blog

#copravectu: Selfies, Polibek v New Yorku a Válka umění

Dnešní recenzní výběr je vskutku různorodý. Představíme vám jeden láskyplný young adult románek, něco pro vybičování vaší kreativity a zakončíme to kvalitní severskou detektivkou. Kterou si vyberete? 🙂

Válka umění

O čem to je? Jste spisovatel, který nepíše, malíř, který nemaluje, nebo podnikatel, který nikdy nezaložil podnik? Potom znáte Odpor: temnou sílu, bránící kreativitě a úspěchu. Steven Pressfield vyhlásil Odporu válku a ve své přísné, strohé a zároveň zábavné knize vás naučí, jak tohoto nepřítele porazit a rozbít tak bloky, které dusí vaši tvořivost.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to Melvilovka a všichni už dobře víme, že tyhle knihy stojí za to a pro seberozvoj je nutné je číst.

To nejlepší na této knize? Stejně jako každá jiná kniha Jan Melvil Publishing vás parádně nutí zvednout zadek a něco se sebou dělat. Navíc má sympatický formát, který se vejde do každého batůžku a obálka je mňam.

Co se nám nezdálo? Celé to povídání temné síle jménem Odpor bylo občas zbytečné a přitažené za vlasy. Chápu, že chtěl autor do knihy přidat “něco navíc”, ale klidně se na to mohl vykašlat. Jeho rady a tipy jsou užitečné samy o sobě.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří teď zrovna nemají tu správnou inspiraci. Tohle čtení skutečně dovede nabudit vaši kreativitu a nasměrovat ji do té správné tvůrčí činnosti.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Na odpis od Dana Lyonse a všechny další Melvilovky, samozřejmě.

Polibek v New Yorku

O čem to je? S Charlotte se rozešel přítel, a teď měla být na cestě do Londýna za svojí rodinou, ale protože byl její let zrušený, trčí sama v New Yorku. Čeká ji ten nejhorší Štědrý den! Pak potká Anthonyho. Kluka, který přijel na letiště vyzvednout přítelkyni, ale ta se s ním přede všemi rozejde. Ve snaze opustit to prokleté místo se Anthony stane Charlottiným průvodcem po městě. A oba, krok za krokem, začínají propadat novým citům.

Čtěte také  Knižní horoskop na rok 2024

Proč byste si to měli přečíst? Protože i když je předvánoční čas se vším všudy, stejně teď často propadáme chmurám nejen proto, že nám všechno nevychází tak, jak chceme a v obchodních domech to vypadá jako před vypuknutím konce světa; prostě potřebujete dávku milé, pozitivní energie. Potřebujete věřit na happyendy, na nečekanou lásku a na to, že všichni máme naději. A přesně tohle vám nabídne tahle kniha.

To nejlepší na této knize? Je čtivá, je zábavná a je v pohodě. Není to žádné literární veledílo, ale pohladí na duši a nejspíš se při jejím čtení budete pořád trochu přiblble usmívat.

Co se nám nezdálo? Tahle kniha není to, po čem automaticky dychtím si přečíst, takže je pochopitelně místy až příliš lapidární a předvídatelná, ale jak jsem zmínila výše, nehraje si přece na žádné veledílo. Má pobavit, má rozptýlit a dokonale splňuje svůj účel.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co potřebují pořádkou dávku vánoční atmosféry rovnou do žíly a preferují young adult žánr.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Sněží sněží od Johna Greena, Maureen Johnson a Lauren Myracle.

Selfies

O čem to je? V kodaňském parku je nalezeno tělo staré ­ženy. Šílený řidič zahájí hon na mladé dívky. Je mož­né, ž­e spolu tyto na první pohled odlišné brutální útoky nějak souvisejí? Tuto záhadu řeší detektiv Carl Mørck z oddělení Q.

Proč byste si to měli přečíst? Jelikož je to přesně taková ta typická severská detektivka, která je neuvěřitelně čtivá, je nápaditá, jde z ní mráz po zádech, není prvoplánová a nemůžete ji přestat číst.

To nejlepší na této knize? Jednoznačně nezklame, naopak, navnadí vás na další thriller/detektivku.

Čtěte také  Na které knihy se můžeme těšit v roce 2024?

Co se nám nezdálo? Nic! Naprosto splnila má očekávání. Lahůdkově propracované charaktery a zápletka, která měla smysl a rozlousknout se vám ji hned tak nepodaří, to už jsou jen třešničky na dortu.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co chtějí knihu, která jim nedá spát.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… v podstatě jakákoliv jiná severská detektivka.