blog

#copravectu: Panský dům, Fake news a nový Anders de la Motte

V dnešním #copravectu se jako už tradičně sejdou tři knihy z různých žánrů. Ve všech případech se jedná o novinky a o nesmírně zajímavé tituly, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti. Tak tedy - je libo historický román, který připomíná knihy Jane Austenové, štiplavou knihu o dezinformacích nebo spíš napínavé krimi?

 

 

Panský dům

O čem to je? Mladá Marie nastupuje jako kuchyňská pomocnice v impozantní vile, sídle průmyslnické rodiny Melzerů. Zatímco si děvče ze sirotčince vydobývá své místo mezi personálem, panstvo si užívá zimní plesové sezony, v níž má být uvedena do společnosti nejmladší, krásná dcera Katharina. Jenom Paul, dědic rodiny, se drží stranou společenského mumraje – dokud nepotká Marii…

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to půvabné, inteligentní a citlivé čtení, které vás pohltí a přenese do jiné doby.

To nejlepší na této knize? Je velmi čtivá, má dokonale propracované postavy a její závěr ve vás zanechá spoustu otázek, což vás patřičně navnadí na další dvě pokračování.

Co se nám nezdálo? Občas jsou tu zbytečně rozvleklé popisné odstavce, které příliš nepodněcují čtenářovu fantazii.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty z vás, kteří hltali všechny knihy od Jane Austenové a viseli na každém dílu Panství Downton, je tenhle příběh ideální.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Pýcha a předsudek od Jane Austenové.

Nejlepší kniha o fake news

O čem to je? Média, politici, sociální sítě – ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit? Tato kniha se šikovnou manipulací v samotném názvu vám pomůže najít odpovědi, nebo alespoň poskytne vodítka k přemýšlení nad každodenní záplavou informací, se kterou je dobré se vypořádat kriticky, ale bez zbytečné paranoie.

Čtěte také  Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Proč byste si to měli přečíst? Přesně pro tu anotaci, ve které je už uvedeno všechno důležité – proto, že dezinformacím a manipulacím se nejlépe budete bránit tak, když o nich budete vědět co nejvíc.

To nejlepší na této knize? Je to objektivní, vtipná a chytrá kniha, která ví, že poučovat není třeba, téměř vše se dá podat s humorem, ale že fenomén fake news a dezinformací nelze brát na lehkou váhu. Nezlobila bych se, kdyby tahle kniha byla aspoň v doporučeném čtení všech středoškoláků. Jen tak pro jistotu.

Co se nám nezdálo? Devadesátkově vyvedená grafika bohužel nemá šmrnc, jen se bojím, že kvůli ní kniha zapadne; na první pohled zkrátka nevypadá příliš lákavě.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co jim není lhostejné, co jim média předkládají.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… Opuštěná společnost Erika Taberyho.

Konec léta

O čem to je? Strhující krimidrama z pera oceňovaného švédského bestselleristy Anderse de la Motte.
Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole – a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. O tom, jak si s ním hrál v zahradě. O skrýších, které důvěrně znala i Veronica… a které měly zůstat neodhaleny. Stejně jako pravda o tom, co se stalo onoho horkého večera.

Čtěte také  Zářijové novinky, na které se těšíme (a vy byste měli taky)

Proč byste si to měli přečíst? Protože prostě chcete číst skvělé psychologické drama, v němž se vám vymyšlené postavy zdají skutečné, chcete zažít příběh, ve kterém vám jde mráz po zádech, potřebujete si užít skvělý styl Anderse de la Motte.

To nejlepší na této knize? Působivý styl vyprávění a postavy, kterým to všechno zkrátka věříte. Do puntíku všechno.

Co se nám nezdálo? Tahle kniha je ve svém žánru naprostá špička po všech stránkách. Nezdálo se nám akorát to, že příliš rychle skončila.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, co si užívají čtení knih žánru krimi a nikdy nepohrdnou kvalitním psychologickým románem.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Sběratel motýlů od Dot Hutchinsonové.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora