blog

#copravectu: Zrádné srdce, slibný thriller a Malinka

Jsme tu opět s našimi pravidelnými tipy na báječné knihy, pro které zahořela naše knihomolská srdce! Jako tradičně pro vás máme výběr z různých žánrů - tentokrát se zaměříme na young adult, mrazivé thrillery a dojde řada i na psychologický román.

 

Zrádné srdce

O čem to je? Druhý díl série Letopisy Pozůstalých.V zajetí barbarského krále mají Lia a Rafe jen malou šanci na útěk. Jejich jedinou nadějí je spoléhat na to, že král bude příliš ohromen jejím darem, než aby je popravil. Královo zaujetí Liou je však větší, než se na první pohled zdá. Stále je tu i Rafe, který jí lhal, ale pro její ochranu obětoval vlastní svobodu. Zatímco se probouzí Liinym dar a ona poznává sama sebe, je jí jasné, že ji čekají rozhodnutí, která ovlivní její zemi… i její vlastní osud.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to napínavé a hemží se to skvělými dobrodružnými zvraty. A co si budeme povídat, pokud jste přečetli první díl, zkrátka číst musíte, protože jste zvědaví, jak to s Liou a Rafem bude dál.

To nejlepší na této knize? Konečně je tu zas po delší době série, která se hemží skvělými postavami, na jejichž osudech vám skutečně záleží.

Co se nám nezdálo? Popisy jednotlivých situací, které jsou příliš ploché na to, abyste jejich závažnost dokázali v daný okamžik pořádně vstřebat – příběh neustále uhání kupředu, přičemž by neuškodilo, kdyby autorka na chvíli své vyprávění zvolnila a zklidnila.

Pro koho je kniha ideální? Pro ty, kteří jsou zarytými fanoušky žánru young adult a rádi pokračují v rozečtených sériích 😉

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Skleněný trůn od Sarah J. Maas.

 

Zmizelé z Cooley Ridge

O čem to je? Je to deset let, co Nicollete Farellová odešla z rodného Colley Ridge, malého městečka v Severní Karolíně, kde se každý zná s každým. A taky deset let od chvíle, kdy beze stopy zmizela její nejlepší kamarádka Corinne. Tělo se nikdy nenašlo, a byť byli všichni podezřelí a nikdo neříkal úplnou pravdu, žádný viník nebyl vypátrán. Nyní se vrací domů vyřešit rodinné záležitosti. Brzy po jejím příjezdu však záhadně zmizí i Anneleise, Nicolletina sousedka, která tehdy jí a několika jejím kamarádům poskytla alibi na tu noc, kdy se ztratila Corinne…

Čtěte také  Únorové novinky: Šestý Cormoran Strike, návrat slavné tenistky a výlet na hřbitov

Proč byste si to měli přečíst? Člověk by si na první pohled mohl říct – jéje, zase další jednotvárný napínavý thriller… a ano, koncept je stejný, ničím výrazným kniha nepřekvapí, ale je to sázka na jistotu v případě, že chcete něco čtivého, trochu “guilty pleasure”, řemeslně dobře vystavěného a s perfektně vygradovaným závěrem.

To nejlepší na této knize? Do puntíku skvěle vymyšlená zápletka, jenž vás sice neohromí originalitou, ale má logické vyústění, věrohodné postavy a navíc je silně návyková.

Co se nám nezdálo? To, co už jsem několikrát zmínila – je to zkrátka jen “další” thriller. Sice nebudete litovat času stráveného nad ním, ale zároveň si z přečtení knihy neodnesete nic nového.

Pro koho je kniha ideální? Pro milovníky thrillerů – samozřejmě! V tom případě je to skoro povinnost 😉

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Do vody od Pauly Hawkins.

 

Malinka

O čem to je? Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa jejího života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje — zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou.

Proč byste si to měli přečíst? Malinka je román, který se zabývá tématem mateřství. Tím, co znamená být matkou či dcerou z pohledu matky a dcery, které nejsou biologicky spřízněné. Zabývá se tím, jaký dopad na city může mít adopce a pocit, že nikdy nepoznáme své pravé rodiče.

To nejlepší na této knize? Citlivost, s jakou téma zpracovává. Velmi sugestivní a uvěřitelná hrdinka: Milena – Malka – Malinka. Vymyká se všem stereotypům a vyniká svou originalitou.

Čtěte také  Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

Co se nám nezdálo? Kniha v sobě přirozeně nese pocit smutku a nenaplnění životních přání, to ovšem není nikterak na škodu, je to v souladu s jejím vyzněním a posláním.

Pro koho je kniha ideální? Pro toho, kdo si libuje v hloubavých románech, současné české literatuře a nemá rád vágně zpracovaná vágní témata.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… Anežka od Viktorie Hanišové.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora