampaň na HitHitu jim získala kompletní částku a ti, kteří vložili své peníze, si mohli za svou pomoc vybrat mimo jiné i výbornou večeři u manželů doma.

V ruce pak nedržíte nějaký suchý receptář, ale osobní dílo plné radosti, zápalu a více než patrného času, který byl knize věnován. Na kuchařce se totiž pracovalo celý rok, žilo se s ní. Autoři následovali běh ročních období, s fotografy sdíleli svůj každodenní život, ale i významné události a svátky. To, co bylo pro Jirku s Marikou zpočátku pouze koníčkem, se rozvinulo v práci. Jejich dobroty můžete najít na všelijakých akcích a rádi na ně budete stát frontu.

Recepty jsou z velké části bez laktózy a lepku. Ne proto, že by blogeři toužili po tom následovat moderní směr, ale jelikož musí. Na pozadí příběhu zjistíte důvod – Jirkovi diagnostikovali Crohnovu chorobu, která umí být velmi nepříjemná, nicméně její průběh se dá, kromě léků, ovlivnit také vhodnou stravou. Celý tento problém tak manželé pojali jako výzvu a pustili se do vaření, jež je i přes svá omezení neuvěřitelně poctivé a plné chuti. To je ostatně patrné hned z obsahu v úvodu knihy. Ta je rozdělena do čtyř velkých sekcí respektujících roční období, tedy Jaro, Léto, Podzim a Zima.

Hlavní témata obsahují vždy tři podkapitoly, laděné v rámci tradic, oslav nebo prostě jen událostí, jež jsou s určitou dobou spojené. Vždy se dočkáte i krátkého příběhu či vysvětlení, proč byla zvolena právě ta konkrétní kapitola.

  • Na jaře se tak budete pomalu probouzet a sbírat první bylinky, podíváte se do zákulisí svatby Lukáše a Verunky Hejlíkových a zpříjemníte si líné ráno pořádně poctivými jídly,
  • v létě společně oslavíte první zahradní úrodu, užijete si prázdniny na chalupě nebo se vypravíte k vodě či moři a prostřednictvím receptů načerpáte tu správnou dovolenkovou atmosféru,
  • podzim přináší nejen volání divočiny a s ním spojené hřejivé zvěřinové chody, ale také finální sklizeň všech darů přírody a především recepty, zahřívající tělo i duši v sychravém počasí,
  • a nakonec zima, jež s sebou přináší recepty na velké oslavy, těšení se na Vánoce spojené s přípravami na ty správné svátky klidu, míru, dobrého jídla a veselí, spojené s koncem roku.

Protože jsem knihu testovala v pořádném psím počasí, je jasné, že mýma rukama prošly spíše jídla zahřívací a taková, která umí vytvořit úsměv na rtech. Ze zkušenosti vím, že recepty z blogu dokonale fungují a ty z kuchařky mě v tom jedině utvrdily. Třeba ořechová bábovka z podzimní části je tak úžasná, že bych nejraději nikdy víc nejedla nic jiného. Šípkový sirup jsem sice stihla vyrobit tak tak, ale už u nás aktivně bojuje proti všem možným i nemožným bacilům. No a chai! Moje srdcovka. Málokdo jej umí připravit tak, aby byl skutečně dobrý, nechutnal po vodě a zároveň nebyl přeslazený. Co vám budu povídat, ten ze strany 164 rozežene všechny chmury!

Taková malá perlička na závěr –  fotografie v knize jsou pořízeny na klasický film, autoři tak do jejich vyvolání nevěděli, zda se povedly a vše se nebude muset fotit znovu. A jak už jsem psala výše, kuchařka není pouze o receptech, ale o všem, čím jídlo může být. Již od pradávna spojuje lidi a vy tak díky tomu nahlédnete do soukromí nejen samotného páru, ale i jejich rodiny a přátel. Na stránkách uvidíte příbuzné, „kolegy“ ze známého gastrokroužku a vlastně každého, kdo se na knize podílel. Abych byla zcela upřímná – nemít kuchařku Manželé v kuchyni již doma, chtěla bych jí dostat znovu!

    Napište komentář
  1. Povinný údaj
  2. Váš web nebo blog
Sociální sítě
Do kin míří film podle povídky Petry Soukupové ze skvělé knihy Zmizet. Jmenuje se Na krátko a hraje v něm mj. Petra… https://t.co/dwOdTvWU7z
21. 5. 2018
Je tu nový Knihovlog! Co nás bavilo a co jsme viděli na #svetknihy? Podívejte se, tipy na knihy, krásné komiksy i ž… https://t.co/uWmMbRp38M
20. 5. 2018
Nestihli jste na @svetknihypraha nakoupit všechny zásadní novinky? Mrkněte na kolekci největších hitů veletrhu a ko… https://t.co/MIo1RTGT36
17. 5. 2018
Nejlepšími audioknihami loňska jsou TO, Malevil a Otčina. Za Malevil dáme ruku do ohně a moc ho k poslechu doporuču… https://t.co/oMv8o7GSUp
16. 5. 2018
Zemřel Tom Wolfe, spisovatel v bílém obleku, představitel nového žurnalismu, autor takových (zflmovaných) klasik ja… https://t.co/nxlPNQtyOE
16. 5. 2018
Počátek
Dan Brown