blog

#copravectu: Nový Potter, Eddy B. a Dvě sestry

V dnešním #copravectu se dozvíte, proč si pořídit další kousek z nové reedice Harryho Pottera, zjistíte, co se nám líbilo nejvíc na první letošní knize z dílny nakladatelství Paseka a taky vás navnadíme na jednu reportážní absyntovku, která by měla letos vyjít i v češtině. Tak pojďme na to!

 

Dve sestry

O čem to je? Autorka fenomenální románu o norském teroristovi Breivikovi přichází s novou strhující knihou. Dvě sestry, Norky somálského původu, žijí se svou rodinou v norském Oslu. Dokud jednoho dne nezmizí v síti teroristické organizace ISIS. Proč se děvčata zradikalizovala? Jaký to má vliv na jejich rodinu a nejbližší okolí? Co bude s otcem, který se rozhodl dívky přivést zpět a jeho život se obrátí naruby?

Proč byste si to měli přečíst? Je to zajímavé, čtivé a otevírá to nové obzory vnímání světa.

To nejlepší na této knize? Spojení reportážního stylu, tedy zobrazování relevantních faktů, ale zároveň i velká empatie autorky k lidem, kteří v příběhu vystupují. Tím pádem jako čtenář dokážete pochopit i motivaci a konání, které vám doteď mohlo připadat úplně nepochopitelné a cizí.

Co se nám nezdálo? Absolutně nic 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro každého, koho zajímá společenské dění a má otevřenou hlavu.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbila… jakákoliv reportážní kniha z nakladatelství Absynt a určitě i předcházející kniha autorky Asne Seiestadt: Jeden z nás, příběh o Norsku.

Harry Potter a Fénixův řád

O čem to je? Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to Harry Potter! V tomto díle už jde vážně do tuhého. A celá nová reedice Harryho Pottera se mimořádně povedla.

Čtěte také  Romantika, která nezklame

To nejlepší na této knize? Kniha je typograficky krásně zpracovaná a nasbírat celou edici je jako vykopat poklad pro svou knihovnu 🙂

Co se nám nezdálo? Harry Potter? Tady chyby nehledejte! 🙂

Pro koho je kniha ideální? Pro současné i budoucí potterlovers. #potterjelaska. A to na celý život! Svět čar a kouzel, svět, ve kterém jsou sovy a krysy domácími mazlíčky a kde se kotlíky míchají samy… No řekněte, kdo by tam nechtěl žít?

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… cokoli, co alespoň trošičku zavánělo magií. Světem fantazie. Nebo jen světem, kde dobro vítězí nad zlem 🙂

Skoncovat s Eddym B.

O čem to je? Édouard Louis v této literární senzaci vypráví o tom, jak vyrůstal na chudém francouzském venkově. Na venkově, který přijde romantický snad jen těm, kdo mohou kdykoli odjet. Hlavní hrdina je jiný než ostatní, je jemnější, feminní, postupně objevuje svou homosexualitu a snaží se s ní bojovat. Sociálně a kulturně omezené prostředí, do kterého se narodil, však není k takové cestě zrovna tou nejlepší krajinou.

Proč byste si to měli přečíst? Kniha není jen literárně zajímavá, je také úžasným pohledem do společnosti, ve které se všichni perou a opíjejí, rasismus a homofobie jsou naprostou normou, mocní jsou proklínaní, ale jen do momentu, kdy se volá po zásahu jejich pevné ruky proti těm ještě chudším a znevýhodněnějším. V současném světě, kde se neustále mluví o polarizaci, dělení na město a venkov, vzdělané a ty ostatní, je tohle čtení jednoduše přínosné. Jeho přesah je právě v tom, že je tak trochu sondou do jiného světa, který ale vlastně nehodnotí. Spíš ho – paradoxně s pochopením – popisuje, hodnocení nechává na vás.

Čtěte také  Kvíz: Jaká jsi postava z Harryho Pottera?

To nejlepší na této knize? Čte se sama a doslova jedním dechem, přitom jde o hodnotnou literaturu se sociálním přesahem, která pomůže vašemu rozhledu. A je typograficky krásně zpracovaná a dovolíme si říct, že i skvěle přeložená. Co byste chtěli víc?

Co se nám nezdálo? Nic takového nenacházíme – ovšem vězte, že místy je vyprávění syrové a zabolí, proto je dobré se na to připravit.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kdo chtějí rozšířit obzory, trochu se naštvat, posílit svou empatii a užít si zároveň literární zážitek.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Jezero Biancy Bellové nebo jiná kvalitní próza se sociálním přesahem.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora