blog

#copravectu: Bestseller Michaela Třeštíka, O dívce Grace a Svět v obrázcích

21.12. 2017

Je tu další čtvrteční dávka tipů na nové knihy, které by neměly uniknout vaší pozornosti 🙂 Tentokrát pro vás máme jednu obrazovou lahůdku nejen pro děti, knihu nejvtipnějšího seniora na Facebooku a román úspěšného a oceňovaného autora, který vás zavede nejdřív na Aljašku a pak do světa v příběhu o odpouštení i opouštění. Kterou si vyberete?

IMG_7827

O dívce Grace

O čem to je? David Winkler, tichý chlapec okouzlený nestálostí počasí a posedlý sněhem, žije na Aljašce ve městě Anchorage. Někdy vidí události ještě předtím, než se stanou ‒ muže s krabicí na klobouky srazí autobus, sám David se v supermarketu zamiluje do krásné ženy. Sen o tom, že se mu nepodaří zachránit svou malou dceru při záplavách, ho naprosto zdrtí. Odjede tisíce mil daleko, opustí svou rodinu, domov i budoucnost, aby vyplnění tohoto snu zabránil. Na ostrově v Karibiku, kde skončí sám a bez peněz, navíc netuší, jestli jeho dcera přežila a jestli mu manželka útěk kdy odpustí, mu poskytne přístřeší rodina s mladou dcerou. A právě ta ho nakonec probudí zpět k životu a přiměje ho hledat všechny, jež opustil.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to poctivý, kvalitní příběh s dobrou zápletkou, s důležitým poselstvím a postavami, se kterými se nejen ztotožníte, ale budete se s nimi chtít spřátelit.

To nejlepší na této knize? Aljaška, čtivost a špetka magie.

Co se nám nezdálo? Občasná zbytečná rozvláčnost, ale slibujeme, že zvědavost na to, jak příběh skončí, vás donutí otáčet stránky dál.

Pro koho je kniha ideální? Pro snílky, kteří se chytají posledních nadějí, pro vášnivé čtenáře tlustých bichlí a pro ty, kteří věří na zázraky.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra.

Čtěte také  Yellowface: Aktuální kniha, která je otravná a skvělá

Jen aby, řekla moje žena

O čem to je? Doslova o všem možném. O mládí a stáří, o umění, o politice, o moudrosti, o hlouposti… Jde totiž o nesmírně zábavnou sbírku facebookových statusů Michaela Třeštíka. Je prý nejvtipnějším seniorem na téhle sociální síti a po přečtení výběru jeho nejlepších hlášek, postřehů a glos z posledních pěti let to musíme potvrdit. I když jde o kraťoučké textíky, jsou propojené do volných kapitol, takže není problém se do knihy začíst. Pokud jste doposud znali jen autorovu ženu, slavnou dokumentaristku, nebo jejich syna fotografa či snachu, veleúspěšnou spisovatelku, vězte, že jste přicházeli o hodně – Michael Třeštík je dramaturg, publicista, znalec a sběratel umění a v této knize především skvělý společník pro pobavení 🙂

Proč byste si to měli přečíst? Protože se určitě potřebujete zasmát. A s Michaelem Třeštíkem se zasmějete nejen věcem banálním, ale i těm poměrně vážným. Studii, která by to dokládala, po ruce nemáme, ale jsme přesvědčení, že právě taková schopnost nadhledu je velmi duševně zdravá.

To nejlepší na této knize? Sebeironie a suchý humor. A taky úžasné postřehy, týkající se témat, o kterých od starší generace moc často neslyšíte.

Co se nám nezdálo? Je pravda, že některé statusy ve vás vyvolají chuť přečíst si delší autorův postřeh na podobné téma. To je holt nevýhoda Facebooku. Ovšem vězte, že Michael Třeštík má na kontě i delší texty, najdete je zde.

Pro koho je kniha ideální? Pro každého, kdo potřebuje pobavit a pro všechny, kdo si myslí, že z těch fejsbuků nemůže vzejít nic dobrého. Přesvědčí vás o opaku 🙂

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… sebeironie a humor komiksu Zen žen. Obecně ale nadchne každého, kdo se rád zasměje – především sám sobě.

Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Celý svět v obrázcích

O čem to je? Přece o celém světě! Jde o obrázkovou knížku pro všechny zvídavé děti, kterou kupuje i podezřelé množství bezdětných dospělých 😉 Můžete se s ní kochat, můžete si ji prohlížet s nejmenšími a naučit je spoustu věcí o světě, nových slov i cizích slovíček, můžete s její pomocí učit děti číst.

Proč byste si to měli přečíst? Tedy spíše prohlédnout? Protože dívat se na krásné věci těší a krása zušlechťuje ducha 🙂 A s dětmi byste si knihu měli prohlížet proto, že se dozví neskutečnou spoustu zajímavostí o umění, ročních obdobích, oceánu, flóře, fauně, městě…

To nejlepší na této knize? Že je stejnou měrou krásná a poučná. Je to nejkrásnější obrázkový slovníček, jaký jsme kdy viděli, a nejhezčí kniha, složená jen a jen z obrázků, skrze kterou mohou děti poznávat svět.

Co se nám nezdálo? Snad jen to, že se občas někdo stydí si ji koupit, protože je mezi dětskými knihami 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny milovníky a milovnice ilustrací a pro děti všeho věku.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbí… obrazové knížky jako jsou Mapy a naučné kousky jako je Animalium. Nebo pokud jste jako malí fandili knížkám typu Už vím proč.