blog

#copravectu: Hit z Netflixu, nejnovější Fulghum a Blackout

Dnes jsme si posvítili na jednu předlohu seriálového hitu z Netflixu, mrkneme se na zoubek pořádnému thrilleru a taky zjistíte, jestli stojí za to přečíst nejnovějšího Fulghuma. Věříme, že každý v tomhle literárním mixu najde pro sebe to pravé - dejte nám vědět, která z knih vás tentokrát zaujala nejvíc ;)

 

Třináctkrát proto

O čem to je? Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune první kazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to kniha, která vás donutí být chtě nechtě empatičtější ke svému okolí, vnímat problémy druhých a snad občas i upřednostňovat problémy ostatních před těmi svými.

To nejlepší na této knize? Velmi intenzivní zápletka, která vás nutí číst až do samého konce, abyste zjistili, jak to tedy vlastně celé bylo. Na young adult knihu jsou tu také – překvapivě – do hloubky prokreslené charaktery jednotlivých postav a samozřejmě tu taky máme to lákavé prostředí americké střední školy.

Co se nám nezdálo? Příběh se odehrává částečně v současnosti, kdy Clay poslouchá kazety nahrané Hannah a díky jejímu vyprávění se vrací do minulosti. Dle mého soudu je tenhle styl v podstatě ideální, až na to, že autor velmi často přeskakuje sem a tam a zbytečně tak některé momenty nedotahuje k dokonalosti.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, co mají rádi smutné romantické příběhy. Pro všechny, kteří občas zápasí sami se sebou a nevidí ze své situace východisko. Pro všechny, co mají Netflix a viděli seriál, který má dle mého skromného soudu jeden z nejlepších soundtracků vůbec. Protože knižní příběh nabízí samozřejmě daleko víc, je mnohovrstevnatější, epičtější a problémy v něm – ať už ty sociální, psychické nebo milostné – jsou pochopitelně palčivější právě na stránkách knihy.

Čtěte také  Osvědčené tipy na knižní dárky na poslední chvíli

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Papírová města od Johna Greena.

Opravář osudů

O čem to je? George Novak přijede do Prahy, aby pátral po svých českých kořenech. Nakonec ale zjistí, že vlastně hledá odpověď na jinou otázku: Kdo jsem? Kdo si myslím, že jsem? A kdo je Vera, sousedka a přítelkyně plná pochopení, ale i tajemství? Georgeovi v jeho hledání nejvíc pomáhají nová setkání – s trochu záhadnou mladou ženou Luci Milenou nebo s bytostí, která mu předloží naprosto nečekanou nabídku. V hospodě U Devíti draků a ovce, místě pro rozhovory, otázky a odpovědi přímo stvořeném, najde pak nejedna zápletka rozřešení.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to další typická “fulghumovka” a takových milých knih zkrátka nikdy není dost. Klasicky se v ní mísí autorův laskavý humor, moudrá úsloví, která máte chuť podtrhávat a optimistický pohled na svět.

To nejlepší na této knize? Odehrává se v Čechách! 🙂 Neb Robert Fulghum naši zemi miluje a dává to jaksepatří najevo.

Co se nám nezdálo? No, co si budeme povídat, je to pořád jedno a to samé dokola. A někomu už se po letech i neskutečně milý a přívětivý Fulghumův styl může trochu omrzet.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny Fulghumovy přívržence. Pro ty, kteří potřebují pohladit po duši.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… jakákoliv jiná Fulghumova kniha 🙂

Blackout

O čem to je? Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uvíznou v tunelech… Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten ho poslouchat.

Čtěte také  V Martinusu je to s anglickými knihami easy

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to čtivé až běda a vy prostě chcete knížku, která vás vtáhne do příběhu tak, že jí musíte nosit všude s sebou.

To nejlepší na této knize? Ponurá atmosféra, která vás úplně dostane a kvůli které se pak budete děsit každého drobného výpadku elektřiny.

Co se nám nezdálo? Kvalitní zápletku trošku kazí chatrné postavy, kterým to občas zkrátka… nevěříte.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co dávají přednost temným thrillerům a knihám “na jeden hlt”, pro ty, co neočekávají hlubokou myšlenku, ale chtějí se u čtení pobavit a odreagovat.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Kruh od Davea Eggerse.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora