blog

Knihy, se kterými zvládnete všechna předsevzetí

Chcete v novém roce víc číst, začít podnikat nebo třeba zdravěji žít? Ať už si stanovujete přísná předsevzetí nebo jen hledáte inspiraci, máme pro vás knihy, se kterými bude každé předsevzetí hračka:-)

 

DSC08780

Jen málokdo do nového roku vstupuje bez touhy po změně. Někdo si stanovuje přísná pravidla ke splnění předsevzetí, někdo jen tak vágně cítí, že by se chtěl v něčem zlepšit, něco se naučit, něco nechat za sebou… Jak jste na tom s předsevzetím vy? Ať už jste na sebe příkří nebo hledáte jen trochu motivace k tvarování sama sebe, máme pro vás knižní tipy, se kterými jistě zvládnete nastartovat nový rok tak, jak si přejete! A začneme pěkně po knihomolsku.

Pro ty, kdo chtějí přečíst více knih!

Taky nechápavě kroutíte hlavami, když se po novém roce začnou sociální sítě plnit výkřiky jako “Já vloni přečetla 150 knih!”? Nejste sami. Ne každý z nás má na čtení dost času a ne každého také baví oddechová literatura, která se dá hltat takovým tempem. Mnohým čtenářům a čtenářkám ale pomůže číst převážně knihy, které přečtou raz dva. Nejde přitom jen o to, moci v lednu 2019 křičet vyšší číslo. Knihy, se kterými strávíte méně času, byť jsou kvalitní, dovedou motivovat k otevření dalšího kousku a to může vést k většímu počtu přečtených stran, než když se během roku prokousáváte samými tlustými romány. Přinejmenším pro mě to funguje 🙂 Většinu knih, které vám nezaberou mnoho času, si díky velikosti můžete navíc klidně sbalit do kapsy a číst kdekoli! Třeba taková Skvrna, výborná hororová povídka Gillian Flynn, se vám vejde do kapsy kabátu, Tyranie Timothyho Snydera, kterou by si měl rozhodně přečíst každý, kdo má rád svobodu a demokracii, do každé kabelky. Jak vidíte, mezi “jednohubkami” najdete i kvalitní prózu a chytré non-fiction knihy! Samozřejmě čtěte také komiksy, je to zážitek literární i vizuální, v knihovně se vyjímají a poslední dobou vychází kvalitních kousků celá řada – třeba takový Sexkomiks. V naší kolekci najdete další knihy na jedno či dvě odpoledne, vyberte si zde.

Čtěte také  5 knih, které chci číst v červnu

DSC08788

Pro ty, kdo se chtějí rozhýbat

Asi nejtradičnějším předsevzetím je změna životního stylu směrem ke zdraví, posílení či hubnutí. Chcete se rozhýbat? Pak pro vás knižní svět má celou spoustu řešení! My v Martinusu, jak možná víte, především běháme, i když se nebráníme ani jiným sportům. Běžeckou literaturu tedy milujeme. Já osobně si ovšem myslím, že žádná kniha vás nerozběhá tak, jako libovolná kvalitní audiokniha. Když si zakážete její poslech jindy než při běhu, uvidíte, kolik naběháte kilometrů! Pokud chcete zkombinovat audioknižní formát s běžeckým obsahem, sáhněte po kultovní knize Born to Run, kterou načetl Jaroslav Dušek. Pokud se do běhání musíte nutit, zvolte povídky – mě se osvědčila třeba Praha Noir, budete se u ní trochu bát, což jistě zvýší tempo 😉 Pokud chcete k pohybu motivovat i klasickými knihami, zkuste výjimečné sportovní osudy – skvělý je komiksový Zátopek, současný, ale také pěkně dramatický, je příběh René Kujana Běhej, dokud můžeš. I k tomuto tématu jsme pro vás vybrali další knihy do kolekcí – tu běžeckou najdete zde, audioknižní zde.

Pro budoucí volnonožce

Chcete začít podnikat? Pokud se vaše předsevzetí týká vlastního byznysu, postavení se na vlastní nohy, otevření kavárny nebo jakékoli volnonožecké kariéry, rozhodně se neobejdete bez úžasné bible freelancerů a freelancerek z pera Roberta Vlacha. Kniha Na volné noze vás provede všemi oblastmi, na které si musíte jako freelance odborník či odbornice dát pozor. Že je to na vás moc obsáhlé, samá pravidla a business plány? Pak zkuste Punkové podnikání, knihu, kterou napsal zakladatel úspěšného pivovaru BrewDog!

Pro zobrazení tohoto obsahu potřebujeme sušenky.
Povolit cookies a zobrazit

Možná si říkáte, že prodávat pivo je prostě snadné, tak není divu, že to jde i bez příruček. Tom Hodgkinson vás ale v knize Podnikání pro bohémy přesvědčí, že kreativní, bohémské a tak trochu bláznivé podnikání je možné i ve spoustě dalších oborů. Mrkněte, jak knihu doporučuje sám autor, pak si ji přečtěte a otevřete si kavárnu. Budeme tam chodit 😉

Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

DSC08763

Food trend roku 2018: #govegan!

Víte, jaký má být trend v oblasti gastronomie a životního stylu pro tento rok? Veganství! Není divu, je zdravé, etické, prospívá planetě, veganské restaurace rostou jako houby po dešti a čím dál tím víc lidí se přesvědčuje, že rostlinná strava může být mňamka! My v Martinusu už jsme přinejmenším z 50% veggie, takže na dobré kuchařské knihy máme nos. Zkuste tento trend taky! Pro ty, kdo chtějí jíst rostlinně a zdravě, je tu kniha Fitness Brokolice plná snadných receptů pro každý den. Pro ty, kdo si chtějí u vaření užít i legraci, je tu drsňácká Fuck(t) drsná veganská kuchařka. Skvělá je také nová česká kuchařská kniha s příznačným názvem A co teda jíš? Další kousky najdete v této kolekci. Dobrou chuť! 🙂

DSC08772

Pro cestu (skoro) kolem světa

Myslím si, že jedním z duševně nejprospěšnějších předsevzetí je snaha více cestovat. A s kým jiným bychom vás mohli poslat na cesty než s jedinečným vtipným cestovatelem Ladislavem Ziburou? Můžete s ním cestovat po stránkách nebo se nechat nalákat, hodit na záda batoh a vydat se v jeho stopách. Nejen do evropských metropolí vás jistě naláká fenomenální Miroslav Šašek – třeba do Paříže v jednom z jeho řady obrázkových průvodců To je Paříž. Úžasné knihy o geografii, a to jak v doslovné, tak metaforické podobě, vydává 65. pole. Třeba kniha Ostrovy, na kterých ztroskotávám, vás vtáhne do příběhů těch, kteří se stali trosečníky a obvykle to vůbec nenaplnilo jejich romantické představy. Doplňte ji třeba Atlasem odlehlých ostrovů. Další knihy pro všechny, kdo rádi cestují, najdete v neobvyklé cestovatelské kolekci

DSC08768

Pro ty, kdo chtějí znát literární velikány

Velké předsevzetí nás, kdo se knihami a literaturou živíme, je znát všechny nobelisty, vítězky velkých literárních cen a jinak oslavované autory a autorky. Chcete mít přehled o té nejlepší současné literatuře? Pak si na seznam knih k přečtení zařaďte také nějaké ty velikány a velikánky. Vegetariánka Han Kang získala mezinárodní cenu Man Booker v roce 2016, Zaprodanec Paula Beattyho získal Man Bookera vloni. Rozhodně si musíte přečíst i nejnovějšího držitele Nobelovy ceny za literaturu Kazua Ishigura – jeho Soumrak dne se dočkal i filmové podoby, kniha je ale samozřejmě lepší 😉 Nezapomeňte ani na české ceny a určitě sáhněte po Knize roku Magnesia Litera Jezero Biancy Bellové je temné a naprosto skvělé. Literární cenu Knižního klubu vloni získala Anna Vovsová za román Ladič, strohý a strhující příběh z naší nedávné minulosti, ani ten si nenechte ujít. Další cenami ověnčené knihy najdete v této kolekci.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Tak co, jaký plán pro rok 2018 se vám líbí nejvíc? Nezapomeňte, že předsevzetí by vás měla sice někam posouvat, ale především by vám měla dělat radost. Ať máte na rok 2018 za rok co nejhezčí vzpomínky! Věříme, že výše sepsané knižní tipy vám k tomu dopomohou. Držíme palce! <3

Bára Votavová

Milovnice Neila Gaimana, Juliana Barnese, Margaret Atwood, komiksů, tofu a psů. Ráda propaguje dobré čtení na sociálních sítích i offline, rozečtených má vždycky několik knih, což považuje za svou nejhorší vlastnost.

Příspěvky autora